Registracija Prijava preko FB
Dobro došli u Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Dobro došli u Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
02.05.2020, 12:24

Valjevo prati "velike" u kupovini softvera od NITES-a

č: | fb:

Kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima, piše BIRN Srbija.

 

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama. Osim Ministarstva zdravlja i finansija, klijenti NITES-a u Srbiji bili su i Grad Valjevo i javno preduzeće Vode Vojvodine.

 

S obzirom na to da je nekoliko čitalaca Kolubarskih.rs, koje su prenele BIRN-ova istraživanja, pitalo kakve veze tekst BIRN-a ima sa Valjevom, pretražili smo javne nabavke GU Valjevo, te smo pronašli da je NITES doo Beograd za skoro deset miliona dinara Valjevu prodao softver za razvoj agrara sa pratećom opremom za agrometeorološke stanice na teritoriji grada Valjeva.

 

Ova javna nabavka je realizovana, i to iz drugog puta, krajem 2016. godine i to na samom početku mandata aktuelnoog gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića (SNS), dok je u to vreme načelnik Gradske uprave za loklani razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove bio Aleksandar Vujić Subotić, a stručno lice za javne nabavke Aleksandar Đurić.

 

Javna nabavka "Izrada i instalacija softvera za razvoj agrara sa pratećom opremom za agrometeorološke stanice na teritoriji grada Valjeva" je raspisana 2.11.2016, ali je postupak obustavljen 7.12.2016. U odluci o obustavi postupka navedeno je da je "NITES” doo Beograd jedini dostavio ponudu, međutim ponuđena cena od 9,8 miliona dinara bez PDV-a je neprihvatljiva jer je veća od procenjene vrednsoti koja je bila oko 8,3 miliona dinara bez PDV-a.

 

Ista javna nabavka je ponovo raspisana i to samo dva dana nakon obustave postupka, 9.12. 2016, a rok za podnošenje ponuda bio je 12.12. 2016. Procenjena vrednost je ostala ista, dok je nova ponuda NITES doo, koja je prihvaćena, bila 8.150.000 dinara bez PDV-a ili 9.780.000 dinara sa PDV-om.

 

U obaveštenju o zaključenom ugovoru Valjeva sa NITES doo Beogard primetna je jedna nelogičnost, a to je da je odluka o dodeli ugovora doneta 15.12.2016. godine, a ugovor je zaključen skoro mesec i po dana ranije 3.11.2016. godine?!

 

Obaveštenju o zaključenom ugovoru (Grad i NITES doo)

Obaveštenju o zaključenom ugovoru (Grad i NITES doo)

U konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku "Izrada i instalacija softvera za razvoj agrara sa pratećom opremom za agrometeorološke stanice na teritoriji grada Valjeva", navedeno je da je "projekat osmišljen kao informatička podrška za razvoj agrara u skladu sa potrebama na teritoriji grada Valjevo".

 

Takođe piše da je u okviru zahtevanog softvera potrebno realizovati softverske podsisteme (module) i to za katastarsku evidenciju parcela za poljoprivrednu proizvodnju, za ugovore o zakupu zemljišta, za evidentiranje kvaliteta zemljišta, za evidenciju stoke, za praćenje razvoja poljoprivrednih kultura i broja grla stoke i podsistem za praćenje i kontrolu insekata.

 

Javnost Valjeva nikada nije obaveštena o učinku nabavljenog softvera, niti o puštanju u rad pet agrometeoroloških stanica, pa ni o tome koliku korist ili značaj je imala poljoprivreda Valjeva.

 

U budžetu Valjeva za 2016. godinu, dakle u godini u kojoj je kupljen softver za razvoj agrara, za poljoprivredu je bilo planirano da se izdvoji 11.840.000 dinara. Međutim, ni toliko nije potrošeno. Prema završnom računu budžeta Valjeva za 2016. godinu u poljoprivredu je uloženo samo osam miliona dinara, a softver za razvoj agrara je koštao skoro deset miliona dinara. 

 

Aktuelno

Dom zdravlja u kovid režimu (foto: Đorđe Đoković)
Ispred Kovid ambulante Doma zdravlja Pre 3 sati 14 minuta

Lekar fizički napao i povredio tehničara

Ispred Doma zdravlja u Valjevu, koji je odnedavno pretvoren u Kovid ambulantu, lekar zaposlen u toj zdravstvenoj ustanovi napao je medicinskog tehničara kome je polomio nos.  · 4 komentara

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.11.2020

Malo žalosti i mere, mnogo neukusa

Pisana i nepisana istorija, svetska i naša, puna je mudrih izreka. Namenjenih da budu pouke dolazećima, a ne prilika zaveličanje prošlih... Ovom prilikom pomenućemo „Ničeg odviše!“, i spojiti sa...

Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Rok za prijavljivanje do 4. decembra 27.11.2020

Opština Ub raspisala konkurs za studentske stipendije

Do 4. decembra otvoren je konkurs za dodelu stipendija studentima koji žive na teritoriji opštine Ub. Uslovi za sticanje prava na ovu vrstu podrške u studijskoj 2020/2021. godini nisu se menjali u...