Ivica Dačić, Slobodan Gvozdenović i Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Ivica Dačić, Slobodan Gvozdenović i Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
25.05.2020, 06:53

Dačić: Srbija neće biti parkirna stanica za migrante

č: | fb:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivca Dačić na pitanje novinara da li su tačne spekulacije da će u Valjevu biti otvoren centar za migrante, nije se bavio konkretno našim gradom, nego je odgovorio da "Srbija neće biti parkirna stanica za migrante i neće dozvoliti da se to pitanje reši tako što će se oni naseliti ovde kod nas".  

 

"Građani oko toga nemaju šta da brinu", poručio je Ivica Dačić.

 

Prema pisanju Dojče Vele, Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da postoji radni sporazum sa Srbijom o vraćanju odbijenih tražilaca azila, koji je potpisan u aprilu prošle godine. Detalji su označeni kao tajna.

 

Austrija, navodno, prema tom dokumentu u Srbiju može da vrati odbijene tražioce azila ukoliko su ovi ranije prošli kroz Srbiju, a deportacija u zemlje porekla nije moguća. Oni bi, navodno, bili smešteni u izbegličkim centrima, a troškove njihovog smeštaja snosila bi Austrija.

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije kaže da nije čuo da postoji neki poseban sporazum koji se tiče ove najnovije situacije sa migrantima.

 

"Postoje uobičajeni sporazumi koji su ranije potpisani, a tiču se readmisije, i ti sporazumi su potpisani pre više od deset godina. Niti se šta planira ovde u Srbiji nešto posebno tim povodom, niti je taj problem toliko alarmantan da sada postoji potreba za otvaranjem nekih centara. Mislim da je tu reč više o pokušaju politizacije u samoj Austriji pa se to onda prenelo i ovde kod nas. Znači, Srbija ima aktivno ulogu u rešavanju migrantske krize, ali kao što znate mi nismo zemlja u koju migranti hoće da dođu; mi smo tranzitna zemlja kroz koju oni hoće da prođu, da odu dalje. U Srbiji trenutno ima nekoliko hiljada migranata koji žele da odu odavde. U ovom trenutku ne postoji migrantska kriza niti Srbija namerava da bilo šta dodatno preduzima na tom planu", tvrdi Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ni prvi potpredsednik Vlade Srbije, poput predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić, "stvarno ne zna" da je Ministarstvo odbrane sredinom maja raspisalo javnu nabavku za kupivinu skoro 2,5 tone žilet žice, niti zna za koje namene bi to moglo da se nabavlja.

 

"Ne bavim se time, ali ako to povezujete sa ovom pričom o migrantima… Nemam te informacije, niti znam čemu ta žica služi. To je pitanje za Ministarstvo odbrane", rekao je Ivica Dačić.

 

SNS: socijalisti plasirali lažnu vest o kampu za migrante u Valjevu

 

U danu kada je prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji je i predsednik SPS, boravio u Valjevu gde je uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica, oglasili su se saopštenjem za javnost valjevski naprednjaci.

 

"Jasan plan, precizna strategija i ugled Lazara Gojkovića, kandidata za prvog čoveka grada na Kolubari, uzburkao je strasti među koalicionim partnerima na lokalnom nivou i naterao manjinskog partnera iz redova SPS-a da pokaže svoje pravo lice. Da su u borbi za vlast spremni na sve pa i na izdaju prijatelja i koalicionih partnera, ali i na uznemiravanje građana kojima istovremeno žele da se nametnu kao vlast, valjevski socijalisti predvođeni svojim kandidatom za gradonačelnika Đorđem  Milanovićem, pokazali su plasiranjem lažnih vesti o tobožnjem kampu za migrante, koji će navodno biti izgrađen u Valjevu", piše između ostalog u saopštenju valjevskog odbora SNS.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 11 sati 33 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara