Registracija Prijava preko FB
Sala Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sala Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2019, 07:02

"Telefonske" ili "elektronske" sednice Gradskog veća

č: | fb:

Gradsko veće je za sedam dana u julu održalo dve "telefonske sednice" bez obrazloženja zbog čega su morale biti održane hitno "telefonski" odnosno "elektronski". 

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, 18. jula, a potom i 24. jula, održane su "telefonske sednice", tako da se članovi Gradskog veća nisu videli niti su o tačkama raspravljali, samo su se sa njima saglasili.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs objašnjava da je zapravo reč o "elektronskim sednicama" s obzirom na to da članovi Gradskog veća nisu bili pozvani telefonom, bar ne većina, nego im je elektronskom poštom dostavljen dnevni red i materijal, a uz to i pitanja: da li su saglasni i da li imaju primedbe?

 

Sudeći prema Službenom glasniku Valjeva, na dnevnom redu 88. sednice održane 18. jula bila je, po ko zna koji put, Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskoj upravi i, kao druga tačka dnevnog reda, izmene i dopune programa korišćenja subvencija JKP "Polet".

 

Na sledećoj "telefonskoj" sednici, održanoj 24. jula, takođe su bile dve tačke dnevnog reda: rešenje o određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata za vreme Tešnjarskih večeri i dopuna odluke o određivanju ovlašćenih i osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje u gradu Valjevu. Na taj spisak ovlašćenih i osposobljenih dodata je lazarevačka firma "Cevas Co". Iz kog razloga, članovi Gradskog veća, a ni javnost, nisu saznali.

 

Sa ovih "telefonskih sednica" Gradskog veća nisu dostavljeni izveštaji medijima, što je inače praksa, niti su objavljeni na sajtu Grada. O tome da "nedostaju" dve sednice Gradskog veća pisale su Kolubarske.rs u tekstu "Ili je greška u brojanju ili smo neinformisani"?

 

Inače, kako je to regulisano Poslovnikom o radu gradskih veća u većini gradova, u izuzetnim slučajevima, zbog hitnosti, sednica Veća može biti sazvana telefonom i slično.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs ne zna šta je bilo izuzetno niti hitno da bi ove dve sednice bile održane "telefonski". Otkriva nam da i sve ostale sednice Gradskog veća mogu biti održane "telefonski" odnosno "elektronski" s obzirom na to da se na njima retko diskutuje; pročitaju se samo predlozi odluka o kojima se članovi izjašnjavaju.

 

"Sednice u proseku traju 15-ak minuta. U izuzetnim slučajevima, kada se neko javi za diskusiju ili kada ima dosta tačaka dnevnog reda kao što je to bio slučaj pre dve nedelje kada smo razmatrali više od 15 tačaka, sednica može da traje i 30 minuta", navodi sagovornik Kolubarskih.rs.

Aktuelno

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja Pre 15 sati 29 minuta

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Zbogradova na mreži Pre 21 minuta

Bez vode Ulica Zdravka Jovanovića i Radnička

U četvrtak 4. juna u periodu od 8 do 14 časova zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Ulici Zdravka Jovanovića, bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u Ulici Zdravka Jovanovića i u...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju Pre 11 sati 37 minuta

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...