Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2020, 11:19

Sedamnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

č: | fb:

U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Valjevu danas je održan parastos za Zorana Đinđića, premijera Srbije i predsednika DS-a, koji je pred zgradom Vlade Srbije u atentatu ubijen 12. marta 2003. godine.

 

Parastosu su prisustvovali članovi i simpatizeri stranke, kao i građani poštovaoci Điniđićevog dela. Onog trenutka kada je Zoran ubijen pobedila je neka druga Srbija, poražena je moderna, demokratska za koju se on zalagao, rečeno je danas.

Parastos za Zorana Đinđića

Parastos za Zorana Đinđića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Član Demokratske stranke Dragan Despotovićje rekao da je Zoran Đinđić bio jedinstven, neponovljiv, sreća je za nas i Srbiju što smo ga imali, tragedija je ogromna, a gubitak nenadoknadiv zbog toga što smo ga izgubli.

 

-Zoran Đinđić je bio na funkciji premijera 25 meseci i za to vreme je uspeo da pokrene velike reforme, da građane motiviše. Retkost je takav političar koji je razumeo srpski narod, napravio odličnu analizu, imao odličan plan. Daleko bi nam bilo bolje i Srbija bi bila uređena i moderna država, da Zoran nije ubijen. Posle njegovo ubistva na ovim prostorima nije se pojavio nijedan političar ni približno kao što je to bio Zoran Đinđić, da stvori normalne uslove za život u ovoj zemlji. Zoran je imao ideju, imao je plan i program kako da Srbiju uredi kao modernu državu. Ovo što danas imamo je daleko od toga, postoji samo ideja, a ideja nije dovoljna. Zoran se uvek vodio principom da čovek može biti moralan i imati dobru ideju, ali ako su posledice loše, a činjenica je da danas imamo loše stanje, onda je i ideja loša – rekao je Dragan Despotović, član DS.

Dragan Despotović

Dragan Despotović (Foto: Đorđe Đoković)

  

On je izrazio nadu da će svi oni koji su danas u Demokratskoj stranci uspeti da se okupe na idejama i programu Zorana Đinđića i da ujedine Demokratsku stranku.

 

- Verujem da ćemo stvoriti alternativu današnjoj vlasti, kako bi zemlju poveli ka pravom cilju, a to je moderna, uređena zemlja, zemlja u kojoj će mladi ostajati iz koje neće bežati, zemlju koju će poštovati i koja će imati svoje mesto u evropskoj demokratskoj zajendici – rekao je Dragan Despotović nakon parastosa u hramu Pokrova presvete Bogorodice. 

Parastos za Zorana Đinđića

Parastos za Zorana Đinđića (Foto: Đorđe Đoković)

Nizom kommemoracija u Beogradu se obeležava 17. godišnjica ubistva.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je danas, zajedno sa ministrima, venac kod ulaza u Vladu Srbije, na mestu gde je pre 17 godina u atentatu ubijen Zoran Đinđić. Na traci u bojama srpske zastave na vencu je ispisano "Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije".

 

Dа nаši ljudi ne bi odlаzili u svet, potrebno je dа svet dovedemo u zemlju

  

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Njegovim ubistvom mnoge od tih reformi su zaustavljene ili usporene. 

 

Zoran Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

 

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića nije istražena.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 54 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 51 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara