Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2020, 11:04

Anonimna krivična prijava protiv dr Marije Gavrilović

č: | fb:

Protiv direktorke Zavoda za javno zdravlje epidemiologa dr Marije Gavrilović podneta je anonimna krivična prijava zbog krivičnog dela "nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije", saznaju Kolubarske.rs.

 

Takođe, anonimna krivična prijava je podneta i protiv načelnice centra za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

 

Doktorka Gavrilović je za Kolubarske.rs potvrdila da su u Zavodu za javno zdravlje bili inspektori Policijske uprave Valjevo, ali više o tome nije želela da govori.

 

Prema našim nezvaničnim saznanjima, krivična prijava je podneta 22. aprila, a inspektori PU Valjevo su bili u ZZJZ u petak 24. aprila. Oni su se interesovali da li su zaposleni imali ličnu zaštitnu opremu, da li su u toj ustanovi ispoštovane procedure za rad u vreme epidemije, da li su svi zaposleni testirani, koliko je bilo zaraženih u Zavodu za javno zdravlje... Izvor Kolubarskih.rs navodi da će razgovor sa pojedinim zaposlenima iz ZZJZ biti obavljen danas i sutra.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, anonimni podnosilac krivične prijave se pozvao na član 249 KZ po kome "ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine".

 

Podsećamo, prvi slučaj koronavirusa u Valjevu je zabeležen 14. marta, broj se uvećavao čak za osam u toku jednog dana, da bi već u sredu 18. marta u Valjevu bilo 46 zaraženih. 

 

Već tada, prema informacijama iz Opšte bolnice Valjevo, na nekoliko odeljenja bilo je kontakata sa zaraženima, kao šo su pulmologja, ginekologija, anesteziologija, zbog čega je jedan broj zdravstvenih radnika bio u izolaciji.

 

Dom zdravlja je 22. marta javnim oglasom pozvao lekare, sestre, tehničare, spremačice i vozače da se hitno jave za rad na određeno jer su u izolaciji bili kompletna Medicina rada i još nekoliko timova valjevskog Doma zdravlja, uključujući i tri tima Hitne službe.

 

Zavod za javno zdravlje je 23. marta saopštio da se obustavlja rad laboratorija na dve nedelje, zato što je petoro zaposlenih pozitivno na korona virus. Navode da je "epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je infekcija inportovana iz porodičnog kontakta jednog zaposlenog".

 

Doktorka Gavrilović nije želela da odgovori ni na pitanje Kolubarskih.rs da li misli da je ova anonimna krivična prijava nastavak kampanje, koja se vodi protiv nje i zdravstvene ustanove na čijem je čelu, nakon što nije prihvatila da bude na čelu Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT) jer, kako je navela, ne želi da bude odgovorna za aktivnosti u koje nema uvid pre svega u trošenje novca koji je namenjen za pomoć zdravstvenim ustanovama, a koji uplaćuju valjevski privrednici.

 

O tome je 15. aprila u pismu obavestila premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 19 sati 20 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara