Logo Nevidljiva deca
Logo Nevidljiva deca
25.02.2020, 08:02

"Nevidljiva deca" human projekat ili zloupotreba (drugi deo)

č: | fb:

Prvo ročište osumnjičenima na realizaciji projekta "Nevidljiva deca" za krivična dela falsifikovanja službene isprave i zloupotrebe službenog položaja, navodno, je održano 4. februara ove godine, a nastavak suđenja je zakazan za mart, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. 

 

Potvrdu ili demanti ove nezvanične informacije nismo dobili u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i pored obećanja da ćemo "odgovor uskoro dobiti".

 

Sudeći po svim dosadašnjim odgovorima za proteklih deset meseci, koje smo dobijali od državnih institucija, novac potrošen za projekat "Nevidljiva deca", a reč je o 186.000 evra ili 21,8 miliona dinara je "nevidljiv" ili je na delu pokušaj da eventualne zloupotrebe ostanu "nevidljive".

Zahtevi i odgovori

Zahtevi i odgovori

 

Državne institucije su ili ignorisale zahtev Kolubarskih.rs da se obelodane svi ugovori, računi i isplate ili su našoj redakciji dostavljale delimične, pa i pogrešne informacije.

 

Ugovore, račune i isplate odbio je da dostavi Centar za socijalni rad, pravdajući se da je "dokumentaciju uzela policija". S obzirom na to da ni nakon naloga Poverenika da nam dostavi tražena dokumenta Centar to nije učinio, identičnim zahtevom smo se obratili Ministarstvu finasija Republike Srbije, Sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, s obzirom na to da donacija Evropske unije za projekat "Nevidljiva deca" iznosi skoro 164.000 evra.

 

Ministarstvo finansija Republike Srbije

 

Ministarstvo finansija na zahtev o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji smo uputili 29. maja 2019. godine, nije odgovorilo ni nakon zakonskog roka od 15 dana, te smo zahtev ponovili 12. avgusta, a odgovor je stigao nakon 11 dana.

 

Umesto traženih ugovora, računa i isplata, Ministarstvo finansija nas je uputilo da posetimo njihovu internet stranicu gde je objavljena "sva releventna dokumentacija vezana za projekat Nevidljiva deca".

 

Međutim, na toj stranici objavljena su samo tehnička dokumenta vezana za projekat, poput uputstva za aplikante, poziv za predlaganje projekata, informacija o informativnim sastancima, nekoliko razjašnjenja..., i odluka o dodeljenim sredstvima, ali nisu objavljeni ugovori, računi, isplate, jednom rečju gde je potrošeno 186.000 evra. Na naš dopis od 1. novembra da odgovor ne sadrži traženu informaciju i ponovljen zahtev da nam se dostave ugovori, ispalte i računi, Ministarstvo finansija Republike Srbije nije odgovorilo ni do danas, čime je pokazalo da ne mari mnogo za zakon.

 

Ministarstvo policije Republike Srbije

 

Sledeća adresa je bila Ministarstvo unutrašnjih poslova. Policiji smo se obratili zbog toga što je Centar za socijalni rad u odgovoru na žalbu napisao da je "Policijska uprava Valjevo, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, vršila u Centru uviđaj, pregledanje i oduzimanje dokumentacije iz projekta Nevidljiva deca“.

 

"Odeljenje kriminalističke policije nije postupalo po nalogu Višeg javnog tužilaštva Beograd, s obzirom na to da su u Centru za socijalni rad prethdno izvršene provere po zahtevu Višeg javng tužilaštva u Valjevu, o čemu je Više javno tužilaštvo u Beogradu obavešteno 19. jula 2019. godine". Policija dalje navodi da "ne poseduje informacije, niti rezultate dalje istrage, jer su celokupni spisi predmeta dostavljeni na dalju nadležnost Višem javnom tužilaštvu u Valjevu".

 

U Višem javnom tužilaštvu u Valjevu nam je odgovoreno da to tužilaštvo ne postupa po krivičnim prijavama za korupciju jer je to nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, te da su kompletni spisi u vezi projekta "Nevidljiva deca" dostvaljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu

 

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zahtev smo uputili 27. novembra 2019. godine. Pozivajući se na odgovor iz policije i VJT u Valjevu, pitali smo da li su i kada "celokupni  spisi u vezi projekta Nevidljiva deca dostavljeni u VJT u Beogradu" i, ukoliko jesu, da nas obavesti o rezultatima istrage.

 

"Nije evidentiran predmet povodom događaja koji je naveden u zahtevu", navodi Više javno tužilaštvo i poziva nas da "ukoliko posedujemo bliže informacije, poput broja predmeta VJT u Valjevu, da ih dostavimo kako bi VJT u Beogardu moglo da proveri kroz elektronski upisnik po bližim podacima".

 

Postupajući po toj preporuci, ponovo smo se obratili VJT u Valjevu ovaj put sa zahtevom da nam dostavi broj predmeta u vezi projekta "Nevidljiva deca". U odgovoru je navedeno da je "anonimna krivična prijava protiv direktora Doma zdravlja Valjevo Zavena Der Hazarjana i drugih, povodom zloupotrebe sredstava od projekta Nevidljiva deca zavedena u predmet pod brojem..., i da je 26. februara 2018. prosleđena u VJT u Beogradu".

 

Ponovo smo se obratili VJT u Beogradu, ovaj put dostavili smo broj predmeta kako bi to tužilaštvo moglo "po bližim podacima" da proveri da li postoji predmet "Nevidljiva deca".

 

"Proverom smo utvrdili da je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije ovog tužilaštva formiran predmet protiv Jelene Kalat, Nemanje Aćimovića, Snežane Vićentijević, Nikole Đurovića, Radoice Rstića, Suzane Momčilović i Katarine Milićević, zbog krivičnog dela iz čl. 359 stav 3 i iz člana 357 stav 1. Predmet se nalazi u fazi preduzimanja istražnih radnji, odnosno u toku su provere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, prikupljanja dokaza", navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji nam je dostavljen 4. februara 2020. godine.

 

S obzrim na to da u ovom odgovoru nije pomenut direktor Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan i drugi, a jeste u predmetu VJT u Valjevu, koji je dostavljen beogradskom tužilaštvu pre dve godine, ponovo smo se obratili VJT u Beogradu sa pitanjem da li to znači da direktor Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan i drugi nisu obuhvaćeni istražnim radnjama ili postoje dva predmeta u vezi projekta "Nevidljiva deca"?

 

U telefonskom razgovoru nam je rečeno da postoje dva predmeta i da ćemo ubrzo biti obavešteni o tom drugom predmetu, kao i da ćemo dobiti odgovor na pitanje da li Više javno tužilaštvo u Beogradu ima saznanja da je počeo sudski postupak osumnjičenima na realizaciji projekta "Nevidljiva deca".

 

Odgovor na pitanja koja smo poslali Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pre dve nedelje još uvek nismo dobili uprkos tome što su sva ova pitanja otvorena pre dve godine, tačnije 25. februara 2018. godine kada je u nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu stigla krivična prijava.  

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 14 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...