Marija Gavrilović (foto: Đorđe Đoković)
Marija Gavrilović (foto: Đorđe Đoković)
21.04.2020, 09:10

Hajka na valjevskog epidemiologa dr Mariju Gavrilović

č: | fb:

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović je, zbog pisma koje je prošle nedelje uputila premijerki i ministru zdravlja kao odgovor na pritužbe o radu Zavoda, i u kome navodi razloge zbog kojih nije prihvatila ponovno imenovanje na čelo SOT, bezprizorno napadnuta i vređana na zvaničnoj FB stranici Radio Valjeva.

 

Nepotpisani autor tog skaradnog teksta, dr Mariju Gavrilović optužuje "da je po nalogu svog ljubavnika poslala pismo Ani Brnabić umesto da se bori za živote građana Valjeva", kao i da se "bavi spletkama i tračevima", uz najavu "da će uskoro pisati sve o kriminalu koji ova dotična gospođa sprovodi sa svojim ljubavnikom, kao i sprezi sa pijačarkom Darijom mrziteljkom Valjeva".

 

Pored uvreda u tekstu su iznete klevete i neistine o dr Gavrilović.  Ona nije želela da komentariše to pisanje, ali je rekla da će svakako podneti tužbu protiv Radio Valjeva.

 

Direktor i urednik te medijske kuće, koja je u vlasništvu beogradske firme "In Network Solution", a koja je obilato finansirana iz budžeta Valjeva kroz medijske projekte i na druge načine, je Zoran Majdak, koji se predstavlja kao član Srpske napredne stranke i često je u društvu gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića (SNS) koji je komandant Štaba za vanredne situacije.

 

Upravo o radu tog Štaba i smenama na čelu Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT), i to u jeku pandemije, dr Marija Gavrilović je pisala premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. 

 

Dr Gavrilović je navela da je prvo bez obrazloženja smenjena sa mesta rukovodioca SOT, da bi ubrzo bila vraćena, što je ona odbila jer, kako je navela, ne želi da bude odgovorna za aktivnosti u koje nema uvid pre svega u trošenje novca koji je namenjen za pomoć zdravstvenim ustanovama.

 

"Kao epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Valjevo imenovana sam za rukovodioca Stručno operativnog tima (SOT), ali sam smenjena zbog neslaganja sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije grada, poput angažovanja privatnih firmi za dezinfekciju grada što je koštalo dva miliona dinara, načinom raspodele donacije privrednika Valjeva od 8,5 miliona dinara, donacijom iz Rusije..., koje su namenjene za opremanje zdravstvenih ustanova", navela je dr Marija Gavrilović.

 

Privrednik Aleksandar Blažić, koordinator akcije valjevskih preduzetnika, kaže da je preko sto firmi uplatilo oko 10,5 miliona dinara na namenski račun za pomoć ovdašnjim zdravstvenim ustanovama. Potvrđuje da je novac isključivo namenjen za Opštu bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, i da je do sada potrošeno oko četiri miliona dinara.

 

"Bilo je pokušaja Štaba za vanredne situacije Valjeva da ta sredstva budu iskorišćena za neke druge namene. Kao što ste i sami videli Štab je doneo odluku da se taj novac potroši za dezinfekciju i još neke poslove koji nisu pomoć zdravstvenim ustanovama, ali smo mi rekli da su sredstva namenska i da nije uredu da se troše za druge svrhe", rekao je Blažić.

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, na sednici Štaba za vanredne situacije u subotu, sa koje medijima nije dostavljen izveštaj, a na kojoj nije bila dr Gavrilović, analiziran je "nastup" direktorke Zavoda za javno zdravlje dr Marije Gavrilović u programu TV N1, kao da je to posao Štaba, a ta, kako navodi naš izvor, "besprizorna analiza" je nastavak kampanje protivdr dr Gavrilović.

 

Na sednici Štaba za vanredne situacije ponovo su iznete pritužbe i kritike na rad dr Gavrilović i Zavoda za javno zdravlje, iste one koje su iz Valjeva upućene Ministarstvu zdravlja zbog čega je dr Marija Gavrilović pisala državnim zvaničnicima. 

 

Već viđeni napadi

 

Napadima, poput ovih na dr Gavrilović, preko medija Zorana Majdaka ranije su bili izloženi državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Dragan Jeremić, narodni poslanik Mihailo Jokić, privrednik Aleksandar Rajevac, odbornici u Skupštini grada dr Milan Mita Marković, Ljubomor Radović, novinari Slavica Vujanac i Darija Ranković..., i činilo se jer nisu po "ukusu" Majdaka, ali sada se može zaključiti da su ti napadi bili po nalogu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića koji sve svoje brljotine pokušava da prikrije bezočnim napadima na druge, kao što to i sada čini napadom na epidemiologa dr Mariju Gavrilović, direktora Zavoda za javno zdravlje. Naravno sve to je plaćeno novcem građana Valjeva.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 12 sati 19 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 19 sati 35 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara