Aktivisti Lokalnog fronta Va ispred Gradske uprave (foto: Đorđe Đoković)
Aktivisti Lokalnog fronta Va ispred Gradske uprave (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2019, 06:50

"Laži i izmišljotine prepuštamo onima koji više i ne znaju šta je to istina"

č: | fb:

O "posebnom pogonu fabrike laži", koji finansijski podržava valjevski gradonačelnik Slobodan Gvozdenović a koje su otvorili isti oni koji su pre nekoliko godina zatvorili Radio Valjevo, uništavajući imovinu koja je bila u vlasništvu Grada, govorili su aktivisti Lokalnog fronta na konferenciji za novinare koju su organizovali ispred Gradske kuće.

 

Tokom konferencije javnosti su pokazali radijatore, kablove, utičnice i gramofonske ploče za koje sumnjaju da predstavljaju deo imovine Grada nestale iz zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva.

 

Aktivisti Lokalnog fronta Va su pokušali da te predmete predaju gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenovići koji je dužan da se stara o gradskoj imovini. Međutim u tome ih je sprečilo obezbeđenje, koje nije dozvolilo da ostatke, za koje se sumnja da su opljačkana imovina Grada, predaju Gvozdenoviću, niti da to ostave na portirnici Gradske uprave.

 

Uprkos tome što je obezbeđenje, koje je zapretilo da će pozvati policiju, zabranilo da predmete ostave u holu, aktivisti Lokalnog fronta Va su ostvaili radijatore, kablove i štekere, koje je obezbeđenje ubrzo iznelo van zgrade.

Lokalni front pokušao predmete da preda gradonačelniku

Lokalni front pokušao predmete da preda gradonačelniku (Foto: Đorđe Đoković)

Lokalni front pokušao predmete da preda gradonačelniku

Lokalni front pokušao predmete da preda gradonačelniku (Foto: Đorđe Đoković)

Lokalni front pokušao predmete da preda gradonačelniku

Lokalni front pokušao predmete da preda gradonačelniku (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nezavisni odbornik i aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović je, pokazujući deo uništene imovine, rekao da je to "prvi i veoma očigledan rezultat saradnje dva lika koja imaju mnogo toga zajedničkog".

 

- Tim skakavaca koji je od SPS vlasti u Valjevu kupio Radio Valjevo, iza sebe je ostavio samo ono što sada vidimo: nestala je studijska tehnika, reportažna kola, diskoteka i fonoteka, neprocenjivi arhivski materijal prikupljan skoro pedeset godina. Nestao je nameštaj, poskidani su radijatori, iščupane utičnice... O svemu je tadašnja vlast načinila jedan zapisnik. Valjda će doći vreme da se taj dokument negde pročita kao deo neke optužnice – nada se Radović.

Razrušene prostorije Radio Valjeva 2016.

Razrušene prostorije Radio Valjeva 2016. (Foto: Đorđe Đokovic)

Dodao je da je posle uništene imovine i razrušene zgrade, koja je u vlasništvu Grada a u kojoj je bilo smešteno Radio Valjevo, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović bacio još nekoliko naših miliona u pokušaj da se od "opljačkane ruševine stvori elitni prostor u kojem bi on gazio po mozaiku i gostio se sa svojom kamarilom".

 

- Za to vreme fabrika laži se zahuktava. Krajem januara lansirane su izmišljotine o tobožnjem fizičkom napadu na tobožnjeg novinara, začinjene lažima o "razlupanim opštinskim vozilima". Potom su stigli falsifikovani tonski snimci sa protesta na Gradskom trgu. Pojavila se i fotografija na kojoj neki nepoznati momci nose transparent sa imenom svog kandidata za gradonačelnika. Zaštitni znak Gvozdenovićeve  investicije postalo je stavljanje na stub srama novinara koji se trude da pišu objektivno, sa činjenicima u rukama. Zamisao je jasna: kada se uklone i poslednji ostaci slobode medija u ovom gradu, ništa više neće stajati na putu neograničenoj pljački gradske imovine i razbacivanju gradskih para na nesuvisle projekte partijskih i ličnih prijatelja. Ono što smo gledali od početka godine na nekim portalima biće jednog dana verovatno obeleženo kao najniža tačka medijske kulture u ovom gradu – rekao je Radović.

 

On je naglasio da se "posebni pogon fabrike laži" mesecima bavi Lokalnim frontom i to se radi nimalo slučajno. Naveo je da je Lokalni front Va, za relativno kratko vreme, javnosti Valjeva pokazao pravo lice gradske vrhuške i raskrinkao njihove lagarije i spinove. Izmišljeni uspesi, maštarije o najboljim budžetima, velikim investitorima, naučnom centru, Valjevo kao centar Zapadne Srbije..., bili su izloženi testu istine i pali pred opipljivim dokazima koje je Lokalni front Va iznosio.

 

- U vodu su pale bajke o rekordnim uštedama u javnim nabavkama, pokazalo se da čitav sistem javnih nabavki u gradu počiva na raspodeli novca građana Valjeva na projekte od kojih koristi imaju samo partijski i lični prijatelji gradske vrhuške. Setimo se, pljačka Valjeva kroz javne nabavke u 2016. godini još uvek nije dobila sudski epilog. Za istinu o svemu ovome Lokalni front plaća cenu: javnost se mesecima zasipa najgnusnijim lažima o tobožnjim finansijerima Lokalnog fronta, o tajanstvenim šefovima iz senke, o Lokalnom frontu kao leglu narkomanije, o hapšenjima koja se nikada nisu dogodila – naveo je Radović samo neke od laži o Lokalnom frontu Va koje se mesecima plasiraju u javnost.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ljubomur Radović je obavestiio novinare da je, bez mnogo iluzija da će neka od institucija nešto odista preduzeti, od početka ove prljave kampanje Lokalni front Va preduzeo nekoliko aktivnosti.

 

Prvo, nabraja Radović, 15. aprila zatraženi su, kao informacija od javnog značaja, podaci o ugovorima Grada Valjeva sa preduzećem "In Network Solution", kopije računa plaćenih iz budžeta ovom preduzeću i kopije dokaza da su ugovorene obaveze zaista bile izvršene.

 

Drugo, 6. maja upućen je dopis Upravi za javne nabavke Vlade Republike Srbije sa informacijom o mogućem kršenju propisa o javnim nabavkama i zatražili pokretanje postupka nadzora nad javnom nabavkom br.1.1.1/2019- Usluge informisanja javnosti za koje je iz budžeta izdvojeno 4.968.000 dinara.

 

Treće, kako Grad ništa nije odgovorio na dopis od 15. aprila, 23. maja upućena je žalba Povereniku za informacije od javnog značaja Republike Srbije. Služba Poverenika obavestila "lokalce" da je podnesak evidentiran 24. maja.

 

Četvrto, na sednici Skupštine grada od 31. maja Ljubomir Radović je kao odbornik o svemu ovome upoznao Skupštinu grada i zatražio zaključak kojim bi gradonačelniku bilo naloženo da raskine ugovor sa preduzećem "In Network Solution". "Predlog je glatko odbijen", kaže Radović.

 

Peto, 6. juna Lokalni front Va  se ponovo obratio Upravi za javne nabavke i zahtev od 6. maja dopunio dokaznim materijalom o povezanosti preduzeća "In Network Solution" i portala kolubarski.info.

 

Šesto, aktivisti Lokalnog fronta Va su 11. juna podneli predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije sa zahtevom da pokrene postupak iz člana 50 Zakona o borbi protiv korupcije protiv gradonačelnika Gvozdenovića zbog skrivanja podataka o javnoj nabavci usluga informisanja javnosti.

 

- Iskustvo sa krivičnom prijavom koju smo podneli u aprilu prošle godine podučilo nas je da nema mnogo koristi od strpljivog čekanja da neka od nabrojanih institucija konačno nešto preduzme. I stoga smo danas ovde, sa pokušajem da javno, usred grada, usred bela dana pokažemo šta Lokalni front Va zaista radi i čime se bavi. U rukama držimo dokaze: laži i izmišljotine prepuštamo onima koji više i ne znaju šta je to istina - zaključio je aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović.

Radijatori, kablovi, ploče...

Radijatori, kablovi, ploče... (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivisti Lokalnog fronta Va su poručili da su radijatore, kablove, utičnice i ploče, za koje sumnjaju da predstavljaju deo imovine Grada nestale iz zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva, pokazali javnosti i pokušali da predaju gradonačelniku u nadi da će se konačno pobrinuti i za ovaj deo gradske imovine i sa svoje strane insistirati na pronalaženju odgovornih za njen nestanak.

 

Lokalni front Va od gradonačelnika zahteva da momentalno prestane dalje arčenje novca građana na one koji su najverovatnije odgovorni za pljačkanje opreme i nameštaja iz zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva.

 

Uspesi ili šarene laži valjevskog gradonačelnika

 

Aktivista Lokalnog fronta Va ŽeljkoTrifunović je rekao da je skupštinska većima za prvog službenika grada izabrala osobu koja ni ljudskim ni moralnim kvalitetima toga nije dostojna. Osobu koja,  kako je rekao, ni trenutka nije bila sposobna da obavlja poslove za koje prima nezakonito povećanu platu!

 

- Ovo najbolje pokazuju završni računi budžeta Valjeva. Prvi, za 2016. godinu, sastavili su „oni  pre njega“. Valjda je stoga uspeo da za nekoliko miliona pređe magičnu crtu od 3 milijarde. Njegov prvi budžet pao je na 2 milijarde i 950 miliona. Drugi, za 2018, na 2 milijarde 865 miliona. Bajke o „smanjenju nezaposlenosti“ nisu pomogle. San da će neko dati pare za ostatke najlepših starih građevina, a jedna od njih je pred nama, nije se ostvario. Nigde nema TIC-a, ne zna se gde su pare koje je za ludoriju Gvozdenović/Jeremić odobrilo Ministarstvo prosvete. Nema ni mosta u Petnici, nema kanalizacije na Divčibarama. Nasip na obalama Gradca nešto čeka. Asfalt se po seoskim putevima drži samo do prve kiše. U Ulici Jakova Nenadovića, nažalost, nije ni toliko izdržao – podsetio je na neke "investicije" aktuelne vlasti Trifunović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da  je trogodišnji plan kapitalnih investicija grada Valjeva, a pravo ime mu je spisak želja, težak milijardu 337 miliona dinara, a od toga je u 2018. ostvareno 1,56 posto ili 20 miliona 851 hiljada.

 

- Ove godine, piše u planu, plotove iz pristojnosti ne pominjemo, grad će investirati milijardu i 71 milion dinara. Za koji dan videćemo gorku stvarnost  u šestomesečnom izveštaju budžeta. Dotle će se valjda  predsednik skupštine i gradonačelnik usaglasiti da li je budžet politička ili knjigovodstvena kategorija – rekao je aktivista Lokalnog fronta Va.

 

Trifunović je rekao da su istraživanja javnog mnjenja u Valjevu veoma jasno pokazala kako, ko i gde stoji. Otuda valjda odluka da se težište radova na bacanju asfalta preko blata premesti u seoska područja gde se možda još uvek može spasiti poneki glas za Gvozdenovića. Čuli smo, već nekoliko puta najavio je da mu je san drugi uzastopni mandat.

 

- Ipak, ni od birača koji gledaju platane pred svojim kućama još nije potpuno digao ruke. Za to je zadužena jedina Gvozdenovićeva uspešna investicija, fabrika šarenih laža, prljavih izmišljotina i lažnih optužbi. Glavni konstruktor u toj fabrici, mali Gebels, koji se nekako sačuvao od dugogodišnje robije posle epizode sa SMS prevarama od pre nekoliko godina, dobio je odrešene ruke i direktno od gradonačelnika gomile para građana Valjeva kako bi mu spasao drugi mandat – zaključio je Željko Trifunović.

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 11 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 11 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...