Sajt Nevidljiva deca (skrinšot)
Sajt Nevidljiva deca (skrinšot)
28.02.2020, 08:18

"Nevidljiva deca" human projekat ili zloupotreba? (treći deo)

č: | fb:

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu postoje dva predmeta protiv lica koja su bila angažovana na realizaciji projekta "Nevidljiva deca", navodi Više javno tužilaštvo u Beogradu u odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje da li u VJT u Beogradu postoje dva predmeta u vezi projekta "Nevidljiva deca".

 

Prvi predmet je formiran na osnovu krivične prijave koju je Više javno tužilaštvo u Valjevu dostavilo na nadležnost VJT u Beogradu, 26. februara 2018. godine, dok je druga dostavljena 26. avgusta 2019. godine.

 

U drugom predmetu krivična prijava je podneta protiv odgovornih lica i zaposlenih u Domu zdravlja zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, nesavestan rad u službi i nenamensko trošenje budžeskih sredstava. Među odgovornim licima i zaposlenima su Branka Antić, Verica Stamenić, Jelena Mijailović, Sika Milovanović, Aleksandra Petrović i Jelena Kalat.

 

Kako se navodi, "predmet se nalazi u fazi preduzimanja istražnih radnji, odnosno u toku su provere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i prikupljanja dokaza".

 

"Postupajući zamenik tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, obratio se zahtevom za pružanje potrebnih obaveštenja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje-sektor za kontrolu, ali do danas izveštaj nije dostavljen Višem javnom tužilaštvu", navodi se u odgovoru VJT iz Beograda.

  

Projekat "Nevidljiva deca", vredan skoro 186.000 evra ili 21,8 miliona dinara, od čega donacija Evropske unije iznosi skoro 164.000 evra, zajednički su realizovali Centar za socijalni rad "Kolubara", (nosilac projekta), grad Valjevo i Dom zdravlja, trajao je 22 meseca od 5. juna 2017. do 5. aprila 2019. godine.

  

Zbog sumnje da je bilo zloupotreba i nenamenskog trošenja novca podnete su krivične prijave protiv, prema do sada dostupnim podacima, 12 osoba, u vezi projekta "Nevidljiva deca".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je krivična prijava podneta i protiv bivšeg direktora Doma zdravlja dr Zavena der Hazarjana, Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi da on "nije obuhvaćen istražnim radnjama".

 

Podsećamo, dr Zaven der Hazarjan je u maju 2018. godine podneo ostavku u na mesto direktora Doma zdravlja Valjevo, a na tu funkciju je izabran konkursom 2016. godine na period od četiri godine. Nezvanično se govorilo da je razlog njegove ostavke upravo projekat “Nevidljiva deca" jer, kako je tada navodno govorio "ne želi da učestvuje u realizaciji tog projekta na način kako se to čini". Njega je na mesto direktora Doma zdravlja nasledila dr Branka Antić, koja je među 12 lica protiv kojih je podneta krivična prijava.

 

Projekat "Nevidljiva deca"

 

Na finalnoj konferenciji projekta "Nevidljiva deca – Uspostavljanje nove socijalne usluge za decu u ruralnim područjima", koja je održana 5. juna prošle godine, predstavljene su aktivnosti realizovane, kako je tada rečeno, u prethodna 24 meseca. Za te aktivnosti potrošeno je 186.000 evra ili 21,8 miliona dinara

 

Na finalnoj konferenciji navedeni su neki od ključnih rezultata projekta: identifikovano je 60 siromašne i socijalno isključene ("nevidljive") dece sa smetnjama u razvoju u ruralnim područjima kojima je bila potrebna socijalna i zdravstvena zaštita; uspostavljen je registar dece i baza podataka o socijalnom statusu porodica; organizovane edukativne posete u cilju upoznavanja sa pravima i uslugama socijalne zaštite i primarnim zdravstvenim potrebama; obezbeđene zdravstvene usluge.

 

Zatim, za dva deteta u okviru projekta donirana su invalidska kolica, za petoro dece obezbeđeno mesečno dobijanje pelena, za dva korisnika izvađena lična dokumenta, za jednog korisnika obezbeđeno banjsko lečenje i omogućena stipendija na VIPOS-u.

  

Pružana je pomoć u overi zdravstvenih kljižica, izdavanja recepata, za mlađe korisnike obezbeđene su slikovnice, školski pribor i knjige, organizovane inkluzivne predstave. Paralelno su jačani kapaciteti institucija organizacijom obuka, seminara, konferencija i panela.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 26 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...