Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2019, 10:46

Na kvalitet vazduha u Valjevu utrošeno samo 0,6 promila budžeta

č: | fb:

U prošloj godini iz gradskog budžeta na kvalitet vazduha u Valjevu utrošeno je oko 1,7 milona dinara, što je nešto malo više od 0,6 promila budžeta, saopštili su aktivisti Lokalnog fronta Va na konferenciji za novinare na kojoj je bilo reči o tome kako gradska vlast (ne)rešava problem aerozagađenja u Valjevu.

 

Odbornik u gradskom parlamentu i aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović je, govoreći o tome koliko novca je potrošeno za zaštitu životne sredine, pozvao se na izreku koju gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rado koristi "kada brojevi govore i bogovi ćute".

 

- Dakle, brojevi iz završnog računa govore sledeće: Program Zaštita životne sredine raspolagao je fondom od 18, 7 miliona dinara. Utrošeno je oko 58 posto ili blizu 10, 8 miliona dinara. Od toga je za kvalitet vazduha, i to ne sve, bilo planirano milion i po za usklađivanje projekata i planova. Nije potrošen ni dinar.  Zatim, dva miliona namenjeno je kapitalnim subvencijama za opremanje Toplane, utrošeno je oko 1,6 miliona dinara. Za merenje zagađenosti vazduha i nivoa buke, galantno je opredeljeno milion dinara, a utrošeno je samo 96 hiljada dinara – naveo je Radović .

 

Ponovio je da brojevi ne lažu i da šest desetohiljaditih delova ukupne cifre koju je grad potrošio u 2018. godine su prava mera pažnje i ozbiljnosti sa kojom su gradonačelnik i Gradska uprava do pred kraj godine radili na rešavanju problema aerozagađenja!

 

Radović je proanalizirao koliko će novca, kada je u pitanju zaštita životne sredine biti utrošeno u ovoj godini, kao i na koje programe i projekte.

 

- Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine o vazduhu govori u tri stavke: milion i 150 hiljada za merenje zagađenosti vazduha i buke, milion i po za usklađivanje projekata i planova iz zaštite životne sredine, pod uslovom da se i sredstva namenjena vazduhu kriju u tački specijalizovane usluge, što još ne znamo.  Najveća stavka u budžetskom fondu biće subvencija od 45 miliona koju će utrošiti "Toplana" na opremu za  smanjenje emisije štetnih gasova. Ova subvencija pominje se i u godišnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje gde piše da je Gradska toplana promenila energent, umesto mazuta koristi prirodni komprimovani gas. Međutim, kaže dalje Zavod za javno zdravlje, to neće značajno doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u samom gradu, s obzirom na to da se Toplana nalazi na obodu grada…Ova procena, uz malo drugačije objašnjenje, potpuno se slaže sa činjenicama iznetim u Izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za 2017. godinu: proizvodnja električne i toplotne energije, u velikim toplanama, stvara samo oko 3 do 5 posto ukupne emisije čestica PM10 i PM2,5 – naveo je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Lokalnog fronta smatra da sav trud stručnog tima za smanjenje aerozagađenja neće nas u narednoj grejnoj sezoni obradovati smanjenjem sadržaja PM10 i PM2,5 u valjevskom vazduhu, ako sredstva utrošena u ove svrhe i dalje budu činila manje od promila budžeta. Postoji još jedna, ne tako krupna prepreka a to je, "zabrinutost pojedinih članova stručnog tima da li će, bez podrške gradonačelnika, predviđene aktivnosti uopšte moći da se sprovedu preko javnih preduzeća i gradskih službi".

 

Radović je predložio nekoliko koraka.

 

- Prvi hitan korak, dakle, mora biti prepakivanje budžeta i planiranje rebalansa koji će već u narednih nekoliko meseci obezbediti ostvarivanje racionalnih predloga stručnog tima koji su uglavnom oslonjeni na postojeći Plan kvaliteta vazduha. Vremena za to nema previše: do početka grejne sezone ostalo je oko četiri meseca. Drugi važan korak mora biti definisanje konkretnih programa i njihovo oročavanje. Upravo onako kako zahteva svaki programski budžet. Očekivani rezultati moraju biti mereni opipljivim indikatorima, koji će odbornicima Skupštine i građanima Valjeva na lak i razumljiv način pokazati koliko je koji program, u poređenju sa uloženim sredstvima, odista dao rezultate – rekao je Ljubomir Radović.

 

Odbornik Radović je podsetio na njegov predlog dopune dnevnog reda na poslednjem zasedanju Skupštine - da se obezbede sredstva i raspiše javna nabavka uređaja za merenje koncentracije čestica PM 2,5.

 

- Da li je ovakav uređaj potreban? Potreban je. I to ne jedan. Ako je važno da znamo kolika je koncentracija sumpor-dioksida, koji se na tri merna mesta u gradu meri svakodnevno, onda je mnogo važnije merenje koncentracije čestica PM 2,5. Pritom, recimo, za sumpor-dioksid prošle godine ni jedan jedini put u Valjevu, nije bila prekoračena granična vrednost. Koliko puta i u koliko dana je bila prekoračena dopuštena vrednost PM 2,5 nećemo saznati. Da li je cena mernog uređaja previsoka? O tome više govori podatak koji je u listu Napred izneo dr Zoran Živković da troškovi bolovanja izazvanih zagađenim vazduhom iznose u Srbiji godišnje oko 325 miliona evra…- rekao je Radović.

 

Naglasio je da Lokalni front Va veruje da kratkoročni politički interesi ne bi smeli da ometaju poslove koji stoje pred stručnim timom, pred Skupštinom i gradskim službama.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Željko Trifunović je na konferenciji za novinare podsetio da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović sugrađane ubeđivao da Valjevo "nije ni Hirošima, ni Nagasaki", a potom su tvrdili da problem nije nov, da čestice PM10 nisu odavde, već iz "vulkanskih erupcija po Sredozemlju".

 

Trifunović je takođe podsetio da je održan i jedan tragikomični skup kome su dali lažno ime "javna rasprava", a istovremeno je gradska vlast ignorisala i još uvek nije odgovorila na zahtev Loklnog fronta Va da se održi javna rasprava.

 

- Zamislite, recimo, da ste ušli u prodavnicu i zatražili pakovanje maslaca, a da su vam preko tezge ljubazno doturili paklo margarina. Pobunite se, prirodno, a oni vam kažu: "Pa margarin ste i tražili, kakav masalac!". Lokalni front Va je na pisarnicu sivog doma  6. decembra prošle godine, zajedno sa 1574 potpisa predao zahtev kojim smo tražili javnu raspravu o temi: Analiza izvršavanja zakonskih obaveza službi grada Valjeva i obaveza utvrđenih planovima kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine. S obzirom na to da na ovaj naš zahtev nije bilo odgovora, 9. maja ove godine pitali smo nadležene šta se sanjim desilo? Odgovor je stigao 13. maja, a u njemu sekretar Skupštine grada obaveštava da je javna rasprava o stanju aerozagađenja u Valjevu održana tada i tada… !Oprostite, ali kako da nazovemo ovaj odgovor. Kako da nazovemo pokušaj sekretara Skupštine da nas ubedi da smo 24. decembra prošle godine svi mi dobili ono što smo tražili? Lokalni front Va i građani nisu tražili javnu raspravu o stanju aeorozagađenja u Valjevu. Detaljnu informaciju o valjevskom vazduhu Lokalni front je načinio mnogo pre komedije u skupštinskoj sali i podelio je većini prisutnih. Naše informacije o stanju zagađenosti vazduha, konačno, bile su  i povod da, sa drugim građanskim grupama, iniciramo sakupljanje potpisa kako bismo gradske službenike konačno privoleli da rade posao za koji su plaćeni – zaključio je Željko Trifunović.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 32 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara