Registracija Prijava preko FB
IS Petnica (foto: www.petnica.rs)
IS Petnica (foto: www.petnica.rs)
08.10.2019, 13:22

Iskustva Petnice predstavljena u Sofiji i Ljubljani

č: | fb:

Iskustva Istraživačke stanice Petnica u obrazovnom radu sa nadarenim učenicima i studentima, nedavno su predstavljena na skupovima u Sofiji i Ljubljani.

 

Kako je saopšteno, na prestižnoj konferenciji o organizaciji dodatnih vanškolskih obrazovnih programa za mlade MILSET Evropa, koja je održana u Sofiji zapaženo je bilo predstavljanje programa IS Petnica, naše eminentne ustanove za dodatno obrazovanje učenika i studenata. U Sofiji je, otvarajući još jedan događaj takmičenje mladih naučnika, govorila i Mariya Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju u Evropskoj komisiji, i buduća komesarka za mlade i inovacije.

 

Vrlo brzo nakon toga usledila je Konferencija o radu sa nadarenim mladim ljudima u Ljubljani, podržanoj od strane Evropske komisije. Na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Ljubljani svi učesnici su imali priliku da detaljno slušaju o pripremi i realizaciji preko 150 obrazovnih programa iz 20 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, koje Petnica svake godine, već skoro četiri decenije uspešno organizuje.

Nikola Božić na konferenciji

Nikola Božić na konferenciji (Foto: www.petnica.rs)

 

- Istraživačka stanica Petnica je članica više međunarodnih organizacija koje se bave radom sa nadarenim učenicima, ali i organizacijom naučnih kampova i obrazovnih seminara za mlade. Obe konferencije su bile prilika da predstavimo naša iskustva u dodatnom obrazovanju mladih koja smo sticali 37 godina. Petnica je u odnosu na druge slične organizacije drugačija po tome što organizuje celogodišnje programske cikluse, a ne samo letnje programe. Pored toga u Petnici su zastupljene i društvene, a ne samo prirodne nauke. Treća velika razlika je to što je Istraživačka stanica nezavisna i što zahvaljujući tome tesno sarađuje sa mnoštvom univerziteta, instituta i kompanija, i nema za cilj usmeravanje mladih ka nastavku školovanja na određenim institucijama – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice.

 

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

 

Aktuelno

Podrška za Aleksandra na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu u Valjevu 18.10.2019

Podrška za hrabrog Aleksandra Obradovića

Ovo nije miting, niti je protest, ovde se ne prebrojavamo, ovde su hrabri ljudi koji su došli da pruže podršku i da iskažu poštovanje hrabrom radniku "Krušika" Aleksandru Obradoviću, rečeno je na...  · 8 komentara

Lokalizovan požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije 18.10.2019

Požar nakon prodaje "Nove Srbijanke"

Od jutros "plamena više nema na objektima Nove Srbijanke tako da je požar u završnoj fazi likvidacije". Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije u preduzeću koje je pre tri dana...