Registracija Prijava preko FB
Istraživači na vrhu  (foto: Društvo istraživača)
Istraživači na vrhu (foto: Društvo istraživača)
13.08.2019, 07:05

Memorijalna akcija na Durmitoru

č: | fb:

Preko 150 članova Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" iz Valjeva učestvovalo je na istraživačkoj akciji "Durmitor 2019".

 

Istraživački kamp okupio je "Mlade istraživače" svih generacija koji vole i istražuju prirodu, i to biologe, speleologe, geografe, etnologe, astronome, arheologe, geologe... Tako je kraj jula i prva polovina avgusta bila posvećena učenju, razmeni iskustava, ali i podsećanju na početke pokreta Mladih istraživača davne 1969. godine.

Todorov Do

Todorov Do (Foto: Društvo istraživača)

 

- Memorijalna akcija na Durmitoru je prilika da se tačno na pedesetu godišnjicu prve istraživačke akcije na ovoj planini okupe istraživači svih generacija. To je prilika da se prisetimo šta je sve Društvo istraživača iz Valjeva započelo tog jula 1969. godine kao i šta je sve urađeno u ovih pet decenija. Ovo je bila prilika i da odamo poštu našem članu Vladimiru Mandiću koji je kao speleolog izgubio život upravo na toj prvoj akciji – kaže Bogdan Radić, aktuelni mladi predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić - Manda".

 

U Nacionalnom parku Durmitor i Opštini Žabljak prethodnih nedelja bilo je mnogo aktivnosti posvećenih mladim istraživačima koji dolaze iz Valjeva i Srbije. Otvorene su dve izložbe fotografija Boška Đokovića – "Istraživačka akcija Durmitor 1969" i "Etnološko blago Durmitora - Tepca", priređeno je veče sa projekcijom filmova o poklretu Mladih istraživača, a najmlađi istraživači su u svom istraživačkom kampu nastavili sa svojim istraživanjima prirode ove planine.

 

Izložba Durmitor 69

Izložba Durmitor 69 (Foto: Društvo istraživača)

Otvarajući izložbu prvi predsednik Društva istraživača Dušan Mihajlović je rekao: "Surovi i mistični grubijan (Durmitor), sakrio je je u nepristupačnim vrletima Tare, tog svetskog geološkog, hidrološkog i biološkog fenomena, jedno rajsko mesto, prelepu i blagorodnu Župu Tepca. Od vidikovca Đurovca, do mitske reke Tare pružio je udobne uslove za život, znatno pogodnije od negostoljubivih površi Jezera i Pive. Život na ovim prostorima teče od najstarijih praistorijskih vremena... Proučavaćemo i dalje Durmitor, jer je on nerazdvojni deo nas Mladih istraživača, a posebno života učesnika Durmitorske akcije 1969. godine...".

 

Radić, Božić, Mihajlović

Radić, Božić, Mihajlović (Foto: Društvo istraživača)

Ova 2019. godina je godina velikog jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" i Pokreta Mladih istraživača, jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Od 1969. godine do danas u okviru Istraživača stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

 

- Društvo istraživača "Vladimir Mandić – Manda" prepoznatljivo je po okupljanju mladih u tematske grupe prema njihovim interesovanjima, poput speleološke, astronomske, geografske, biološke, arheološke, ekološke, grupe za ishranu u prirodi, etnološke, geološke, istorijske,… Sa članovima grupa rade stručni saradnici sa fakulteta i instituta, kao i studenti, takođe članovi Društva. Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade, koji sa svojim starijim drugarima uz nadzor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci – kaže Nikola Božić, predsednik Odbora za obeležavanje jubileja 50 godina postojanja pokreta Mladih istraživača.

Učesnici akcije

Učesnici akcije (Foto: Društvo istraživača)

Najmlađi među članovima Društva istraživača, osnovci, srednjoškolci i studenti, vratili su se sa Durmitora puni utisaka o prirodi i poštovanja za ovu planinu. Onis u sada bogatiji za znanja koja su stekli, iskustva koja su zajendo doživeli i za veštine koje su naučili istražujući prirodu i boraveći u njoj.

Aktuelno

Pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
Razgovori pod lipom Pre 11 sati 7 minuta

Bavljenje politikom radi lične koristi

Danas se politikom mnogi bave iz lične, a ne opšte koristi, smatraju učesnici "Razgovora pod lipom". U Srbiji se već decenijama vrtimo u krug pokušavajući da stvorimo uređeno društvo.  · 2 komentara

Kod Austroterma (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 23.08.2019

Gradi se ulica Mirka Obradovića do obilaznice

Raspisana je javna nabavka za izgradnju nove Ulice Mirka Obradovića, deonica od fabrike "Austroterm" do obilaznice. Procenjena vrednost radova je 200 miliona dinara. U planu je i izgradnja kružnog...  · 2 komentara

Put od jezera do ski staze (foto: Kolubarske.rs)
Nakon 12 godina 22.08.2019

Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Iz Gradske uprave najavljuju da će uskoro biti asfaltiran i parking.  · 5 komentara