Valjevo u vanrednom stanju (april 2020.) (foto: DjordjeDjokovic)
Valjevo u vanrednom stanju (april 2020.) (foto: DjordjeDjokovic)
21.05.2020, 12:44

Zidovi tajni oko solitera na trgu

č: | fb:

Koalicija naprednjaka i socijalista, koja uz pomoć manjih stranaka vlada Valjevom osam godina, u izbornu trku ulazi sa istim obećanjima koje građani Valjeva slušaju godinama, a pojedina su tu i od pre četiri decenije, kažu u Lokalnom frontu Valjevo.

 

Dodaju da ono što birači neće čuti ni u ovogodišnjoj izbornoj kampanji zapravo je jedna obična stvar, a to je šta je od obećanog ispunjeno, a šta nije.

 

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Ljubomir Radović kaže da jedino obećanje koje ovih dana od skupštinske većine nećemo čuti glasi ovako: dragi Valjevci, vi čije glasove očekujemo, svake godine objavljivaćemo podrobne izveštaje o tome na koji način trošimo vaš novac i šta smo, kada i kako preduzimali da obećano izvršimo.

 

Sve ono što su naprednjaci i socijalisti radili prethodne četiri godine rađeno je daleko od očiju javnosti. Radović je naveo da su na početku njihove vladavine, od juna 2016. godine, zgradu na gradskom trgu prekrivali velovi tajni, a danas su to zidovi koje ne može da probije ni republički poverenik za informacije od javnog značaja.

  

"Gradska služba poverenika za informacije od javnog značaja gotovo da i ne postoji. Sve ostale službe u ovoj zgradi, čija je zakonska obaveza da  informacije tražene od javnosti i građana proslede gradskom povereniku, to uopšte ne rade. Ili rade tako da njihovi odgovori često nemaju nikakve veze sa pitanjima", rekao je Radović.

 

On je javnosti predočio samo najsvežije zahteve koje su aktivisti Lokalnog fronta Valjevo postavljali uoči i tokom vanrednog stanja.

 

"Prvo pitanje o kojem govorimo  dostavljeno je još 13. marta. Sasvim obično pitanje, jer već treću godinu uzastopno Lokalni front Valjevo, u proseku jednom mesečno, traži i dobija, ponekad tek posle intervencije republičkog poverenika, broj građana upisanih u biračke spiskove za svako od 118 biračkih mesta u gradu pojedinačno. Više od dva meseca kasnije odgovora nema. Da li nas možda očekuje nekakvo iznenađenje kada Gradska izborna komisija, kroz koji dan, zvanično objavi koliko građana Valjeva će imati pravo da se pojavi na tih 118 biračkih mesta?", upitao je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sledeće pitanje odnosilo se na slavni gradski Štab za vanredne situacije. Taj pretežno smušeni organ, valjda sasvim slučajno, baš na dan 1. aprila naložio je Gradskoj upravi da izradi Plan prve i medicinske pomoći i Plan asanacije grada.

 

Radović kaže da je Lokalni front Valjevo hteo da sazna kojim propisima je predviđena izrada ovih planova, više zbog informacije pre koliko godina je grad trebalo da ih dobije, umesto da ih piše usred pandemije. Navodi da je zahtev dostavljen 9. aprila, a dvadeset dana kasnije uputili su žalbu republičkom povereniku i čekaju odgovor.

 

"Ovaj zahtev, inače, sadržavao je i pitanja o radu Stručno-operativnog tima za epidemije, a tražene su i kopije njegovih izveštaja, a posebno podaci o razlozima za česte smene na mestu rukovodioca tima. Nismo nimalo iznenađeni izostankom odgovora na pitanja dostavljena 15. aprila, jer su se odnosila na sredstva prikupljena donacijama valjevskih privrednika. Jer, kad god se pomenu pare Valjevaca oko Karađorđeve 64 nikne još jedan novi zid ćutanja", rekao je Radović

 

Ljubomir Radović, koji je i odbornik u Skupštini grada tvrdi da bi sve informacije bile javno dostupne, da gradska vlast poštuje Lokalni antikorupcijski plan (LAP). Ali, dodaje, taj plan je doživeo istu sudbinu kao i mnogi drugi, poput Plana kvaliteta vazduha.

 

Podsetio je da je Skupština grada valjevski LAP usvojila 21.februara ove godine.

 

"Nije previše taj plan kasnio: Agencija za borbu protiv korupcije dala je  lokalnim samoupravama rok do 30.juna 2017. godine da donesu svoje planove. Ovaj naš je došao sa dve godine i osam meseci zakašnjenja. Pa šta, hladnokrvno su rekli vatreni borci protiv korupcije u Karađorđevoj 64. Važno je da imamo plan. A poštovaćemo ga isto onako kako smo poštovali Plan kvaliteta vazduha i mnoge druge planove sa zvučnim imenima. Primeri su već vidljivi: antikorupcijski plan zaribao je na prvim koracima. Rok da Skupština odredi lice ili telo na nivou grada Valjeva koje je zaduženo za koordinaciju odgovornih subjekata u sprovođenju aktivnosti iz LAP-a bio je 29. decembar prošle godine. Do 28. februara trebalo je da gradonačelnik formira komisiju za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a. Potpuno neshvatljivo, zapravo potpuno neizvodljivo, ovaj datum krajnji je rok i da Skupština grada imenuje članove istog tog tela za praćenje primene LAP-a, a da načelnik gradske uprave obezbedi tehničke, materijalne i kadrovske uslove za rad pomenutog tela. Da bi stvar bila još više u domenu fantastike, pretposlednjeg dana februara istekao je i rok da samo telo usvoji akta po kojima će raditi i pratiti kako se to po Valjevu vodi žestoka borba protiv korupcije", rekao je aktivista Lokalnog fronta.

 

On je najavio da u danima koji dolaze Lokalni front Valjevo će uporno podsećati građane Valjeva da imaju Lokalni antikorupcijski plan koji treba čitati i primenjivati svakog dana. "Vredno je boriti se za njegovu primenu, svakoga dana, u svakoj prilici, na svakom mestu", poručio je Ljubomir Radović.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 7 sati 55 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 10 sati 32 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara