Park Vide Jocić na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Park Vide Jocić na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
01.07.2019, 09:36

Vojnik Stojadin Mirković dobiće spomenik u Valjevu

č: | fb:

Vojniku Stojadinu Mirkoviću iz Gornjih Leskovica, koji je poginuo na dužnosti u kasarni u Bjelovaru 1991. godine, biće podignut spomenik u Valjevu, odlučili su odbornici Skupštine grada.

 

Spomen obeležeje bi, prema predlogu, bilo podignuto u Parku Vide Jocić na Jadru gde se nalazi nekoliko njenih skulptura narodnih heroja.

 

Odbornička grupa SPS-a pokrenula je inicijativu za podizanje spomenika Stojadinu Mirkoviću. Šef odborničke grupe socijalista u valjevskoj Skupštini Ljubomir Pavić obrazlažući taj predlog je rekao da je delo hrabrog vojnika iz Gornjih Leskovica, koji je imao samo 19 godina kada je poginuo, primer odvažnosti, htabrosti i čovekoljublja.

 

"Najmanje što možemo da učinomo za našeg heroja jeste da podignemo spomen obeležje. To je istovremneo i moralni čin prema njegovoj porodici. Potpredsednik Narodne skupštine Srbije i šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević razgovarao je na ovu temu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, koji je podržao ovu inicijativu", naveo je Pavić.

 

Kako je rečeno na sednici Skupštine grada, podizanje spomen obeležja vojniku Stojadinu Mirkoviću je zajednička akcija grada Valjeva i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Hrabrom vojniku Stojadinu Mirkoviću spomen bista, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića, podignuta je pre šest godina u selu Donje Leskovice. Nalazi se u dvorištu OŠ "Miloš Marković", gde se nalazi bista istoimenog narodnog heroja. Tada je otvorena i spomen soba hrabrom vojniku u prostorijama škole.

  

Stojadin Mirković je na odsluženje vojnog roka otišao u decembru 1990. godine u Banjaluku, da bi potom dobio prekomandu u Bjelovar. Kada su počeli napadi hrvatskih paravojnih formacija na tamošnju kasarnu JNA, Mirkoviću je ostalo oko mesec dana do kraja vojnog roka. Dok su se svi vojnici JNA povukli, pre poslednjeg napada, Stojadin je ostao uz svog komandanta, majora Milana Tepića. Poginuo je u oklopnom transporteru kada je pogođen "zoljama", a odmah nakon njega poginuo je i major Tepić, tako što je aktivirao 170 tona eksploziva u skladištu kasarne.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara