Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
21.08.2014, 10:41

Stabilno uprkos vrućinama i poplavama

č: | fb:

Epidemiološka situacija u Kolubarskom okrugu uobičajena je za ovo doba godine i nema povećanja zaraznih bolesti, kažu u Zavodu za javno zdravlje Valjevo, koji u ovim letnjim mesecima najviše posla ima u kontroli vode, hrane, bazena, ali i dezinfekciji.

- Epidemiološka situacija je uobičajena, nema povećanog broja zaraznih bolesti, uključujući i crevne zarazne bolesti, s obzirom na to da su u letnjem periodu najčešće. Klimatski uslovi, visoka temperatura i vlažnost pogoduju razmnožavanju i povećanju broja komaraca. Do sada nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila na teritoriji Kolubarskog okruga, a tokom prošle godine evidentirano je 10 obolelih – kaže dr Tatjana Vujačić, epidemiolog.

Dr Marija Gavrilović, dr Tatjana Vujačić i dr Đorđe Vuković

Dr Marija Gavrilović, dr Tatjana Vujačić i dr Đorđe Vuković (Foto: Dejanaa Ješić)

U toku letnjih meseci povećan je rizik od trovanja hranom, naročito u objektima u kojima su proizvodi duže izloženi visokim temperaturama, poput objekata brze hrane, gde su izložene salate, sosevi, majonez, kao i sladoled. Dosadašnja ispitivanja uzoraka pokazuju da je situacija pod kontrolom, ali rizik treba svesti na minimum, pa je neophodan oprez pre svega vlasnika takvih objekata. Preporuke Zavoda za javno zdravlje u letnjim mesecima za građane su pre svega snabdevanje higijenski ispravnom vodom za piće i održavanje higijene, redovno pranje ruku, kao i higijensko spremanje hrane i rukovanje životnim namirnicama, uz dobru termičku obradu i čuvanje kvarljivih životnih namirnica u frižideru. S obzirom na to da je leti najdragocenija tečnost voda pitali smo kakav je kvalitet vode za piće, ali i kupanje jer na visokim temperaturama mnogi osveženje traže na bazenima.

- U ovom trenutku voda u bazenima u Petnici, Vrujcima, Sankoviću, Ubu i Osečini je ispravna. Količine amonijaka, nitrata i nitrita u bazenima za kupače je u dozvoljenim granicama, ali se dešavalo da bude povećana zbog većeg broja kupača i nepoštovanja higijenskih navika. Hemijske i mikrobiološke analize pokazuju da je voda iz valjevskog vodovoda ispravna za piće. U toku je akcija kontrole higijenske ispravnosti vode u bunarima na teritoriji Opštine Ub. To su bunari koji su bili poplavljeni, pa ispražnjeni, mehanički očišćeni i dezinfikovani. Planirano je da se prekontroliše 415 bunara, da bismo videli kakva je voda za piće. Ovaj posao se obavlja u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Vodovoda Đunis Ub i Departmana za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija-UNDP – rekao je dr Đorđe Vuković, specijalista higijene.

Dr Marija Gavrilović

Dr Marija Gavrilović (Foto: Dejana Ješić)

Dezinfekcija još uvek traje

Tokom i nakon majskih poplava dosta posla bilo je za ekipe Zavoda za javno zdravlje. U tom trenutku organizovali su dežurstvo 24 sata i dva puta dnevno slali izveštaje Ministartsvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ o kontroli vodosnabdevanja, epidemiološkoj situaciji, kretanju zaraznih bolesti, epidemiološkom nadzoru nad licima u kolektivnim smeštajima, a na teritoriji Kolubarskog okruga je bilo 13 prihvatnih centara, kao i izveštaji o sprovedenim DDD merama, posebno dezinfekciji.

- U Valjevu dezinfekcija još uvek traje, jer ranije u nekim objektima nismo mogli da je obavimo zbog odsustva vlasnika. U međuvremenu se povećao broj zahteva za dezinfekciju jer je bilo novih poplava na pojedinim mestima. Za vreme vanredne situacije je na teritoriji Kolubarskog okruga dezinfikovano oko 100.000 metara kvadratnih površina privatnih objekata, oko 35.000 metara kvadratnih javnih objekata i oko 40.000 metara kvadratnih javnih površina. Od toga je u Valjevu dezinfikovano oko 150 stambenih jedinica i oko 60 poslovnih i javnih objekata. Najviše je bilo u Opštini Ub, gde je dezinfikovano oko 600 stambenih objekata, 33 škole, Predškolska ustanova, prostorije MUP-a, Centra za socijalni rad, Republičke inspekcije, Javnog komunalnog preduzeća, Sportska hala i petnaestak drugih poslovnih objekata. I u ostalim opštinama smo obavljali dezinfekciju poplavljenih objekata, ali ih je bilo u manjem obimu. Za vreme vanredne situacije smo svakodnevno prosleđivali informacije i uputstva, saopštenja za javnost i preporuke vezano za posledice poplava – kaže dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo i dodaje i to da je ova ustanova, na zahtev Doma zdravlja u Lajkovcu i Centra za azilante u Bogovađi, a po nalogu Instituta za javno zdravlje „Batut“, započela dijagnostiku na malariju i koleru ljudi koji dolaze sa područja u kojima se te bolesti javljaju.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 47 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 22 sati 16 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...