Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
27.02.2019, 13:09

Fond za zaštitu životne sredine "teži" nego lane

č: | fb:

Ovogodišnji budžet Fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva iznosi 69.750.000 dinara, što je za preko 21 milion dinara niše nego prošle godine. Sa tim novcem biće finansirano sedam projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

 

Prema Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštiru životne sredine, koji je usvojila Skupština grada, najviše novca 45 miliona dinara biće utrpšeno za opremanje JKP "Toplana" u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

 

Upravljanje otpadnim vodama, projektovanje i izgradnja kišne i fekalne kanalizacione mreže biće finansirano sa 16,4 miliona dinara, dok će i ove godine kao i prethodne za Regionalnu deponiju Kalenić - "Eko Tamnava" biti izdvojeno 3,7 miliona dinara.

 

Za razliku od prošle godine kada je za specijalizovane usluge – usklađivanje projekata, programa i planova iz oblasti zaštite životne sredine bilo izdvojeno 400 hiljada dinara, ove godine planirano je 1,5 miliona dinara.

 

U kontrolu kvaliteta vazduha i merenje nivoa komunalne buke u gradu biće uloženo 1.150.000 milion dinara, ili 150 hiljada dinara više nego lane. Uklanjanje divljih deponija ove godine biće finansirano sa pola miliona dinara više novca nego prošle godine kada je bilo izdvojeno 500 hiljada dinara.

 

Identičan iznos kao i prošle godine, milion dinara, namenjen je za realizaciju programa Ekološkog društva Gradac. 

 

Za razliku od prošle godine kada je u rešavanje problema kanalizacije i otpadnih voda na Divčibarama bilo izdvojeno 31,5 miliona dinara,  ove godine u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine nisu planirani projekti i aktivnosti vezani za Divčibare.

 

"Program zaštite životne sredine ima za svrhu obezbeđivanje uslova za održivi razvoj lokalne zajednice odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Programom se planiraju aktivnosti koje će doprineti očuvanju postojećih vrednosti i poboljšanju kvaliteta životne sredine na teritoriji grada Valjeva", navedeno je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštiru životne sredine.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 28 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 17 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.