Bombardovana zgrada SUP-a u Valjevu (foto: Revija Kolubara)
Bombardovana zgrada SUP-a u Valjevu (foto: Revija Kolubara)
24.03.2019, 09:14

Dve decenije od NATO agresije

č: | fb:

NATO agresija na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počela je na današnji dan pre 20 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

 

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

 

Prve NATO bombe na Valjevo su bačene 14. aprila 1999. godine, kada je u 5.31 časova fabrika "Krušik" bombardovana sa pet moćnih projektila. U vreme NATO agresije u Valjevu je stradalo troje ljudi, dok je oko 50 osoba povređeno. Tokom bombardovanja na naš grad palo je 215 bombi,od toga čak 150 je bačeno na valjevsku vojnu fabriku.

  

U NATO agresiji uništena je zgrada policije u Valjevu, bombardovana su vojna skladišta u Pričeviću i na Kraljevom stolu, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

  

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju

 

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, u ponedeljak, 25. marta u 10.00 časova, predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije će položiti cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću, a potom će biti organizovano polaganje cveća na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

 

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika Valjeva, godišnjica NATO bombardovanja neće biti obeležena u danu godišnjice, nego je pomerena za 25.mart iz opravdanih razloga.

 

"Zbog polaganja zakletve u Valjevu i vikend odsustva vojnika, valjevskoj kasarni je odobreno da polaganje cveća bude u ponedeljak, 25. marta, a ne u nedelju, 24. marta kada je godišica početka bombardovanja. Namera je da uz najviše vojne počasti, koje podrazumevaju počasni vod Vojske Srbije bude obeležena ova godišnjica, pa je iz tog razloga zakazano za ponedeljak, 25. marta".

 

U saopštenju se takođe navodi da je i ova godišnjica početka bombardovanja Srbije tužno podsećanje na pogibiju troje Valjevaca - Dmitre Dukić (91), Milke Krunić (72) i Milisava Mićića (37) i 50 povređenih sugrađana.

 

Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić. U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara