Odbornik Ljubomir Radović (foto: Đorđe Đoković)
Odbornik Ljubomir Radović (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2019, 06:51

Skupština Valjeva sa 41:2 podržava vređanje, klevetanje, progon...

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada odbili su predlog samostalnog odbornika Ljubomira Radovića da se raskine ugovor sa beogradskim preduzećem "In Network Solution" koje je osnivač portala kolubarski.info koji objavljuje uvredljive, paušalne i lažne tekstovi sa skaradnim fotomontažama, a finansira se iz gradske kase.

 

Ljubomir Radović je, na sednici lokalnog parlamenta u petak, predložio da se na dnevnom redu narednog skupštinskog zasedanja nađe zaključak kojim se nalaže gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću da u roku od sedam dana raskine ugovor sa beogradskim preduzećem "In Network Solution", koje će u ovoj godini za "usluge informisanja" iz gradske kase dobiti oko pet miliona dinara sa PDV-om.

 

Radović je obrazlažući svoj predlog naveo da je preduzeće "In Network Solution", deo organizovanog medijskog sistema koji se, u ovom slučaju, odlukom gradonačelnika, direktno finansira novcem građana Valjeva.

 

- Jedan od elemenata tog sistema je i portal kolubarski.info, čiji vlasnik je pomenuto preduzeće, odnosno Zorica Jelača istovremeno i direktor firme. Posedujem dokument kojim je 1. februara ove godine Jelača sama sebi dala saglasnost da se na portalu kolubarski.info objave "ekskluzivni PR tekstovi koji će se odnositi na izveštavanje i praćenje rada gradonačelnika, Gradske uprave, Gradskog veća, Skupštine grada i svih javnih preduzeća čiji je grad Valjevo osnivač". Pre mesec i po dana, 17. aprila, preko gradskog poverenika za informacije od javnog značaja, zatraženi su ugovori sa preduzećem "In Network Solution", sklopljeni tokom ove i prethodne godine i kopije računa koji su po tim ugovorima ispostavljeni Gradu, zajedno sa kopijama priloga uz račune, kao dokaz da su ugovorene usluge odista bile izvršene. Do danas odgovor nije stigao i pred toga što je zakonski rok od 15 dana istekao početkom maja – naveo je Radović.

 

Dodao je da je uputio žalbu Službi poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, dok je o "sumnjivoj javnoj nabavci" obaveštena i Uprava za javne nabavke pri Vladi Republike Srbije.

 

- Pošto nismo dobili odgovor šta se to sve plaćalo i plaća novcem građana Valjeva, potrudili smo se da to sami otkrijemo. U prilogu je kopija jednog od napisa, a ima ih još, koji su već postali zaštitni znak "nezavisnog" portala kolubarski.info. Može ovo neko nazivati ekskluzivnim PR tekstom. Ali, ako ovaj tekst, ilustrovan skaradnom fotomontažom, zaista prati rad gradonačelnika, Gradske uprave, Gradskog veća i svih nas, onda je krajnje vreme da ovaj grad i njegovi službenici prekinu sve odnose sa spodobama za koje je "fake news" (lažne vesti) vrhunac novinarskog izveštavanja – rekao je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je kolegama odbornicima pokazao tekst, koji obiluje klevetama i uvredama, a koji je poput većine tekstova objavljenih na tom portalu ili nepotpisan ili je, potpisan sa nekim inicijalima "hrabrih" autora. Tekst prati nepristojna i uvredljiva fotomontaža na kojoj je novinarka Slavica Vujanac, koju je autor "RN kroz BG", nazvao "rashodovana ljubavnica kriminalca Poćute".

 

Predlog odbornika Ljubomira Radovića, koji je i aktivista Lokalnog fronta Va, podržao je samo jedan odbornik opozicije Rafailo Mitrović, dok je 41 odbornik vladajuće koalicije, koliko ih je tada bilo u sali, bilo protiv.

 

Skupština grada ima 51 odbornika; većinu čini koalicija SNS i SPS i stranke okupljne oko njih, dok su u opoziciji tri odbornika DS, koji bojkotuju sednice Skupštine u skladu sa odlukom Saveza za Srbiju čiji je DS član; dva odbornika Stranke moderne Srbije i jednog samostalnog odbornika. 

 

Odbornica Mila Grujičić iz Jedinstvene Srbije, koja je koalicioni partner SPS i SNS, ne samo da je bila protiv nego je otišla korak dalje, pa je "u ime žena negodovala", smatrajući da je reč "o totalnoj zloupotrebi žena" i da se odbornik Radović "krije iza žena". Ona je mimo zakona i Poslovnika o radu Skupštine grada dobila reč da komentariše predlog za dopunu dnevnog reda!?

 

- Ja sam predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost. Samo želim da kažem da nema nikakve potrebe da se žene zloupotrebljavaju i da se sakrivaju iza žena svi koji hoće da kažu da imaju neka prava ili nešto. Zloupotreba žena postoji na mnogim mestima, ali nema nikakve potrebe da se specijalno krije iza nečega, sad da kažemo da su žene zloupotrebljene više u tome, nego u ovome. Nemojte se kriti iza žena i povlačiti žensko pitanje – poručila je Grujičić odborniku Radoviću.

Mila Grujičić

Mila Grujičić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon njenog izlaganja, reč je zatražio Ljubomir Radović, koga je odbornica optužila da "zloupotrebljava žene" i da se "krije iza žena", međutim predsednik Skupštine Milorad Ilić (SPS) nije dozvolio Radoviću da govori, a na njegovo pitanje kako je dozvolio odbornici i to mimo svake procedure Ilić je kratko rekao: "Ona je protestvovala u ime žena!".

 

Sličan odgovor Ilić je dao i za Kolubarske.rs. Na naše pitanje "po kom osnovu je odbornica Mila Grujičić dobila reč da komentariše predlog dopune dnevnog reda, Ilić je kratko odgovorio: "Po ženskom osnovu!".

 

Radović je kopiju teksta podelio odbornicama, verujući naivno da će bar žene u valjevskom parlamentu podržati njegov predlog, naročito ako se zna da su "žene SNS veliki borci za zaštitu žena i veliki protivnici vređanja i omalovažavanja žena". Ne baš previše dirnute, niti zainteresovane, odbornice su kopije teksta ostavile u skupštinskom holu na stolu pored tacnice prepune opušaka. Inače u Skupštini grada je zabranjeno pušenje!

Kopija teksta  na stočiću u holu Skupštine grada

Kopija teksta na stočiću u holu Skupštine grada (Foto: Đorđe Đoković)

Vređanje i dobacivanje i u skupštinskoj sali

 

Čovek iz ekipe, koja se predstavlja da radi za portal kolubarski.info, je odborniku Radoviću sve vreme dok je obrazlagao svoj predlog dopune dnevnog reda, a i kasnije, u skupštinskoj sali dobacivao: "Majmune". 

 

U istom danu, u danu skupštinskog zasedanja, kada je Radović predložio da se raskine ugovor sa beogradskim preduzećem "In Network Solution", kome građani Valjeva plaćaju za "usluge informisnaja", na portalu kolubarski.info objavljen je tekst "Radović oteran sa mesta pomoćnika direktora Prve osnovne škole".

 

U tekstu, koji potpisuje "hrabri" autor D.V, se navodi da je redakcija "saznala iz svojih bliskih izvora" kako je "direktorka Prve škole odbornika Radovića nekoliko puta zatekla u popodnevnim satima kako sedi u njenoj fotelji i vežba da je nasledi!". Dalje piše da "ga je direktorka posle navedenog događaja ekspresno smenila, a bliskim saradnicima je rekla da je važno da dečko bude samo zdrav". Uz tekst je objavljena fotomontaža na kojoj je lice odbornika Ljubomira Radovića a telo majmuna. 

 

Kako izgleda pisanje portala kolubarski.info, najbolje ilustruje deo jednog teksta čiji je "hrabri" autor izvesni BG.

 

"Anketirani građani kažu da Daca preko Lokalnog fronta diluje drogu i tako održavaju dobre odnose. Zapravo, najveću reklamu Poćutinom Lokalnom frontu daju Caca i Daca. Građani se pitaju zašto Pijačna barometarka Daca toliko mrzi gradonačelnika Valjeva? Pitaju se i zašto toliko laže i opanjkava nedužne funkcionere grada? Mnogi misle da time pokušava da uceni funkcionere kako bi protivzakonito izvlačila novac iz budžeta grada".

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara