Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2014, 09:59

Ministarstvo nema rešenje za Centar za socijalni rad

č: | fb:

Valjevski Centar za socijalni rad, suočen sa brojnim problemima, i hraniteljske porodice kojima šest meseci nije isplaćen novac, kao da nisu ničija briga. Problemi se gomilaju, a rešenje nema ni Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ni Grad. Jedini potez koji je načinjen jeste raspisivanje konkursa za izbor direktora, ali on bez pomoći države i grada neće rešiti brojne probleme.

Račun Centra za socijalni rad je, prema podacima NBS, u blokadi 168 dana sa dugom od blizu 700.000 dinara, zbog sudske izvršne presude u sporu koji je trajao deset godina.

Hraniteljskim porodicama, ima ih 40, već šest meseci nije isplaćen ni dinar, a u porodicama je smešteno oko 120 dece. Zbog blokade računa dugovi Centra se gomilaju, a stovremeno zarade zaposlenima u Centru se redovno isplaćuju. Već nekoliko meseci ustanovom rukovodi vršilac dužnosti direktora Kaja Jovanović koja nema saglasnost  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U Gradskoj upravi, osim što su saglasni da su u Centru za socijalni rad veliki problemi, ne preduzimaju ništa da ih reše. Gradsko rukovodstvo, pravdajući se da je malo toga u njihovoj nadležnosti, smatra da se ni „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao nadležni organ, nije mnogo proslavilo u kontroli rada svog Centra”. Grad će sa neke budžetske pozicije obezbediti milion dinara, kao pomoć Centru, ali ne i novac za hraniteljske porodice, jer to nije u nadležnosti lokalne samouprave, rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Čudni odgovori Ministarstva

Tražeći odgovore na pitanja kada će biti rešeni problemi u Centru za socijalni rad i kada će hraniteljskim porodicama biti isplaćen novac obratili smo se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Upoznati smo sa situacijom u valjevskom Centru za socijalni rad i Ministarstvo je, na zahtev Centra, održalo više sastanaka sa predstavnicima ustanove radi rešenja problema isplate novčane naknade za hraniteljice zbog blokade računa Centra”, navodi se u odgovoru državnog službenika Vesne Mirosavljević. Međutim, u odgovoru se ne navodi da li je na tim sastancima pronađeno i rešenje za hraniteljske porodice.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je i šta preduzeto da se problemi reše: izbor direktora, blokada računa i dugovanja Centra za socijalni rad, iz Ministarstva nam odgovaraju da je „Izbor vršioca dužnosti direktora izvršen bez saglasnosti Ministarstva, suprotno članu 124. stav 2. Zakona o socijalnoj zaštiti”. 

Prema našim saznanjima Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  dozvoliloje Centru otvaranje podračuna za sva plaćanja osim naknade za hraniteljske porodice. Otuda smo pitali - Zašto je omogućeno da se zarade za zaposlene u Centru za socijalni rad isplaćuju preko posebnog računa, a nije obezbeđen poseban račun i za isplatu novca hraniteljskim porodicama? 

Dobili smo nejasan i nelogičan odgovor  - „Ministarstvo nije imalo saznanje, niti je učestvovalo u otuđenju predmetne imovine Centra”.

Rešenje postoji. Zakon i sud se moraju poštovati, i od obaveza se ne može pobeći.

Dug valjevskog Centra za socijalni rad je po pravosnažnoj sudskoj presudi i država taj dug mora da plati, a ne da zbog 700.000 dinara, kao taoce drži hraniteljske porodice i najugroženije kategorije - korisnike socijalne pomoći. Ukoliko u ovom trenutku ne može trajno da se popravi finansijski položaj Centzra za socijalni rad, to se može učiniti donošenjem programa koji se može realizovati u dužem periodu, postoje pozajmice, postoje krediti…Međutim, na delu je nebriga i neodgovornost. Državne institucije, umesto da poštuju zakon, šalju poruku da se izbegavaju obaveze po sudskim presudama i da se ne poštuju zakonska prava korisnika socijalne pomoći.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 5 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 2 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara