Registracija Prijava preko FB
Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
17.04.2019, 06:54

Nije obavljen uviđaj i nisu poznati uzroci požara na gradskoj deponiji!?

č: | fb:

Uzroci požara, koji je izbio prošle godine na deponiji u Valjevu, nisu utvrđeni niti je nakon požara obavljen uviđaj, piše u odgovoru koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dostavilo Kolubarskim.rs.

 

I pored toga što je požar na gradskoj deponiji bio većih razmera, intervenisalo je 17 vatrogasaca, lokalizacija je trajala 17 časova, a požar je ugašen nakon 26 časova, uviđaj nije obavljen.

 

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, početkom februara ove godine, tražili smo da nam dostavi izveštaj o uzrocima požara na deponiji u Valjevu koji je izbio 6. oktobra 2018. godine.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u zakonskom roku dostavilo izveštaj, nego nas je obavestilo o produženju roka uz napomenu da će postupiti u narednih 40 dana, a kao razlog za produženje roka je navedena "obimnost traženih dokumenata i priloga".

 

Umesto "obimnih dokumenata i priloga", sredinom marta, Ministarstvo unutrašnjih poslova nam je dostavilo "Statistički list o evidenciji događaja – požara na deponiji u Valjevu", koji ima samo dve strane, a u kome, pored ostalog, piše da materijalna šteta "ne postoji, nije obavljen uviđaj, nisu poznati uzroci požara, nije obavešteno tužilaštvo...".

Požar na deponiji (6.10. 2018.)

Požar na deponiji (6.10. 2018.) (Foto: Valjevac)

Podsećamo, izveštaj o uzrocima požara na deponiji u Valjevu tražili smo, a to smo naveli u zahtevu upućenom Ministarstvu unutrašnjih poslova, zbog spekulacije da je požar namerno izazvan kako bi JKP "Vidrak" imalo alibi za postavljanej ograde prema reci, koja, kako mnogi tvrde, nije potrebna.

 

Žičana ograda naročito nije potrebna ako se ima u vidu da je planirano zatvaranje gradske deponije, a Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine izdvojilo je preko 3,3 miliona dinara za izradu projekta sanacije i rekultivacije gradske deponije Valjevo.

  

Takođe podsećamo da je ubrzo nakon požara, koji su navodno izazvali ribolovci koji su pecali na Kolubari u neposrednoj blizini deponije, JKP "Vidrak" raspisalo je javnu nabavku za postavljanje ograde na deponiji. Početkom godine postavljena je žičana ograda visoka 1,5 metar i to u delu deponije prema Kolubari, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

Aktuelno

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 12 sati 16 minuta

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 7 sati 32 minuta

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...

Novine (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 20 minuta

Ua tabloidno, a ne tabloidi!

Kukanje nad ovim i onim "u današnjici", staro je koliko i razlikovanje prošlog i vremena današnjeg. S tim što je prošlo dobro staro, uglavnom zato što je prošlo ili što se preguralo. Kukanje...

Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Solidarno grade novu političku snagu Pre 1 dan 7 sati

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

Udruženje građana Lokalni front Va pristupilo je asocijaciji Građanski front, koju do sada čini 13 udruženja i pokreta, kako bi gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da...  · 8 komentara