Registracija Prijava preko FB
Bašte u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Bašte u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2019, 07:27

Grad uvodi red za postavljanje bašti, kioska, montažnih objekata

č: | fb:

Grad Valjevo je doneo nova pravila za postavljanje manjih montažnih pokretnih objekata, letnjih i zimskih bašti, kioska, tezgi, pokretnog mobilijara i drugih montažnih objekata privremenog karaktera.

 

Za nepoštovanje pravila predviđene su kazne od 50.000, 75.000 100.000 dinara, za preduzetnike i preduzeće; dok je za odgovorno lice kazna između 10.000 i 20.000 dinara.

 

Skupština grada je, na sednici prošlog petka, usvojila Odluku o manjim montažnim objektima privremenog karaktera kojom se, kako je obrazloženo, "uvodi red u ovu oblast", tako da više nema postavljanja montažnih objekata na mestima za parkiranje i gde ometaju kretanje pešaka ili gde je ostavljen prolaz manji od metar širine.

 

Odlukom je precizirano da se manji montažni obejekati postavljaju na osnovu programa koji donosi Gradsko veće na period od pet godina.

 

Bašte ugostiteljskih objekata: otvorena i zatvorena

 

Bašta se postavlja u pravcu ugostiteljskog prostora, a najviše u pravcu objekta u kom se ugostiteljski prostor nalazi, precizirano je u Odluci.

 

Bašte koje se postavljaju na trotoaru mogu biti uz objekat ili naspram njega, ne može i jedno i drugo, kako bi pešacima bilo omogućeno da prolaze pored, a ne između stolova. Ovo pravilo ne važi za bašte u pešačkim zonama i na trgovima, gde rastojanje između dve bašte treba da bude najmanje dva metra, a njihovo ograđivanje je dozvoljeno transparentnom ogradom visine do 90 centimetara.

 

Prema Odluci, bašte se ne mogu postavljati na delu kolovoza uređenom za parkiranje, na "nišama" za parkiranje, na parking površini izvan ulice, na uređenim zelenim površinama, na stajalištu javnog gradskog prevoza, u pravcu kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište, na trotoaru gde je prolaz za pešake manje od dva metra...

 

Otvorena, letnja, bašta se može postavljati od 1. marta do 1. novembra, dok se zatvorena, zimska, bašta može postavljati od 1. oktobra do 1. maja, precizirano je u Odluci.

 

Utvrđena su pravila za kioske, tezge i pokretni mobilijar

 

Kiosci se mogu postavljati na trotoarima, na uređenim stazama, posebno određenim mestima na javnoj površini uz obezbeđenje slobodnog prostora za pešake širine najmanje dva metra i pola metra od ivice kolovoza, zatim na uređenim zelenim površinama uz pešačke staze.

Kiosci u Karađorđevoj ulici (ilustracija)

Kiosci u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tezge i pokretni mobilijar se postavljaju tako da širina trotoara za kretanje pešaka bude minimalno 1,6 metara, ivica tezgi i pokretnog moblijara treba da bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje dva metra, isto toliko i od autobusokog stajališta.

 

Rashladni uređaji za prodaju napitaka, industrijskog sladoleda i kremova, može da se postavi na javnoj površini pod uslovom da zauzima najviše dva metra kvadratna.

 

Odlukom o manjim montažnim objektima privremenog karaktera precizirani su i uslovi za postavljanje objekata za kulturna i sportska dešavanja, zabavu, montažne bine, tribine, nadstrešnice i tende, zabavni, luna i zoo parkovi, cirkuske šatre, kapm prikolice.

 

Takođe, ovom Odlukom je definisano postavljanje balon hala sportske namene, nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu i plovila na vodnom zemljištu.

 

Aktuelno

Reli (ilustracija) (foto: MM power)
Učestvuje 27 posada iz Srbije i dve iz Bugarske Pre 18 sati 59 minuta

U nedelju Valjevski reli "Memorijal Miodrag File Stojanac"

Valjevski reli "Memorijal Miodrag File Stojanac" vozi se u nedelju. Učestvuje 29 posada, među njima dve iz Bugarske. Zbog relija u nedelju će za saobraćaj biti zatvorene deonice od Rajkovića do...  · 7 komentara

Razgovori pod lipom (foto: Đorđe Đoković)
Razgovori pod lipom Pre 1 dan 5 sati

Bojkot izbora kao sredstvo, a ne kao cilj

Bez slobodnih medija nema slobodnih i fer izbora. Ne smemo dozvoliti da fingiranim izborima produžavamo agoniju Srbije, poruka je jučerašnjih "Razgovora pod lipom". Govorili Dragoslav Šumarac,...

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (foto: Miroslava Kojić)
U nedelju 16.08.2019

Otvaranje autoputa od Obrenovca do Ljiga

Deo autoputa Obrenovac- Ljig, svečano će biti pušten u saobraćaj, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u nedelju, 18. avgusta. Svečanost je zakazana kod naplatne stanice Ljig...  · 2 komentara

Restoran Platani (foto: Đorđe Đoković)
Okončana javna nabavka za ugostiteljske usluge 16.08.2019

"Kod Laze" na poslovne ručkove i večere

Najpovoljniju i jedinu ponudu za pružanje ugostiteljskih usluga dostavila je UR "Kod Laze", tako da će narednih godinu dana poslovni ručkovi i večere za lokalne funkcionere i njihove goste biti...  · 5 komentara