Registracija Prijava preko FB
Sala Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sala Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2019, 07:02

"Telefonske" ili "elektronske" sednice Gradskog veća

č: | fb:

Gradsko veće je za sedam dana u julu održalo dve "telefonske sednice" bez obrazloženja zbog čega su morale biti održane hitno "telefonski" odnosno "elektronski". 

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, 18. jula, a potom i 24. jula, održane su "telefonske sednice", tako da se članovi Gradskog veća nisu videli niti su o tačkama raspravljali, samo su se sa njima saglasili.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs objašnjava da je zapravo reč o "elektronskim sednicama" s obzirom na to da članovi Gradskog veća nisu bili pozvani telefonom, bar ne većina, nego im je elektronskom poštom dostavljen dnevni red i materijal, a uz to i pitanja: da li su saglasni i da li imaju primedbe?

 

Sudeći prema Službenom glasniku Valjeva, na dnevnom redu 88. sednice održane 18. jula bila je, po ko zna koji put, Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskoj upravi i, kao druga tačka dnevnog reda, izmene i dopune programa korišćenja subvencija JKP "Polet".

 

Na sledećoj "telefonskoj" sednici, održanoj 24. jula, takođe su bile dve tačke dnevnog reda: rešenje o određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata za vreme Tešnjarskih večeri i dopuna odluke o određivanju ovlašćenih i osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje u gradu Valjevu. Na taj spisak ovlašćenih i osposobljenih dodata je lazarevačka firma "Cevas Co". Iz kog razloga, članovi Gradskog veća, a ni javnost, nisu saznali.

 

Sa ovih "telefonskih sednica" Gradskog veća nisu dostavljeni izveštaji medijima, što je inače praksa, niti su objavljeni na sajtu Grada. O tome da "nedostaju" dve sednice Gradskog veća pisale su Kolubarske.rs u tekstu "Ili je greška u brojanju ili smo neinformisani"?

 

Inače, kako je to regulisano Poslovnikom o radu gradskih veća u većini gradova, u izuzetnim slučajevima, zbog hitnosti, sednica Veća može biti sazvana telefonom i slično.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs ne zna šta je bilo izuzetno niti hitno da bi ove dve sednice bile održane "telefonski". Otkriva nam da i sve ostale sednice Gradskog veća mogu biti održane "telefonski" odnosno "elektronski" s obzirom na to da se na njima retko diskutuje; pročitaju se samo predlozi odluka o kojima se članovi izjašnjavaju.

 

"Sednice u proseku traju 15-ak minuta. U izuzetnim slučajevima, kada se neko javi za diskusiju ili kada ima dosta tačaka dnevnog reda kao što je to bio slučaj pre dve nedelje kada smo razmatrali više od 15 tačaka, sednica može da traje i 30 minuta", navodi sagovornik Kolubarskih.rs.

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 16 minuta

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 21 sati 39 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...