Slobodan Gvozdenović izabran za gradonačelnika 20.06.2016. (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović izabran za gradonačelnika 20.06.2016. (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2019, 06:44

Tri godine "najbolje" vlasti

č: | fb:

Pre tri godine 20. juna formirana je gradska vlast, koju čini koalicija naprednjaka i socijalista. "Ovo će biti najbolja gradska vlada u zadnjih 15-20 godina", poručio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović na početku svog mandata.

 

Nakon tri godine "najbolje gradske vlade", nećemo govoriti o pomoći države i Evropske unije, nećemo govoriti o ispunjenim i neispunjenim obećanjima, o tome da nije bilo kapitalnih investicija, nije opremljena privredna zona, niti je došao novi investitor, nije izgrađena "šnel štrase". Nećemo govoriti o asfaltiranim putevima i pokrpljenim rupama...

 

Danas se podsećamo samo nekih odluka i dela gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića.

 

Ova vlast i njen prvi čovek zasigurno će ostati upamćeni po tome što su u leto 2017. godine zbog sumnje da su nameštali javne nabavke uhapšeni zaposleni u Gradskoj upravi, bliski saradnici Slobodana Gvozdenovića.

 

I nakon tog hapšenja, gradsko rukovodstvo nije odustalo od "nameštanja trendera", pa je u novembru prošle godine raspisana javna nabavka za kupovinu četiri automobila i to do u detalje opisana "dacia sandero essential". Nakon pisanja Kolubarskih.rs da se ponovo "namešta tender" Grad je obustavio javnu nabavku za kupovinu automobila.

 

Jedna od prvih odluka valjevskog gradonačelnika, i to samo mesec dana od dolaska na vlast, bila je da odbornici umesto 3000 primaju 10.000 dinara mesečno i to bez  obzira na broj održanih sednica. Takođe, tražio je promenu Statuta grada kako bi imao veća ovlašćenja, pa čak i ona koja su u isključivoj nadležnosti Skupštine grada. Tražio i dobio.

Slobodan Gvozdenović (jul 2016.)

Slobodan Gvozdenović (jul 2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

Ubrzo nakon dolaska na vlast odlučio je da "renovira" svoj kabinet. Na konstataciju pojedinih da je taj kabinet isti već 20 godina i da nikome od prethodnika nije padalo na pamet da ga menja, Gvozdenović je odgovorio: "Oni nisu ja!".

 

Sva gradonačelnikova vozila i vožnje

 

Jedna od prvih kupovina za koju se odlučio Gvozdenović bili su automobili. Samo pet meseci nakon dolaska na vlast, gradonačelnik je za 3,4 miliona dinara novca građana Valjeva kupio luksuznu limuzinu "škoda superb". Za "škodu superb”, u kojoj su se vozila prethodna tri valjevska gradonačelnika, Gvozdenović je rekao da je "stara deset godina, da je nebezbedna i da mnogo troši", i zato mora kupiti novu.

 

I nije se na tome zaustavio. Za pet meseci kupljeno je sedam automobila za koje je iz gradske kase izdvojeno 11,5 miliona dinara. I pored toga što je nabavio luksuznu limuzinu "škoda superb", Gvozdenović je kupio i "daciu duster", da je "sam vozi", sa kojom je prešao 1.014 kilometara za 12 dana u julu (uključujući subote i nedelje). Od toga skoro 400 kilometara je vožnja po gradu, a ostalo su tri putovanja do Beograda.

Dacia Duster koju vozi gradonačelnik Valjeva

Dacia Duster koju vozi gradonačelnik Valjeva

 

Kako gradonačelnik pošteno vodi evidenciju o upotrebi službenih automobila, najbolje se vidi na dva primera. U putnom nalogu za korišćenje službenih vozila piše da je Slobodan Gvozdenović vozio "daciu duster" po gradu u subotu 1. jula i to od 8 do 19 časova, dok je u "škodi superb" putovao u Beograd, takođe u subotu 1. jula od 8 do 16.30 časova. Nekoliko dana kasnije, 12. jula uspeo je da u isto vreme bude u Beogradu i u Osnovnom sudu u Valjevu! Tako je bar upisao u svom putnom nalogu.

  

Dva gradonačelnikova automobila "škoda superb" i "dacia duster" prošle godine potrošila su 620.000 dinara goriva za sedam meseci, i to pretežno za vožnje u "lokalu" i do Beograda. Neverovatno, gradonačelnik je uspeo da potroši 86 litara goriva za samo 32 pređena kilometra! Ili je rezervoar bušan ili se kraducka gorivo?

 

"Službena" putovanja

 

"Gradonačelnik  Slobodan Gvozdenović imao je saobraćajni udes na obilaznici oko Beograda kod Ostružnice kada se vraćao sa letovanja", glasila je vest objavljena u julu 2017. godine. U udesu niko nije povređen, a pored vozača i gradonačelnika, u službenom automobilu "skoda superb", bile su odbornica u Skupštini grada Gorica Božić i njena ćerka.

 

Sa odbornicom Goricom Božić, gradonačelnik je najčešće službeno putovao, ali se o tim putovanjima ćutalo. Pa tako valjevska javnost nije obaveštena o uspehu valjevskih gimnazijalaca i o nagradi koja im je uručena u Parizu. Na tom događaju u delagaciji Valjeva bio je Gvozdenović, a sa njiim i odbornica Božić, što je trebalo sakriti od javnosti. To nije bio prvi put da PR služba Grada javnost ne obavesti o nekom putovanju delegacije Valjeva.

 

To se dogodilo i kada su u Velenju na proslavi Dana tog slovenačkog grada bili gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i njegov zamenik Dragan Jeremić, a sa njima, kako je u Velenju tada predstavljena, savetnica Gorica Božić. Da je delegacija Valjeva boravila u Velenju, saznali smo na FB stranici Velenja, a potom je vest objavljena i na sajtu Velenja.Takođe građanima Valjeva nije saopšteno kojim poslom je u Češkoj boravila ista trojka - Gvozdneović, Jeremić i Božić.

 

Nije saopšteno kojim poslom su Slobodan Gvozdenović, zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović, odbornica Gorica Božić i direktor JKP "Kolubara" Zoran Mitrović putovali u novembru prošle godine "službeno" do graničnog prelaza Batrovci. Bilo je takvih i sličnih "službenih" putovanja još, naravno bez saopštenja za javnost.

 

Lako i nezakonito Gvozdenović troši novac iz tekuće budžetske rezerve

 

Slobodan Gvozdenović je za dva i po meseca u 2017. godini potrošio preko 28,6 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, što je skoro duplo više od planiranog iznosa u budžetu.

 

Nemareći za zakon, nastavio je da uzima novac iz tekuće budžetske rezerve i u aprilu iste godine pa je tako za mesec dana potrošeno 8,3 miliona dinara. Trošeno je za isplatu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, za kapitalne subvencije, za kupovinu itisona, za objavljivanje oglasa, za izradu promo filma...

 

Gradonačelnik je iz tekuće budžetske rezerve zahvatao i u junu 2017. godine. Osveživače prostorija je platio 590.000 dinara, od tog novca remontovane su klime, "pokrivani" računi za reprezentaciju, finansirane izložbe slikara, sufinansirani projekti u kulturi, bez konkursa...

 

Slobodan Gvozdenović (mart 2018.)

Slobodan Gvozdenović (mart 2018.) (Foto: DjordjeDjokovic)

Iz tekuće budžetske rezerve potrošeno je 47,8 miliona dinara i u prvih šest meseci 2018. godine, a Odlukom o budžetu planirano je 10 miliona dinara za celu godinu. Plaćani su razni projekti, prateći troškovi Srpske nove godine, reprezentacija i kazne, kupovane zastave...

 

Bez tendera ili konkursa za "Čarape kralja Petra" iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno je 862.500 dinara, tako da je po odluci gradonačelnika, a ne po zakonu, za film Lazara Ristovskog iz budžeta Valjeva ukupno izdvojeno 3,7 miliona dinara.

 

Volimo kafane, esspeso, bajadere...

 

Gradonačelnik Valjeva i njegovi saradnici za tri godine vladavine rado su trošili novac u kafanama i na reprezentaciju. Najčešće su se međusobno čašćavali, i to u radno vreme, o trošku građana Valjeva. Tako su u poslednja tri meseca 2016. godine na hranu i piće potrošili preko 2,3 miliona ili mesečno oko 760.000 dinara.

 

Gradsko rukovodstvo je za prva tri meseca 2018. godine u kafanama potrošilo oko 800.000 dinara i to bez javne nabavke. Na "poslovnim ručkovima" bili su "predstavnici Grada", muzičari, novinari, potencijalni nepoznati investitori..., a sve "po nalogu gradonačelnika".

Slobodan Gvozdenović (2018.)

Slobodan Gvozdenović (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski gradonačelnik je ljubitelj espresso kafe i bajadera. On je za 155 radnih dana popio 2500 espreso kafa i pojeo 4200 bajadera, što mesečno iznosi oko 30.000 dinara koliko i prosečna plata u privatnom sektoru.

 

I kada govorimo o platama, ova vlast i njen prvi čovek ostaće upamćeni i po tome što su sebi povećali plate za oko 30 posto, dok su zaposlenima sa najnižim zaradama plate smanjili. Tako naš gradonačelnik zarađuje 125.500, a NK radnici oko 20.000 dinara. Poređenja radi, gradonačelnici u drugim gradovima nisu "dobacili" do 100 hiljada dinara. Ali oni verovatno nisu "najbolja gradska vlada u zadnjih 15-20 godina".

 

U nastavku o tome kako Gvozdenović preti tužiocima, vređa odbornike, lekare i novinare, o tome kako lako deli novac poreskih obveznika svojim prijateljima i miljenicima...

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 54 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 4 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara