Registracija Prijava preko FB
Dobro došli u Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Dobro došli u Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
02.05.2020, 12:24

Valjevo prati "velike" u kupovini softvera od NITES-a

č: | fb:

Kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima, piše BIRN Srbija.

 

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama. Osim Ministarstva zdravlja i finansija, klijenti NITES-a u Srbiji bili su i Grad Valjevo i javno preduzeće Vode Vojvodine.

 

S obzirom na to da je nekoliko čitalaca Kolubarskih.rs, koje su prenele BIRN-ova istraživanja, pitalo kakve veze tekst BIRN-a ima sa Valjevom, pretražili smo javne nabavke GU Valjevo, te smo pronašli da je NITES doo Beograd za skoro deset miliona dinara Valjevu prodao softver za razvoj agrara sa pratećom opremom za agrometeorološke stanice na teritoriji grada Valjeva.

 

Ova javna nabavka je realizovana, i to iz drugog puta, krajem 2016. godine i to na samom početku mandata aktuelnoog gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića (SNS), dok je u to vreme načelnik Gradske uprave za loklani razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove bio Aleksandar Vujić Subotić, a stručno lice za javne nabavke Aleksandar Đurić.

 

Javna nabavka "Izrada i instalacija softvera za razvoj agrara sa pratećom opremom za agrometeorološke stanice na teritoriji grada Valjeva" je raspisana 2.11.2016, ali je postupak obustavljen 7.12.2016. U odluci o obustavi postupka navedeno je da je "NITES” doo Beograd jedini dostavio ponudu, međutim ponuđena cena od 9,8 miliona dinara bez PDV-a je neprihvatljiva jer je veća od procenjene vrednsoti koja je bila oko 8,3 miliona dinara bez PDV-a.

 

Ista javna nabavka je ponovo raspisana i to samo dva dana nakon obustave postupka, 9.12. 2016, a rok za podnošenje ponuda bio je 12.12. 2016. Procenjena vrednost je ostala ista, dok je nova ponuda NITES doo, koja je prihvaćena, bila 8.150.000 dinara bez PDV-a ili 9.780.000 dinara sa PDV-om.

 

U obaveštenju o zaključenom ugovoru Valjeva sa NITES doo Beogard primetna je jedna nelogičnost, a to je da je odluka o dodeli ugovora doneta 15.12.2016. godine, a ugovor je zaključen skoro mesec i po dana ranije 3.11.2016. godine?!

 

Obaveštenju o zaključenom ugovoru (Grad i NITES doo)

Obaveštenju o zaključenom ugovoru (Grad i NITES doo)

U konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku "Izrada i instalacija softvera za razvoj agrara sa pratećom opremom za agrometeorološke stanice na teritoriji grada Valjeva", navedeno je da je "projekat osmišljen kao informatička podrška za razvoj agrara u skladu sa potrebama na teritoriji grada Valjevo".

 

Takođe piše da je u okviru zahtevanog softvera potrebno realizovati softverske podsisteme (module) i to za katastarsku evidenciju parcela za poljoprivrednu proizvodnju, za ugovore o zakupu zemljišta, za evidentiranje kvaliteta zemljišta, za evidenciju stoke, za praćenje razvoja poljoprivrednih kultura i broja grla stoke i podsistem za praćenje i kontrolu insekata.

 

Javnost Valjeva nikada nije obaveštena o učinku nabavljenog softvera, niti o puštanju u rad pet agrometeoroloških stanica, pa ni o tome koliku korist ili značaj je imala poljoprivreda Valjeva.

 

U budžetu Valjeva za 2016. godinu, dakle u godini u kojoj je kupljen softver za razvoj agrara, za poljoprivredu je bilo planirano da se izdvoji 11.840.000 dinara. Međutim, ni toliko nije potrošeno. Prema završnom računu budžeta Valjeva za 2016. godinu u poljoprivredu je uloženo samo osam miliona dinara, a softver za razvoj agrara je koštao skoro deset miliona dinara. 

 

Aktuelno

Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Demokratske stranke Pre 16 sati 9 minuta

Laza ili Đole – lažna dilema valjevskih izbora

Dve bratske i još uvek vladajuće stranke građanima nude lažnu dilemu da biraju između dvojice kandidata njihovih stranaka, a sve glumeći tobožnji sukob ideja, koncepata..., kažu demokrate i...  · 10 komentara

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 17 sati 58 minuta

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju 3.06.2020

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...