Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
03.05.2019, 07:12

Skupština opredelila deset milona za udruženja, gradonačelnik podelio 17 miliona!

č: | fb:

Programi od javnog interesa udruženja građana ove godine iz budžeta Valjeva biće sufinansirani sa 17.090.000 dinara, odlučio je gradonačelnik Valjeva i pred toga što je budžetom opredeljneo 10 miliona dinara.

 

U budžetu Valjeva za 2019. godinu, koji je usvojila Skupština grada, za sufinansiranje programa udruženja građana bilo je opredeljeno 10 miliona dinara, međutim gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je aproprijacijom taj iznos povećao za tri miliona dinara. Nejasno je kako je gradonačelnik mogao da donese rešenje da se podeli 17 miliona dinara, kada je, i to nakon aproprijacije, obezbeđeno 13 miliona dinara za projekte udruženja građana?

 

Gradonačelnik ima svoju listu rangiranja programa 

 

Od 43 programa pristiglih na konkurs, Komisija je nakon bodovanja napravila rang listu 34 programa, a novac je prema sopstvenom nahođenju, ne poštujući tu rang listu, podelio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Tako je tri miliona dinara, što je pojedinačno najveći iznos, dobila Crkvena opština Valjevo za program "Crkveno graditeljstvo i duhovni razvoj". Nejasno je kako je Crkvena opština Valjevo, koja nije registrovana kao udruženje, dobila novac s obzirom na to da, kako piše u konkursu, "pravo podnošenja prijave imaju udruženja".

 

Među 34 programa udruženja građana je program "Medicinski starter – Zajedno za život 2019", udruženja Unija mladih Evropa koje je dobilo dva miliona dinara. Pored tog novca Unija mladih Evropa je iz gradske kase dobila i 400.000 dinara za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija, i to za projekat "Divčibare na recept".

 

Ovo udruženje iz Popučaka, kako piše u Agenciji za privredne registre (APR), osnovano je pre 11 meseci sa ciljem "realizacija programa i projekata zarad jačanja saradnje i razumevanja među mladima na loklanom, nacionalnom i međunarodnom nivou, a sve u skladu sa nacionalnom strategijom za mlade".

 

Zastupnik udruženja Unija mladih Evropa, u trenutku konkurisanja za novac iz gradske kase, bio je Ilija Ranković, koji je zaposlen u Gradskoj upravi. Samo sedam dana pre objavljivanja rang liste, umesto Rankovića u APR je upisana Draga Novaković.

 

Na trećem mestu, prema novcu koji je gradonačelnik opredelio udruženjima, je Udruženje "Zajedno do jednakosti" iz Beograda, koje je osnovano prošle godine, a čiji je zastupnik Zorica Jelača. Ovo udruženje je za projekat "Obrazovna inkluzija dece romske nacionalnosti" dobilo 1.000.000 dinara.

 

Podsetimo, Zorica Jelača je do sada iz budžeta Valjeva, dobila 6.240.000 dinara. Ona je pored million dinara za program udruženja građana,  za usluge informisanja i za projekat iz oblasti javnog informisanja, preko preduzeća In Network Solution, dobila 4.540.000 dinara, dok je preko Udruženja građana "Zajedno do jednakosti" za projekat iz oblasti javng informisanja dobila 700.000 dinara.

 

Milion dinara dobilo je i Udruženje "Istraživačka stanica Petnica" za program "Naučno obrazovni program za mlade u Petnici".

 

Opšte udruženje privatnih preduzetnika Valjevo za program "Aktiviraj se za lepši grad", dobilo je 750.000 dinara. Ovo valjevsko udruženje nismo uspeli da pronađemo u registru Agencije za privredne registre (APR). Svojevremeno je predsednik Opšteg udruženja privatnih preduzetnika i njihovih zadruga, čije je sedište bilo u Ulici Lole Ribara, bio Milan Ninić.

 

Program "Podrška bezbrižnom i bezbednom detinjstvu u porodici i dečjem vrtiću", udruženja Anđeli čuvari Valjevo biće sufinansiran sa 550.000 dinara. Zastupnik ovog udruženja je Vesna Lazić, odbonrnik SPS u Skupštini grada.

 

Udruženje za održivi razvoj Jablanica Valjevo je za projekat "Zeleni prsten Jablanice" dobilo 500.000 dinara. Zastupnik ovog udruženja, koje je osnovano pre godinu i po dana, je Zoran Antić, inače suprug dr Branke Antić, direktora Doma zdravlja. Pored ovog novca, Antićevo udruženje građana dobilo je i 200.000 dinara za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija i to za projekat "Jablaničke staze i bogaze". 

 

 

Iz gradske kase program "Žene, ravnopravne i nezavisne", Udruženja Lokalna akciona grupa Valjevo, biće sufinansiran sa 300.000 dinara. Ovo udruženje je osnovano u januaru prošle godine, a prema podacima Agencije za privredne registre (APR), u trenutku konkurisanja i donošenja rang liste zastupnik je bio Željko Đukić, član IO DS u Valjevu, koji je zaposlen u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, filijala Valjevo.

 

Nakon što je komisija bodovala programe i usvojila rang listu, i samo tri dana pre nego što je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović doneo rešenje o raspodeli novca za udruženja građana, došlo je do promene, tako da je 22.04. u Agenciji za privredne registre umesto Željka Đukića upisana Nikolina Jakovljević.

 

Predsednik Komisije za ocenjivanje i selekciji programa od javnog interesa udruženja građana bio je Milan Gajić, a članovi Mirko Kovačević, Miroslav Mandić, Nikola Radojičić i Ivan Beljić.

 

Prema listi vrednovanja i rangiranja, najviše bodova 96,2 dobilo je Udruženje "Rodi se na lepom mestu", međutim gradonačelnik je procenio da tom udruženju pripada 16 mesto i 400.000 dinara.

 

Program "Spot-Saznaj, promoviši, obrazloži, testiraj", udruženja "Omladina JAZAS Valjevo", Komisija je rangirala na sedmo mesto sa 83,4 boda, dok je gradonačelnik taj program spustio na 32 mesto i dodelio 71.000 dinara.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara