IS Petnica (foto: www.petnica.rs)
IS Petnica (foto: www.petnica.rs)
08.10.2019, 13:22

Iskustva Petnice predstavljena u Sofiji i Ljubljani

č: | fb:

Iskustva Istraživačke stanice Petnica u obrazovnom radu sa nadarenim učenicima i studentima, nedavno su predstavljena na skupovima u Sofiji i Ljubljani.

 

Kako je saopšteno, na prestižnoj konferenciji o organizaciji dodatnih vanškolskih obrazovnih programa za mlade MILSET Evropa, koja je održana u Sofiji zapaženo je bilo predstavljanje programa IS Petnica, naše eminentne ustanove za dodatno obrazovanje učenika i studenata. U Sofiji je, otvarajući još jedan događaj takmičenje mladih naučnika, govorila i Mariya Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju u Evropskoj komisiji, i buduća komesarka za mlade i inovacije.

 

Vrlo brzo nakon toga usledila je Konferencija o radu sa nadarenim mladim ljudima u Ljubljani, podržanoj od strane Evropske komisije. Na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Ljubljani svi učesnici su imali priliku da detaljno slušaju o pripremi i realizaciji preko 150 obrazovnih programa iz 20 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, koje Petnica svake godine, već skoro četiri decenije uspešno organizuje.

Nikola Božić na konferenciji

Nikola Božić na konferenciji (Foto: www.petnica.rs)

 

- Istraživačka stanica Petnica je članica više međunarodnih organizacija koje se bave radom sa nadarenim učenicima, ali i organizacijom naučnih kampova i obrazovnih seminara za mlade. Obe konferencije su bile prilika da predstavimo naša iskustva u dodatnom obrazovanju mladih koja smo sticali 37 godina. Petnica je u odnosu na druge slične organizacije drugačija po tome što organizuje celogodišnje programske cikluse, a ne samo letnje programe. Pored toga u Petnici su zastupljene i društvene, a ne samo prirodne nauke. Treća velika razlika je to što je Istraživačka stanica nezavisna i što zahvaljujući tome tesno sarađuje sa mnoštvom univerziteta, instituta i kompanija, i nema za cilj usmeravanje mladih ka nastavku školovanja na određenim institucijama – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice.

 

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

 

Aktuelno

Letnja bašta Doma vojske (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 8 minuta

Pomereni programi Tešnjarskih večeri zbog moguće kiše

Programi petog dana Tešnjarskih večeri, zbog najavljene kiše, biće održani u zatvorenom prostoru, a pojedini će biti odloženi, saopštio je Organizacioni odbor festivala. Programe koji su predviđeni...

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 12 sati 19 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 9 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara