Registracija Prijava preko FB
Istraživačka stanica Petnica (foto: Đorđe Đoković)
Istraživačka stanica Petnica (foto: Đorđe Đoković)
19.07.2019, 12:49

Član Apolo misije Dejvid Vujić u Istraživačkoj stanici Petnica

č: | fb:

Povodom obeležavanja pedesete godišnjice sletanja Apola 11 na Mesec, Ambasada SAD je pozvala gospodina Dejvida Vujića da poseti Srbiju u periodu od 18. do 28. jula. Gospodin Vujić je poslednji živi član "Srpskog Apolo 7", grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na programu Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Tokom svog boravka gospodin Vujić će biti predavač i u Istraživačkoj stanici Petnica, danas od 16 do 18 časova, saopšteno je iz Istraživačke stanice.

 

Dejvid Vujić je poslednji preživeli član “Srpske Apolo sedmorke", grupe Amerikanaca srpskog porekla prve i druge generacije koji su radili na američkom svemirskom programu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Dok je radio u kompaniji "North American Aviation" (koja je kasnije promenila naziv u "North American Rockwell", a i danas postoji pod imenom "Rockwell International"), bio je član Lansirnog tima svemirskog broda Apolo, koji je sa uspehom spustio čoveka na Mesec 20. jula 1969. Dejvid Vujić je lično bio odgovoran za koordinaciju upravljanja projektom između NASA i Rokvela, kao i za tehničko i upravljačko sadejstvo sa drugim firmama uključenim u misiju Apolo.

 

Dejvid Vujić i njegov tim nadgledali su i podnosili izveštaje o statusu svih inženjerskih i upravljačkih aktivnosti vezanih za razvoj projekta, testiranje i procenu kvaliteta sistema i podsistema letelice Apolo. Mešovita ekipa naučnika i inženjera NASA, "Severnoameričke avijacije" i astronauta je na osnovu stausnih izveštaja dobijenih od tima gospodina Vujića rešavala tekuće probleme što je omogućavalo da se NASA i njeni partneri uspešno drže predviđenih rokova za realizaciju programa Apolo u celini.

 

Aktuelno

Protest na Gradskom trgu Sloboda za Aleksandra (foto: Đorđe Đoković)
Skup podrške "Sloboda za Aleksandra" Pre 13 sati 26 minuta

"Budi Valjevac-budi na Trgu"

"Budi Valjevac-budi na Trgu", piše u pozivu za večerašnji skup podrške "Sloboda za Aleksandra", koji počinje u 18 časova na Gradskom trgu. Govoriće Boško Obradović, Dragana Rakić i Milan Dumanović.  · 1 komentar

Igraonica Bark (na spratu) (foto: Kolubarske.rs)
U okviru mera populacione politike Pre 18 sati 14 minuta

Dva miliona dinara za "Dežurnu igraonicu"

Dva miliona dinara iz budžeta biće uloženo u opremanje i proširenje igraonice za decu čiji su roditelji nezaposleni kako bi im se "omogućilo slobodno vreme za traženje posla". Na konkursu je...  · 5 komentara