Ana Brnabić u IP Petnica (foto: Đorđe Đoković)
Ana Brnabić u IP Petnica (foto: Đorđe Đoković)
22.04.2019, 14:00

Brnabić: "Važno je ulaganje u obrazovanje, posebno u mlade inovatore"

č: | fb:

Istražiavčkoj stanici Petnica danas je uručen inovativan spektrometar vredan 3,2 miliona dinara. Ovaj savremnei uređaj je doniran u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum i Savet za filantropiju, kojim predsedava predsednik Vlade Ana Branabić.

 

- Nadam se da ćete svi vi, i oni koji budu koristili ovaj uređaj, ovu lekciju iz filantropije upamtiti, i da ćete, sutra kao ljudi koji će donositi neke od najvažnijeih korporativnih odluka, ali i odluka u okviru naučnih institucija, odlučiti da podržavate filantropiju i da pomažete nekim generacijama koje će doći iza vas – poručila je petničarima Ana Brnabić.

 

Ona se zahvalila kompanijama, organizacijama civilnog društva, pojedincima, koji su prepoznali važnost ulaganja u obrazovanje i koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za ovaj inovativan uređaj koji će polaznicima Petnice omogućiti da naukom osvajaju svet.

Ana Brnabić

Ana Brnabić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ana Brnabić je rekla da je obrazovanje jedan od tri prioriteta Vlade Republike Srbije. Dodala je da je ulaganje u obrazovanje, u modernu tehnologiju, a posebno ulaganje u mlade inovatore, veoma važno za Srbiju. Ona je polaznicima IS Petnica poručila da su "upravo oni ti koji će biti nosioci ekonomskog, društvenog, političkog napretka i razvoja Srbije u budućnosti".

 

Sredstva za kupovinu spektrometra su prikupljena tokom Nacionalnog dana davanja 2018. godine u okviru kojeg su pojedinci, kompanije i organizacije civilnog društva prikupili više od 3,2 miliona dinara. Nacionalni dan davanja se održava svakog 9. oktobra na dan rođenja velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina.

 

Premijer Ana Brnabić je najavila da će Savet za filantropiju i ove godine podržati Nacionalni dan davanja, i da će i ove godine u fokusu biti obrazovanje.

 

- Naš cilj je da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i da im omogućimo da rastu i da razvijaju svoje potencijale upravo u Srbiji, u Petnici, u naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koji su u izgradnji, ali i u mnogim drugim institutima i fakultetima u koje će Vlada Srbije uložiti oko 100 miliona evra u narednih nekoliko godina. Samo tako ćemo od Srbije napraviti zemlju nade i inovacija, zemlju koja će iskoristiti sve svoje potencijale - rekla je Brnabić.

 

Govoreći o filantropiji u Srbiji, Brnabić je prenela rezultate istraživanja o dobročinstvu u Srbiji tokom prošle godine, koji pokazuju "dobar trend". Ukupan iznos donacija 2018. godine bio je 27,3 miliona evra, a najbrojniji darodavci su bili građani čak 42,9 posto, a poslovni sektor 29,5 posto. Naglasila je da je "ovo prvi put da građani doniraju više novca nego kopmanije".

Majk de la Rosa

Majk de la Rosa (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa je skrenuo pažnju na činjenicu da je bilo potrebno da se za spektrometar koji je poklonjen Istraživačkoj stanici Petnica plati porez, dodavši da je verovatno premijer Srbije Ana Brnabić "svesna da to otežava".  

 

- Ono što pokušavamo, između ostalog, da uradimo Projektom za unapređenje okvira za davanje uz Fondaciju Ana i Vlade Divac, i svim ostalim partnerima je da se u ovakvim slučajevima, kada su filantropija i donacije u pitanju, olakša kupovina a ne da se otežava ceo proces – naglasio je direktor misije USAID-a u Srbiji.

 

Govoreći o važnosti i značaju ulaganja u nauku i obrazovanje, Majk de la Rosa je rekao da u Americi, kao i u Srbiji, postoji dugačka tradicija podrške filantropiji. Nedavno je čuo da je srpski naučnik Mihajlo Pupin bio izuzetno značajan, ne samo kao naučnik, nego kao neko ko je učestvovao u razvoju Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA). "To je za mene lično važno jer je moj otac radio u NASA, gde sam boravio kao dete", rekao je Majk de la Rosa.

 

Veruje da će narednih godina biti još ovakvih događaja koji će biti organizovani u okviru Nacionalnog dana davanja i da će nastaviti sa ulaganjem u obrazovanje i nauku.

Veran Matić

Veran Matić (Foto: Đorđe Đoković)

Član upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je rekao da će Koalicija za dobročinstvo zajedno sa Savetom za filantropiju, na čelu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, postaviti bitne temelje za obogaćivanje filantropije i dobročinstva.

 

- Više fondacija udruženih u Srpski filantropski forum u nekom trenutku je pomislilo da svako ima neke svoje projekte i da bismo mogli da učinimo više ako bismo se ujedinili. Napravili smo koaliciju za dobročinstvo, a USAID je prepoznao da je važan razvoj filantropije i dobročinstva - rekao je Veran Matić.

Kako radi spektrometar

Kako radi spektrometar (Foto: Đorđe Đoković)

 

Spektrometar je inovativan multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka. Svake godine će oko 400 polaznika Istraživačke stanice Petnica moći da koristi spektrometar koji će im pomoći u razvoju inovativnih ideja i povećati interesovanje za nauku, rečeno je dana su Petnici.

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić se prisetio godina kada je Petnica tek počela sa radom, kada "nisu imali ništa" i kada su "trčali po fabrikama i velikim industrijskim centrima i tražili da im, umesto da završi na otpadu, poklone sve ono što se još uvek vrti i ima makar kazaljku koja se mrda".

 

- Krajem osamdesetih kupljen je prvi novi uređaj koji je finansirao tadašnji Republički fonda za nauku i to je bio praznik, kako za nas tako i za polaznike. Od trada je prošlo dosta vremena, trudili smo se da nabavimo modernu i savremneu opremu, a u tome su nam pomagali, pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, brojne komapnije i pojedinci, kojima smo zahvalni na pomoći – rekao je Majić.

 

Vigor Majić

Vigor Majić (Foto: Đorđe Đoković)

On je naglasio da ova humanitarna akcija da se podstakne davanje, da se okupe komapnije, fondacije, pojedinci i da se prikupe sredstva za konkretnu namenu je divna stvar i to je rukovodstvo IS Petnica podstaklo da napravi korak dalje, tako da je prošle godine osnovana Fondacija Petnica, čiji će članovi, pretežno, biti nekadašnji polaznici Petnice.  

 

- Osnivanjem ove Fondacije mi ćemo, ne samo prikupljati novac za Istraživačku stanicu, nego ćemo okupljati bivše učesnike, koji će unositi i svoje sveže ideje, i doprinositi razvoju Istraživačke stanice - rekao je Vigor Majić.

 

Srbija od sutra i zvanično punopravna članica CERN

 

Premijer Srbije Ana Brnabić je danas u IS Petnica najavila da će sutra boraviti u Ženevi, gde će, kako je rekla, ponosno predstavljati Srbiju na zvaničnoj ceremoniji podizanja zastave ispred Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) čime Srbija i zvanično postaje 23. zemlja punopravna članica ove prestižne međunarodne naučne institucije.

 

Naglasila je da članice CERN nisu čak ni sve zemlje članice Evropske unije.

 

- To što će Srbija od sutra biti punopravn članica, pokazuje sve naše potencijale, pokazuje svu snagu našeg obrazovnog sistema, a pre svega naših srednjih škola i naših tehničkih fakulteta. Nadam se da će naše punopravno članstvo u CERN, vama, polaznicima IS Petnica, biti još jedan signal da treba da ostanete u Srbiji - poručila je mladim i talentovanim petničarima, premijer Ana Brnabić.  

 

Gosti i domaćini čekali Anu Brnabić 40 minuta!

 

Današnji događaj u IS Petnica bio je zakazan za 11 časova. Nekoliko minuta pre 11 u sali Istraživačke stanice već su bili svi gosti, u prvom redu, sa saradnicima i kolegama, sedeo je direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa. Strpljivo su čekali premijera Srbije Anu Brnabić koja se pojavila sa zakašnjenjem od čak 40 minuta.

 

Kada se prisutnima obratio direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa, prvo se zahvalio Ani Brnabić.

 

"Posebno bih se zahvalio premijerki koja je i pored toga što je zauzeta odvojila vreme i došla u Istraživačku stanicu Petnica. Čuo sam da ste u rekordnom vremenu stigli do Petnice, možda da podelite sa nama to iskustvo, kako ste u tome uspeli", rekao je Majk de la Rosa, što je Brnabić propratila smeškom.

 

Majk de la Rosa i Ana Brnabić

Majk de la Rosa i Ana Brnabić (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je na premijera Srbije Anu Brnabić došao red da se obrati skupu, prvo se izvinila zbog kašnjenja. Objasnila je da je do toga došlo zbog sednice Vlade koja je održan jutros, a na kojoj je doneta odluka da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoje sredstva za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 14 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...