Polaznici letnje škole u Petnici (foto: Nikola Božić)
Polaznici letnje škole u Petnici (foto: Nikola Božić)
21.08.2014, 12:25

Međunarodna letnja škola

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica završena je deseta Međunarodna letnja škola nauke popularno nazvana po matematičkom broju PI, Petnica International. Učestvovalo je 18 polaznika iz Japana, Španije, Rusije, Poljske, Rumunije, Grčke, Turske i Bosne i Hercegovine. 

-Studenti  različitih fakulteta i iz različitih krajeva sveta su tokom petnaest dana boravka u Petnici imali priliku da čuju 27 predavanja iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, i da rade na realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije – kaže Nikola Božić rukovodilac međunarodnih programa u Petnici.

Istovremeno u Petnici se realizuju i redovni programi za srednjoškolce iz 17 oblasti, koliko ih ima, u ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanim učenicima. Pored učenika iz Srbije programe pohađa i skoro sto učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. 

-Svima njima je zajednička ljubav prema znanju i nauci. Jezik i zemlja porekla im nisu prepreka da se međusobno druže i sarađuju. Radeći na naučnim projektima i rešavajući zagonetke prirode oni se upoznaju i zbližavaju. Prijateljstva iz Petnice traju celog života. – dodaje Nikola Božić.

Polaznici Međunarodne letnje škole

Polaznici Međunarodne letnje škole (Foto: Nikola Božić)

Koliko je Petnica zanimljivo i inspirativno mesto govori i ilustracija da je ovih dana tamo došao i student sa Univerziteta Dekart u Parizu na dvomesečnu praksu, kako bi boraveći u Istraživačkoj stanici stekao iskustvo i završio rad na osmišljavanju svog online kursa iz oblasti biologije.

Studenti koji se bave fizikom čestica prošlog meseca boravili su u Petnici gde je održana druga Letnja škola fizike u saradnji sa institutima u Trstu i Beogradu. U septembru slede studentske škole hemije i mikroskopije. Sve ove škole odlikuje veliki broj inostranih predavača.

Završnicu uspešnog međunarodnog leta u Petnici predstavlja ponovni dolazak grupe francuskih studenata. Njih dvadeset će svoju obaveznu praksu u laboratorijama obaviti upravo u Petnici, i to treću godinu za redom.

-Petnica sve više postaje vidljiva na evropskoj i svetskoj mapi programa za studente i srednjoškolce koje interesuje dodatno naučno obrazovanje. Veliki broj inostranih učesnika, i to ne samo iz regiona, posledica je dobrog načina rada, dobrih programa i naučne opreme koja je ovde na raspolaganju – zaključuje gospodin Božić.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara