Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
13.02.2019, 07:54

Divčibare bez struje bile osam sati

č: | fb:

Divčibare su juče skoro osam časova bile bez struje, dok u ponedeljak struje nije bilo više od dva časa. Kako saznajemo težak i mokar sneg, koji je u toku noći između ponedeljka i utorka padao, izazvao je kvarove na elektro-mreži, a "popucali su i elektro-provodnici".

 

Na Divčibarama kada nema struje, ne rade ni mobilni telefoni, niti ima interneta, tako da su meštani i turisti nekoliko časova bili "odsečeni od sveta".

 

Zbog višečasovne nestašica struje mnogi gosti su juče napustili apartmane i smeštaj potražili u drugim objektima koji imaju grejanje i u kojima se pripremaju obroci.

 

Na Divčibarama trenutno boravi između 2.500 i 3.000 gostiju, što je izuzetna poseta, a za predstojeći vikend, s obzirom na to da je sledeći petak državni praznik i da će biti snega, očekuje se i do 5.000 gostiju.

 

Sneg je, uz jak vetar, na Divčibarama padao više od 26 časova, tako da je dostigao visinu od preko pola metra, a na pojedinim mestima snežni nanosi dostužu i do jendog metra.

 

Saobraćajnice su prohodne, putari su juče prepodne intervenisali, tako da se saobraćaj odvija bez većih problema. Problem je nedovoljan broj parkirališta, tako da nakon prolaska mašine zimske službe mnoga vozila, koja su parkirana pored puta, ostaju zatrpana snegom.

Čišćenje snega na Divčibarama

Čišćenje snega na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na ski stazi "Crni vrh", koja bez prekida radi od 27. decembra, ima oko jedan metar utabanog snega. Skijalište će uz prirodan sneg, ali zahvaljujući i sistemu za veštačko osnežavanje, raditi do sredine marta. Od početka godine, takođe bez prekida, radi i ski staza "Centar".

 

Očigledno je da turizam na Divčibarama održava privatna inicijativa, dok su javne službe potpuno zakazale. Grad Valjevo, koji godinama ubira novac sa Divčibara, gotovo ništa ne ulaže u održavanje i obnovu infrastrukture koja je u lošem stanju, a tek o razvoju nema ni govora.

 

I pored obaveze da smeće sa Divčibara odvozi utorkom i petkom, JKP Vidrak i po nekoliko nedelja ne prazni kontejnere u većini naselja, tako da, kako rekoše gosti, "smeća ima više nego snega".

 

Kako saznajemo od meštana i turističkih radnika, Vidrak redovno prazni kontejnere koje koriste hoteli, moteli i apartmani, svi oni koji svako pražnjenje plaćaju 4.500 dinara, dok kontejnere u naseljima gde su pretežno vikendice i manji apartmani ne prazne i po nekoliko nedelja, i pored toga što vlasnici tih objekata takođe plaćaju uslugu odnošenja smeća.

 

Prošlog petka nije bilo snega, moglo se prići do svakog kontejnera, međutim ispražnjeni su samo oni za koje Vidrak naplaćuje 4.500 dinara, dok nisu pražnjeni kontejneri koje koriste vikendaši, a uslugu odnošenja smeća, prema gradskoj odluci, plaćaju oko 2.000 dinara godišnje.

 

Radnici JKP Vidrak su juče (utorak 12. 02.) odvezli smeće samo iz kontejnera koje koriste hoteli, moteli i apartmani, dok su kontejneri u naseljima, osim što su zatrpani smećem, sada nakon padavina, zatrpani su i snegom, i sva je prilika da će se smeće i narednih nedelja gomilati oko prepunih kontejnera.

Kontejner prepun smeća (nedelja, 10.02.)

Kontejner prepun smeća (nedelja, 10.02.) (Foto: Kolubarske.rs)

Isti kontejner sreda, 13.02.

Isti kontejner sreda, 13.02. (Foto: Kolubarske.rs)

 

Rekordna poseta na Divčibarama ove zime ostvarena je zahvaljujući preduzetnicima, onima koji su se posvetili turizmu i gostima, i koji na razne načine pokušavaju, i uspevaju, da privuku i zadrže goste.

 

Za razliku od privatnika, Grad i javna preduzeća ne mare mnogo ni za Divčibare ni za goste! Zato i preduzetnici i gosti poručuju: "Vreme je da se i javne službe uozbilje!".

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 8 sati 16 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 11 sati 5 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.