Aktivisti Lokalnog fronta Va postavljaju rampu (foto: DjordjeDjokovic)
Aktivisti Lokalnog fronta Va postavljaju rampu (foto: DjordjeDjokovic)
26.05.2019, 08:59

Park Pećina nije za saobraćaj i parkiranje automobila

č: | fb:

Aktivisti Lokalnog fronta Va su na ulaz u park Pećina postavili "rampu" i znak zabrana saobraćaja. Na ovu akciju, koju su nazvali "ne da(vi)mo Pećinu", odlučili su se jer su poslednjih dana automobili "okupirali" zelenu oazu Valjeva, a nadležne gradske službe ne predizimaju ništa da to spreče.

Vera Marković

Vera Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vera Marković kaže da je Lokalni front 7. maja poslao obaveštenje rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske poslove, Aleksandru Jankoviću i rukovodiocu Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, Zoranu Trifunoviću da se u park šumi Pećina, po pešačkim stazama odvija saobraćaj i parkiraju motorna vozila. Uz obaveštenje su priložili i fotografije na kojima se vide automobili u parku Pećina. Od tada je prošlo osamnaest dana, ali do danas nisu dobili odgovor, niti bilo kakvu reakciju nadležnih službi. 

 

- Od nadležnih smo tražili da vrate rampu sa znakom zabrane saobraćaja i žardinjere na ulasku u Pećinu iz pravca "Lovačkog doma". Takođe, zahtevali smo da nadležne službe osiguraju primenu Plana generalne regulacije Zapad koji koji zabranjuje kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila unutar granica park šume, "izuzev vozila službe održavanja". Očigledno je da nadležne gradske službe duže vreme propuštaju da osiguraju komunalni red u parku Pećina, ne primenjujući odredbe Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu. Vlast u Valjevu dopušta da se vođnjom automobilima u parku Pećina krše propisi i ugrožava priroda u zakonom zaštićenoj oblasti. Zbog toga Lokalni front postavlja ovu "rampu" kojom opominjemo i vozače i gradsku vlast da ovde nije dozvoljeno parkiranje. Pozivamo nadležne službe u Valjevu da primenjuju zakon i da osiguraju da se poštuje zabrana motornog saobraćaja i zabrana parkiranja u parku Pećina – rekla je Vera Marković.

Tatjana Petković

Tatjana Petković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tatjana Petković kaže da park Pećina danas više nije izletište, namenjeno šetačima i biciklistima, već mesto za parkiranje i investiranje.

 

- Automobili sve češće uzurpiraju zelene površine i pešačke staze. Iz nepoznatih razloga, duže vreme je otvoren ulaz za automobile u park Pećina. Svakodnevno neko od zaljubljenika u prirodu na svom Instagram ili Fejzbuk profilu objavi fotografije automobila koju su parkirani u "zabranjenoj zoni". Neretko šetači bivaju izgurani sa staza, a da Vas podsetim, najveći broj posetioca Pećine su deca. Da li treba da budemo zabrinuti da nam dete ne udari auto u Parku prirode? Da li je u Valjevu do toga došlo? Da zbog nečije nesposobnosti drhtimo i budemo na oprezu od saobraćaja i to u parku! Zašto su gradskim čelnicima stanovnici grada Valjeva na poslednjem mestu? – upitala je Petković.

Aktivisti Lokalnog fronta Va - Ne da(vi)mo Pećinu

Aktivisti Lokalnog fronta Va - Ne da(vi)mo Pećinu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Lokalni front Va smatra da park Pećina mora da bude sačuvan kao nedirnuta oaza, jer u njemu ima mesta za sve osim za automobile. Vlast u Valjevu je odgovorna za zaštitu Pećine.

 

- Ne smemo dopustiti da se naši parkovi, izletišta i bogatstva ovog grada pretvaraju u nečije interesne zone. Zato pozivamo Valjevce da odbrane "pluća grada", zbog svih nas i zbog budućih generacija, jer park Pećina nije parkiralište! – poručila je Tatjana Petković.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 31 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 21 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.