Registracija Prijava preko FB
Bašte u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Bašte u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2019, 07:27

Grad uvodi red za postavljanje bašti, kioska, montažnih objekata

č: | fb:

Grad Valjevo je doneo nova pravila za postavljanje manjih montažnih pokretnih objekata, letnjih i zimskih bašti, kioska, tezgi, pokretnog mobilijara i drugih montažnih objekata privremenog karaktera.

 

Za nepoštovanje pravila predviđene su kazne od 50.000, 75.000 100.000 dinara, za preduzetnike i preduzeće; dok je za odgovorno lice kazna između 10.000 i 20.000 dinara.

 

Skupština grada je, na sednici prošlog petka, usvojila Odluku o manjim montažnim objektima privremenog karaktera kojom se, kako je obrazloženo, "uvodi red u ovu oblast", tako da više nema postavljanja montažnih objekata na mestima za parkiranje i gde ometaju kretanje pešaka ili gde je ostavljen prolaz manji od metar širine.

 

Odlukom je precizirano da se manji montažni obejekati postavljaju na osnovu programa koji donosi Gradsko veće na period od pet godina.

 

Bašte ugostiteljskih objekata: otvorena i zatvorena

 

Bašta se postavlja u pravcu ugostiteljskog prostora, a najviše u pravcu objekta u kom se ugostiteljski prostor nalazi, precizirano je u Odluci.

 

Bašte koje se postavljaju na trotoaru mogu biti uz objekat ili naspram njega, ne može i jedno i drugo, kako bi pešacima bilo omogućeno da prolaze pored, a ne između stolova. Ovo pravilo ne važi za bašte u pešačkim zonama i na trgovima, gde rastojanje između dve bašte treba da bude najmanje dva metra, a njihovo ograđivanje je dozvoljeno transparentnom ogradom visine do 90 centimetara.

 

Prema Odluci, bašte se ne mogu postavljati na delu kolovoza uređenom za parkiranje, na "nišama" za parkiranje, na parking površini izvan ulice, na uređenim zelenim površinama, na stajalištu javnog gradskog prevoza, u pravcu kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište, na trotoaru gde je prolaz za pešake manje od dva metra...

 

Otvorena, letnja, bašta se može postavljati od 1. marta do 1. novembra, dok se zatvorena, zimska, bašta može postavljati od 1. oktobra do 1. maja, precizirano je u Odluci.

 

Utvrđena su pravila za kioske, tezge i pokretni mobilijar

 

Kiosci se mogu postavljati na trotoarima, na uređenim stazama, posebno određenim mestima na javnoj površini uz obezbeđenje slobodnog prostora za pešake širine najmanje dva metra i pola metra od ivice kolovoza, zatim na uređenim zelenim površinama uz pešačke staze.

Kiosci u Karađorđevoj ulici (ilustracija)

Kiosci u Karađorđevoj ulici (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tezge i pokretni mobilijar se postavljaju tako da širina trotoara za kretanje pešaka bude minimalno 1,6 metara, ivica tezgi i pokretnog moblijara treba da bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje dva metra, isto toliko i od autobusokog stajališta.

 

Rashladni uređaji za prodaju napitaka, industrijskog sladoleda i kremova, može da se postavi na javnoj površini pod uslovom da zauzima najviše dva metra kvadratna.

 

Odlukom o manjim montažnim objektima privremenog karaktera precizirani su i uslovi za postavljanje objekata za kulturna i sportska dešavanja, zabavu, montažne bine, tribine, nadstrešnice i tende, zabavni, luna i zoo parkovi, cirkuske šatre, kapm prikolice.

 

Takođe, ovom Odlukom je definisano postavljanje balon hala sportske namene, nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu i plovila na vodnom zemljištu.

 

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 5 sati 5 minuta

KO SI ti

"Ne moramo biti šusteri da bi znali koje nam cipele odgovaraju, kao što ne moramo biti ni profesionalci da bi stekli znanje o stvarima od opšteg interesa", Hegel....

Besplatni udžbenici (foto: www.mionica.rs)
Treća godina Pre 2 sati 28 minuta

Za mioničke prvake besplatni udžbenici

Mionica će i ove godine obezbediti besplatne komplete udžbenika prvacima sa teritorije ove opštine. Opština će obezbediti 79 kompleta udžbenika, dok 15 mališana dobija besplatne knjige od...

Petnica kup (foto: PK Valis)
Na “Petnica kupu” Pre 5 sati 6 minuta

Plivači Valisa ekipno najuspešniji

Plivači "Valisa" bili su najuspešniji u ekipnom plasmanu na "Petnica kupu". Najuspešniji plivač bio je Luka Janković iz plivačkog kluba "Napredak" iz Kruševca, dok je najbolja plivačica bila Tijana...