Skupština grada - usvajanje budžeta (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada - usvajanje budžeta (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.12.2019, 08:13

Ponovo ambiciozan budžet "težak" oko 3,5 milijarde

č: | fb:

Nacrt Odluke o budžetu grada Valjeva za 2020. godinu dostavljen je Gradskom veću na sednici koja je održana prošlog četvrtka, objavljeno je na sajtu Grada.

 

O toj sednici mediji nisu obavešteni, nije nam dostavljen dnevni red, niti izveštaj nakon sednice, što je Kabinet gradonačelnika obično činio. Podsećanja radi, pre dve i po godine Gradsko veće je zatvorilo svoje sednice i saopštilo da će ih održavati "bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća", da će nakon svake sednice medijima dostavljati saopštenja "koja će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete".

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs sednica Gradskog veća na kojoj se našao nacrt najvažnijeg dokumenta Grada održana je u 20 časova prošlog četvrtka i trajala je samo tri minuta tek toliko koliko je bilo potrebno da se pročita dnevni red i glasa za predloženo. 

 

Kako je objavljeno na sajtu grada, usvojen je predlog da se javna rasprava o nacrtu Odluke o budžetu grada Valjeva za 2020. godinu sprovede od 6. do 20. decembra, dok će se prezentacija i rasprava o predloženom nacrtu održati u nedelju 15. decembra 2019. godine u sali Skupštine grada sa početkom u 12 časova.  Nacrt budžeta je postavljen na internet stranici grada Valjeva. www.valjevo.rs.

 

Prema predloženom budžetu Valjeva za 2020. godinu prihodi i rashodi planirani su u iznosu od 3.496.318.862,62 dinara.

 

Ovo je već treća godina za redom kako se budžet Valjeva planira na iznos od oko 3,5 milijrde dinara i sa tom cifrom se stalno operiše u javnim nastupima lokalne vlasti uprkos činjenici da su na kraju svake godine ta sredstva značajno manja.

 

Primera radi, prema usvojenom završnom računu budžeta Valjeva za 2018. godinu prihodi su iznosili 2,708 milijardi, a rashodi 2,827 milijardi dinara, tako da je ostvaren manjak od oko 119 miliona dinara. I tada je ambciozno planiran budžet na 3,589 milijarde dinara.

 

Ni ove godine nije ispoštovan budžetski kalendar

 

Prema kalendaru budžeta lokalne vlasti, 1. septembar je rok do kada direktni korisnici sredstava budžeta dostavljaju predlog finansijskog plana Odeljenju za finansije, koji sadrži izveštaj o učinku programa za prvih šest meseci tekuće godine.

 

Odeljenje za finansije do 15.oktobra treba da dostavi nacrt Odluke o budžetu Gradskom veću da bi do 1. novembra Gradsko veće predlog Odluke o budžetu dostavilo Skupštini grada koja do 20. decembra treba da donose Odluku o budžetu lokalne vlasti. Odluku o budžetu lokalne vlasti Odeljenje za finansije dostavlja ministru 25. decembra.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara