Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2019, 07:01

Ništa od biblioteke. Dom Vojske ponovo na prodaju!

č: | fb:

U zgradi Doma Vojske neće biti biblioteka nego će jedno od najlepših zdanja u Valjevu biti prodato "jer je to najcelishodnije", odlučili su članovi Gradskog veća i to samo godinu i po dana nakon što su predložili, a Skupština grada usvojila, odluku da se u zgaradu Doma Vojske smesti biblioteka.

 

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke koju je Skupština grada usvojila u maju prošle godine kojom grad Valjevo zgradu Doma Vojske opedeljuje za obavljanje delatnosti Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović".

 

U obrazloženju ovakve odluke navodi se da "kako objekat pruža mogućnost višenamenskog korišćenja za potrebe većeg broja korisika, a zbog nemanja finansijskih sredstava za njegovu kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju, najcelishodnije je da se pristupi otuđenju objekta".

 

Ova Odluka je prošla nezapaženo kod članova Gradskog veća, "stiče se utisak da većina i ne zna za šta je glasala", kažu pojedini koji su bili na sednici Gradskog veća sa kojima su Kolubarske.rs razgovarale. Niko od naših sagovornika nije mogao da kaže da li Grad već ima kupca, kada i po kojoj ceni će Dom Vojske biti ponuđen na prodaju?

 

Prema nezvaničnim informacijama Kolubarskih.rs "poznati kupac, blizak visokom funkcioneru SNS, je vrlo zainteresovan za jedno od najlepših zdanja u Valjevu, ali ne po ceni od 905.000 evra koliko iznosi poslednja procenjena vrednost tog velelepnog objekta površine oko 2000 kvadrata i baštom koja se prostire na oko 14 ari u centru Valjeva.

 

Da je odluka prošla nezapaženo dokaz je i to što su u izveštaju Kabineta gradonačelnika sa sednice Gradskog veća, koji je dostavljen medijima i objavljen na sajtu Grada, navedene sve odluke koje su bile na dnevnom redu i koje su usvojene, osim odluke da biblioteka neće biti u zdanju Doma Vojske nego će biti prodato.

 

Odbornici Skupštine grada izjašnjavaće se o povlačenju odluke koju su doneli pre samo godinu i po dana na sednici lokalnog parlamenta u petak, 4. oktobra.

 

Radost zbog biblioteke u zdanju Doma Vojske kratko trajala

 

Kada je u maju prošle godine odbornicima Skupštine grada predloženo da biblioteka bude preseljena u zdanje Doma Vojske koje će biti adaptirano za tu namenu, rečeno je da to treba da podrže iz dva razloga: da bi se sprečilo dalje propadanje objekta i da bi biblioteka dobila adekvatan prostor.

 

"Biblioteka trenutno koristi prostor na dve lokacije u gradu koji nije adekvatan za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti. Prema stručnom mišljenju Narodne biblioteke Srbije objekat Doma Vojske prema standardima i zakonskim normama adekvatan je za privođenje nameni za obavljanje poslova u okviru  bibliotečko-informacione delatnosti", pisalo je u obrazloženju.

Bašta Doma Vojske

Bašta Doma Vojske (Foto: Đorđe Đoković)

 

Takođe je pisalo da je Dom Vojske zbog dugogodišnjeg nekorišćenja u lošem stanju, da su prethodnih godina uložena značajna sredstva u rekonstrukciju, ali da su za završetak kompletnih unutrašnjih radova potrebna dodatna sredstva.

 

"U zavisnosti od namene za koju će objekat biti opredeljen potrebno je izvršiti određene radove na adaptaciji zgrade Doma Vojske, radi stavljanja objekta u funkciju", glasio je zaključak Odluke, koju su odbornici usvojili u maju prošle godine.

 

Procenjeno je da je potrebno oko 100 miliona dinara da bi objekat bio u funkciji. "Grad tih para nema, zato računamo na pomoć države", govorili su čelnici Valjeva.

 

Očigledno je da je pomoć države izostala, očigledno je da u gradskoj kasi nema para ni za ozbiljnije i značajnije investicije nego što su radovi na zgradi Doma Vojske, očigledno je i to da je Gradu preko potreban novac od prodaje objekta, pa makar bio prodat "poznatom kupcu" i u pola cene.

 

 Osam godina Grad bez pravog rešenja za Dom Vojske

 

U leto 2011. godine Grad je od Ministarstva odbrane kupio Dom Vojske po ceni od oko pola miliona evra, i to je, praktično, bio prvi korak ka zaustavljanju propadanja i daljeg ruiniranja jedne od najlepših i najstarije građevine u Valjevu.

 

Urađen je projekat rekonstrukcije, za radove je bilo potrebno 130 miliona, a uloženo je 32 miliona dinara. Nakon nekoliko godina radovi su prekinuti s obzirom na to da Grad nije imao dovoljno novca, a pritom nije bila određena namena, te je u julu 2015. godine doneta odluka da se Dom Vojske proda po ceni od 905.000 evra.

 

Tada je rečeno da će novac od prodaje objekta biti upotrebljen za nastavak radova na izgradnji nove hale sportova. "Novi vlasnik prostor može da koristi za obrazovne, kulturno-zabavne ili hotelsko-ugostiteljske sadržaje i dužan je da objekat privede nameni u roku od dve godine", rečeno je u Gradskoj upravi nakon donošenja odluke o prodaji Doma Vojske.

Bašta Doma Vojske

Bašta Doma Vojske (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odluku da se zdanje koje ima status kulturnog dobra proda i koje je građeno u periodu od 1926. do 1930. godine isključivo od ličnih sredstava aktivnih, penzionisanih i rezervnih oficira Drinske divizije, kao i uz pomoć imućnih Valjevaca, mnogi su dočekali sa negodovanjem, pa čak i zahtevima da se odustane od prodaje.

 

Dom vojske nije prodat, ali ne zbog toga što je gradska vlast izašla u susret zahtevima sugrađana, nego zbog toga što nije bilo zainteresovanih kupaca. Tako je monumentalna građevina nastavila da tavori i propada. Prema nekim nezvaničnim informacijama u podrumu Doma Vojske je stvoreno malo jezero.

 

Proteklih godina bilo je mnogo predloga na temu šta uraditi sa tim prelepim prostorom. Evropski kulturni centar, Gradska kuća, Gradska biblioteka, profesionalno pozorište ili neki multimedijalni kulturni centar, banka, univerzitet..., samo su neki od predloga. Najviše glasova, pre četiri godine, dobila je kultura. 

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...