Migovi nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
Migovi nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2019, 12:22

Ne bledi sećanje na hrabrog pilota Milenka Pavlovića

č: | fb:

Ni posle 20 godina ne bledi sećanje na hrabrog pilota pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, koji je poginuo na nebu iznad Valjeva 4. maja braneći otadžbinu od NATO agresora.

 

Na akademiji pod nazivom "Plava linija života", u valjevskom Centru za kulturu, brigadni general Željko Bilić komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka je rekao da je pukovnik Milenko Pavlović 4. maja 1999. godine leteo put svog rodnog kraja, svoje Podgorine, i odleteo pravo u legendu.

 

"Nažalost, Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, svoj pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Svojim komandovanjem i pojavom ulivao je poverenje svima i bio čvrst oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti", rekao je Bilić.

 

Danas, posle 20 godina, sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavnovića ne bledi, već samo jača.

 

"Mi smo imali čast i zadovoljstvo da sa njim radimo, družimo se i od njega učimo, a sada da školujemo naše mlade kolege i buduća pokoljenja u duhu junaštva, odanosti Srbiji i srpskom narodu. Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo je da pamtimo, da se sećamo i da učimo onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite, za utehu njegovim najbližima i svima nama koji smo ga poznvali. Neka živi sećanje na Milenka Pavlovića, neka živi sećanje na sve heroje ovoga kraja", rekao je brigadni general Željko Bilić komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka ma akademiji u Centru za kulturu.

 

Parastos Milenku Pavloviću

Parastos Milenku Pavloviću

Pre toga je u podne, kod spomenika pilotu u Valjevu u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika, parastos Milenku Pavloviću služio episkop valjevski Milutin sa eparhijskim sveštenstvom.

 

Potom su vence i cveće na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca, fabrike "Krušik".

Pilotova majka

Pilotova majka

 

Porodica pilota Milenka Pavlovića

Porodica pilota Milenka Pavlovića

Kolege piloti

Kolege piloti

Delegacija Osečine

Delegacija Osečine

Delegacija Valjeva

Delegacija Valjeva

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, koji je u vreme NATO agresije bio predsednik Opštine je rekao da se po dvadeseti put okupljamo kod spomenika hrabrom pilotu da "mu odamo počast, da se poklonimo njegovoj žrtvi i da mu damo punu zahvalnost".

 

"Milenko je heroj našeg doba, našeg vremena. Iz istorije smo učili o junacima i herojima Prvog i Drugog svetskog rata, ali te junake nismo poznavali, a Milenko je heroj naše generacije. Verovali smo da naša generacija nikada neće imati svoj rat, ali nažalost kao i svaka generacija srpskog naroda, tako i naša je imala svoj rat u proleće 1999. godine... Dnevni napad na Valjevo se dogodio upravo 4. maja, oko podneva, kada je Milenko poleteo sa aerodroma u Batajnici, braneći grad i fabriku Krušik. Osim odbrane, drugog izbora za Milenka Pavlovića nije bilo", rekao je Milorad Ilić.

Migovi

Migovi (Foto: Đorđe Đoković)

 

I ove godine tačno u 12.04 časova iznad Valjeva su preleteli "migovi", "pozdravaljajući hrabrog kolegu, pilota Milenka Pavlovića".

 

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

 

"Dan sećanja"

 

Program obeležavanja godišnjice pogibije pilota, pod nazivom "Dan sećanja", ove godine zajedno su pripremili Valjevo i Osečina, a održava se danas i sutra u Valjevu, Osečini i u Gornjem Crniljevu, rodnom selu pilota Pavlovića.

 

Danas će program biti nastavljen u hali Student u 16 časova, zakazan je bokserski turnir "Pilot Milenko Pavlović". U Osečini će u 17.30 časova biti otvorena ulica, koja će poneti ime hrabrog pilota. Od ove godine i jedna ulica u Petnici ponela je ime Milenko Pavlović.

 

U 18 časova u sali Narodne biblioteke u Osečini biće održana svečana akademija u čast Milenka Pavlovića, potom će premijerno biti prikazan film "Povod", a nakon toga nastupa hor Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

 

U nedelju program sećanja na pilota se održava u njegovom rodnom Gornjem Crniljevu, gde će memorijalni kros "Milenko Pavlović-pilot" biti održan od 8 časova. Polaganje venaca i obraćanje zvaničnika je u 10 časova, a nakon toga sledi kulturno-sportski program.

  

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 54 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.