Pogled na smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Pogled na smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
17.07.2019, 06:52

Znamo aerozagađivače, znamo ko treba da sarađuje, jedino ne znamo rešenje!

č: | fb:

Savet za zdravlje grada Valjeva održao je tri sednice u 2018. godini, a problem aerozagađenja u gradu našao se na dnevnom redu poslednje sednice održane 12. decembra.

 

Kako je napisano u Izveštaju o radu Saveta za zdravlje grada Valjeva u 2018. godini, koji je usvojilo Gradsko veće, na decembarskoj sednici Saveta "razmatran je problem aerozagađenja u Valjevu i u vezi s tim posledice po zdravlje građana Valjeva s obzirom na podatke da je kvalitet vazduha do 12. decembra bio IV i V kategorije".

 

Savet je utvrdio razloge veoma zagađenog vazduha, ali ne i mere da se aerozagađenje smanji. "Razlozi za veoma zagađen vazduh su: veliki broj individualnih ložišta, koja koriste fosilna goriva lošeg kvaliteta, vozila koja koriste dizel gorivo, kao i nepovoljan položaj zgrada u Naselju Oslobodioci Valjeva u odnosu na tok reke Kolubare", piše u Izveštaju.

 

Savet za zdravlje smatra da bi "o povećanom stepenu zagađenosti vazduha, Zavod za javno zdralje trebalo da obavesti Dom zdravlja, Opštu bolnicu i predstavnike Grada".

 

Konstatovano je da je u "cilju praćenja i otklanjanja razloga za povećan nivo zagađenosti vazduha potrebna saradnja više ministarstava: Minsitarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva energetike i Ministarstva zdravlja". Savet zaključuje da je potrebno "raditi na podizanju svesti građana u smislu zaštite životne sredine".

 

Najviše o problemima Doma zdravlja

 

U Izveštaju o radu Saveta za zdravlje grada Valjeva piše da je prva sednica održana 11. aprila, potom 27. juna, sednica koja je bila zakazana 7. novembra nije održana zbog nedostatka kvoruma, da bi poslednja u prošloj godini bila održana 12. decembra.

 

Sudeći prema Izveštaju, Savet se najviše bavio problemima sa kojima se suočava Dom zdravlja i koje treba rešiti. Poput, da je potrebno obezbediti dva termina nedeljno za korišćenje hirurške ambulante u Opštoj bolnici,koja bila na usluzi pacijentima Doma zdravlja, kao i da je  u cilju ranog otkrivanja anomalija kod dece potrebno angažovati specijaliste dečje hirurgije.

 

Zatim, s obzirom na to da je Zakonom predviđeno da se takmičari iz sportskih udruženja moraju pregledati a da u Valjevu nema lekara specijaliste sportske medicine, usvojen je predlog da se kroz subspecijalizaciju lekara bilo kog profila ovaj problem reši. Takođe, na predlog direktora Doma zdravlja analiziran je problem nedostatka kadra, tačnije lekara specijalista pedijatrije s obzirom na to da će 2019. godine biti četiri lekara pedijatra manje.

 

Na drugoj sednici,kako pišeu Izveštaju, članovi Saveta su vodili diskusiju o zakonskoj obavezi vakcinacije za sve zdravstvene radnike, koji su po prirodi posla u povećanom riziku od obolevanja, kao i nemogućnosti Doma zdravlja da finansira analize za sve zaposlene koji treba da se vakcinišu.

 

"Povodom tačke dnevnog reda koja se odnosi na prvu pomoć i lečenje kod ujeda zmija, direktorka Doma zdravlja obavestila je prisutne da seruma ima u dovoljnoj količini, da se čuva u odgovarajućim uslovima i da se primenjuju mere prevencije i zaštite", bila je druga od dve teme druge sednice Saveta za zdravlje.

 

U Izveštaju o radu Saveta u prošloj godini se navodi da je razmatran problem koji imaju deca sa smetnjama u razvoju prilikom bavljanja sportskim aktivnostima. "Imajući u vidu da profesori fizičkog nisu edukovani za rad sa decom sa smetnjama u razvoju potrebno je sprovesti obuke zainteresovanih", predloženo je.

 

Na jendoj od sednica čalnovi su informisani da je "grad Valjevo učestvovao u projektu Daj pedalu raku i da je učešće veoma zapaženo".

 

"Savet je razmatrao i dopis koji je uputilo fizičko lice koje je imalo primedbu na rad lekara u Opštoj bolnici i tražilo da se izvrši nadzor nad njegovim radom", piše u Izveštaju o radu Saveta za zdravlje Valjeva u 2018. godini koji je usvojilo Gradsko ve'e.

 

Savet za zdravlje grada Valjeva broji jedanaest članova, a predsednik je dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara