Kolubarski kej (foto: Đorđe Đoković)
Kolubarski kej (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2020, 08:07

U Fondu za zaštitu životne sredine skoro duplo manje novca nego lane

č: | fb:

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi 39.331.000 dinara, što je za preko 30 miliona dinara manje nego prošle godine. Sa tim novcem biće finansirano sedam projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u Programu korišćenja sredstava koji su usvojili članovi Gradskog veća.

 

Prva ovogodišnja sednica, a da nije telefonska, Gradskog veća koja je održana juče sa 33 tačke dnevnog reda, među kojima su bili i programi rada i poslovanja 17 budžetskih ustanova i preduzeća u 2020, trajala je samo 45 minta, čime je oboren rekord trajanja sednice Gradskog veća u odnosu na broj tačaka i teme dnevnog reda.

 

Članovi Gradskog veća su dizanjem ruke glasali za svaku tačku, sve je "išlo" glatko bez zadržavanja i diskusije, uključujući i Program korišćenje novca namenjenog za zaštitu životne sredine.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: www.valjevo.rs)

Prema rečima sagovornika Kolubarskih.rs na početku sednice gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao direktorima ustanova i preduzeća da, zbog velike gužve u sali, onog trenutka kada njihova tačka bude izglasana napuste salu kako bi se gužva malo raščistila.

 

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: www.valjevo.rs)

"Osim te rečenice i čitanja tačaka dnevnog reda, uz uobičajeno pitanje – ima li potrebe za opširnije uz zaključak da nema, niko se nije oglašavao", kaže naš sagovornik i dodaje da je jedino Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra "Eko Tamnava", informisao članove Gradskog veća o trenutnom stanju regionalne deponije i to odgovarajući na pitanje člana Gradsko veća Žarka Kovača.

 

"Petrović je rekao da bi, ukoliko Vlada Srbije obezbedi finansije i radovi počnu ove godine, deponija mogla da počne sa radom 2023. godine. Naglasio je da su sve dozvole dobijene. Takođe je rekao da je vrednost prve faze 10 miliona evra, i to je kompletna izgradnja deponije sa reciklažnim centrom, a opremanje tek sledi", prenosi nam sagovornik.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: www.valjevo.rs)

U Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine manje novca nego prethodnih godina

 

Prema Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, najviše novca 12,9 miliona dinara biće utrošeno za "upravljanje ostalim vrstama otpada".

 

Od tog iznosa 5,5 miliona predviđeno je za primarnu selekciju otpada i biće iskorišćeno za nabavku odgovarajućih posuda i opremanje Vidraka; 1,5 miliona dinara za obezbeđenje prostora za deponovanje iskopa zemlje, građevinskog i medicinskog otpada, milion dinara za sanaciju divljih deponija, dok će 300 hiljada dinara biti utrošeno za upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla.

 

I ove godine iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine biće izdvojene subvencije za regionalnu deponiju "Eko Tamnava" u iznosu od 4,6 miliona dinara, što je skoro milion više nego prošle godine.

 

Prema Programu, 12 miliona dinara biće utrpšeno za "upravljanje otpadnim vodama". Navedeno je, bez preciziranja, da je taj iznos "planiran prema Planu komunalnle izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture Valjeva za 2020. godinu".

 

Za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine predviđeno je 6,4 miliona dinara, od toga 4,6 miliona za monitoring kvaliteta vazduha, milion dinara za monitoring kvaliteta voda i zemljišta, pola miliona dinara za iznenadne ekspertize kontrole kvaliteta životne sredine, dok je 300 hiljada predviđeno za merenje buke na teritoriji Valjeva.

 

Ove godine subvencije za gradsku Toplanu iznosiće pet miliona dinara, dok će dotacije za realizaciju programa Ekološkog društva Gradac iznositi 1,5 miliona dinara.

 

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva je "najtanji" u odnosu na prethodne četiri godine. Lane je iznosio 69,7 miliona dinara, pre dve godine bio je 48,6 miliona, oko 47,6 miliona iznosio je 2017, dok je pre četiri godine budžetski fond bio "težak" 65 miliona dinara.

 

Cifre i pojedine aktivnosti i programi koji se finansiraju iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine se menjaju, ali ono što je isto godinama, ili rečenice koje se prepisuju, jeste obrazloženje.

 

"Program zaštite životne sredine ima za svrhu obezbeđivanje uslova za održivi razvoj lokalne zajednice odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Programom se planiraju aktivnosti koje će doprineti očuvanju postojećih vrednosti i poboljšanju kvaliteta životne sredine na teritoriji grada Valjeva", navedeno je i u ovogodišnjem Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštiru životne sredine.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 34 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 29 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...