Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
16.02.2019, 07:42

Pola veka pokreta mladih istraživača

č: | fb:

Ove godine obeležava se veliki jubilej - 50 godina od osnivanja pokreta Mladih istraživača, i prvog Kluba mladih istraživača. Ovo je još jedna posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u naučnim, obrazovnim, ali i širim krugovima.

 

Današnje Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda" osnovano je 16. februara 1969. godine, nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih zaljubljenika u prirodu. Iste godine organizuje se i velika istraživačka akcija na Durmitoru.

 

Godina velikog jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom.

 

Od 1969. godine do danas u okviru Istraživača stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

 

- Prva aktivnost u godini jubileja jeste Svečana akademija koja će biti održana u Muzičkoj školi u Valjevu na dan osnivanja Društva istraživača 16. februara u podne. To će biti prilika za podsećanje na sve rezultate tokom ovih pet decenija rada, upoznavanje sa aktuelnim dešavanjima u Društvu, ali i za međusobno povezivanje različitih generacija Istraživača. Istog dana u 15 časova u holu Centra za kulturu biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Valjeva posvećena prvim godinama našeg Društva - rekao je predsednik Društva istraživača Bogdan Radić, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Mladi istraživači

Mladi istraživači (Foto: Iz arhive Društva istraživača)

Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda" prepoznatljivo je po okupljanju mladih u tematske grupe prema njihovim interesovanjima, poput speleološke, astronomske, geografske, biološke, arheološke, ekološke, grupe za ishranu u prirodi, etnološke, geološke, istorijske,… Sa članovima grupa rade stručni saradnici sa fakulteta i instituta, kao i studenti, takođe članovi Društva.

 

- Pored svečarskog karaktera ovaj veliki jubilej, ne samo za Društvo istraživača, već i za ceo grad Valjevo, treba da iskoristimo da što je više istorijske građe iz svih perioda razvoja naše organizacije prikupimo, kako bismo osvetleli posebnost ovog pokreta. Želimo da se setimo svih važnih događaja u razvoju Istraživača, i da okupimo sve one koji su činili ovu organizaciju i kojima su Istraživači promenili život. Istovremeno cilj nam je da gledamo i u budućnost i da pružimo podršku novim generacijama, i da damo podsticaj za razvijanje pokreta Istraživača u narednim decenijama - rekao je Nikola Božić, predsednik Organizacionog odbora proslave.

 

Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade iz celog Kolubarskog okruga, koji sa svojim starijim drugarima uz nadzor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci. Društvo istraživača je danas prepoznatljivo po tome što njegovo rukovodstvo čine veoma mladi ljudi, među kojima neki još nisu punoletni.

 

Iz pokreta Mladih istraživača nastala je u svetu poznata Istraživačka stanica Petnica, koja danas radi sa mladim talentima zainteresovanim za nauku iz celog sveta.

 

Tokom cele 2019. godine biće organizovane aktivnosti sa ciljem obeležavanja 50 godina Društva istraživača. Tokom proleća su planirane izložbe fotografija o istraživanju pećine Šuplja lipa (Boško Đoković), "Istraživači u 50 slika" (Miroslav Jeremić), "Durmitor 1969." (Boško Đokovič). Tokom leta će biti organizovana velika istraživačka akcija, kao i Memorijalna akcija na Durmitoru kada će se Istraživači prisetiti tragično poginulog člana Speleološke grupe koji je poginuo na ovoj planini 29. jula 1969. godine.

 

Dušan Mihajlović i istraživači

Dušan Mihajlović i istraživači (Foto: Iz arhive Društva istraživača)

Prvi predsednik Društva istraživača Dušan Mihajlović privodi kraju pisanje knjige o nastanku i prvim godinama pokreta Mladih istraživača za koje danas kaže da su nešto najvažnije što je postigao u životu. Za kraj ove godine predviđen je i stručni skup u Beogradu posvećen pokretu Mladih istraživača i njegovom značaju za razvoj mnogih generacija mladih u našoj zemlji.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 15 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 15 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 20 sati 52 minuta

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...