Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
04.06.2020, 07:34

Mali i veliki problemi meštana Petnice

č: | fb:

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, a da lokalnu vlast podsete na njihovu obavezu i obećanja.

 

Konferenciju za medije je organizovao Lokalni Front Va, a u ime građana, koji žive u gusto naseljenom delu Petnice oko Smrdana, o  problemima govorio je Veličko Mojić. On je rekao da se godinama vlasti menjaju, a situacija u njihovoj mesnoj zajednici se godinama ne menja. Dodaje da se nemilice troše narodne pare, a oni žive u jadu i bedi i naglašava da imaju ogroman problem zbog kanalizacije.

 

"U ovom delu mesne zajednice gravitira oko 175 domaćinstava, a na kanalizacioni sliv je moguće prikačiti stotinak kuća. Već 30 godina, 475 metara glavnog voda za kanalizaciju, Grad nije uspeo da dovede. Kanalizacija koja nam je bitna ne postoji, a kanali cure i prelivaju ljudima u dvorišta i kuće. Tu je pre par godina bila poplava, odnela je čoveku celu njivu, štetu mu niko nije nadoknadio. Mnogima su poplavljene kuće i pomoćni objekti zbog zatrpanih kanala, ni njima niko štetu nije nadoknadio. Pre sedam godina je urađen ovaj put, Smrdan - Obradovića kuće u dužini od 1.600 metara. U celoj trasi je sada katastrofa - krenulo je klizište, ispucao je asfalt, tako da su to bačene pare. Tražili smo prvenstveno da očiste ovaj kanal, koji se izliva i smrdi, jer se sve fekalne vode slivaju ovde i idu do Belega. Niko se nije udostojio da to uradi. Tenderi se raspisuju, firme su sa strane. Mislim da naš grad ima sposobne ljude koji mogu to da urade", kaže Mojić.

Veličko Mojić

Veličko Mojić (Foto: Lokalni front Va)

 

Podseća da su projekat za kanalizaciju, koji je urađen pre 30 godina, sami finansirali, ali Grad ne želi da uradi kanalizacionu mrežu.

 

"Rekli su nam da projekat ne važi i da je zastareo zbog finansijske pozicije. Kada je rađena rekonstrukcija regionalnog puta, obećali su da će kanalizacija biti urađena. Sada kažu radi se biciklistička staza i navodno će ići u sklopu nje. Sa strane na kojoj planiraju da rade stazu je gradski vodovod. Pukla je cev, a kanal izliva preko toga i curi na sve strane", opisuje.

 

I to nisu jedini problemi. Navodi da voda preliva iz septičkih jama, ljudi čiste, plaćaju "Vidraku", ali se sve to ponovi nakon dva dana.

 

"Na drugom putu problem je velika bara, jednom meštaninu ne dozvoljavaju da provede propust, pola njive mu je poplavljeno. To je problem već 30 godina i niko iz Gradske uprave se nije udostojio da dođe da to reši. Rešićemo mi sa njima, ne moraju sve sami, koliko možemo, učestvovaćemo u svemu", kaže meštanin Petnice.

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Željko Trifunović živi u Petnici te je upoznat sa svim problemima i nedaćama sa kojima se godinama susreću njegove komšije. Trifunović, koji je kandidat za odbornika na listi GG Lokalni front Va – Slobodni ljudi, podseća da su u februaru predstavnici Grada dolazili u mesnu zajednicu na sastanak, gde su konkretno obećali da će u toku naredne sedmice kanal biti očišćen. Prema njegovim rečima od tog sastanka je prošlo četiri meseca i ništa nije urađeno. Takođe su obećali da će izgraditi dečje igralište na ovoj lokaciji i ponovo postaviti koš, međutim ni to obećanje nije ispunjeno!

 

"Često se dešavalo da smo se sami organizovali i radili ono što je potrebno u mesnoj zajednici, ali sad to više ne smemo da radimo jer nam je zaprećeno. Na jednoj uzbrdici smo smostalno od svojih sredstava uradili betonsku kanalicu, na drugom delu ka Obradovića kućama smo uradili propust i izbetonirali slivnik da bi zaštitili put od daljeg propadanja. Mi smo svesni da smo to uradili iako nemamo pravo da radimo na gradskom putu. Očistili bismo i ovaj kanal ovde danas, jer to je jedan mali problem. Ponudili smo rešenje, sami bi i to uradili, međutim nemamo gde da odvezemo sadržaj tog kanala. Pre nekoliko godina sami smo angažovali mehanizaciju, iskopali i očistili dobar deo kanala. Tada otkopanu zemlju i drugi sadržaj smo izvukli na jednu moju parcelu koju sam kasnije rekultivisao i preko toga nasuo humus", kaže Trifunović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Lokakni front Va)

 

On dodaje da kanalizacija nije jedini problem ovog dela Petnice. Treba uraditi i rekonstrukciju niskonaponske mreže.

 

"U saradnji sa EPS-om smo uradili projekat serdnjenaponskog voda, trafostanice i niskonaponske mreže, izveli geometre da ucrtaju svako stubno mesto, obezbedili saglasnosti vlasnika privatnih parcela kao i saglasnost za postavljanje trafostanice. Međutim, kad dođe do realizacije sve stane jer nema političke saglasnosti iz grada, a i sve ono što dođe u Valjevsku distribuciju uglavnom završi na Ubu. Ulično osvetljenje uglvnom se radi za politički podobne. Naravno da i oni treba da imaju osvetljene ulice, ali grad treba da ispuni obećanje i uradi uličnu rasvetu do spomen obeležja pilotu Milenku Pavlovicu. Obećali su čišćenje Petničkog jezera, ništa nisu uradili. Put do Petničkog jezera je godinama u planu da se radi, međutim ništa, ne dozvoljavaju ni meštanima da ga sami urade. Pored jezera je napravljen jako lep objekat za ugostiteljske usluge, ali ne može da radi jer nema asfaltnog puta, put preko brane je potonuo… Prostor Petničke pećine nije sređen, pre tri godine je tu bačeno četiri miliona dinara. Za ambulantu skoro pet miliona, a nije radila ni dana", navodi Trifunović.

 

Meštani Petnice su za fudbalski teren tražili njivu koja je u vlasništvu Grada da je sami građevinskim mašinama urede. Nisu to dobili, tako da deca nemaju gde da igraju fudbal.

 

Trifunović podseća da je lokalna vlast obećala da će napraviti dva dečja igrališta, a nijedno nije izgrađeno. Šta više i postojeće igralište u Rajkovačkoj ulici je zaključano, jer Grad ne plaća ugovorenu zakupninu parcele. Kaže da je Gradu besplatno ponudio plac od devet ari za dečje igralište, ali gradsko rukovodstvo ponudu nije prihvatilo. Toliko o kampanji "Za našu decu".

 

"Nisu postavili ni obećanu nastrešicu za autobusko stajalište, a ovde svakodnevno autobus čeka bar tridesetoro učenika. Građani su voljni da sarađuju, ali sva dosadašnja obećanja gradske vlasti nisu ispunjena. U kampanjama za lokalne izbore predstavnici vlasti nam obećavaju izgradnju seoskih vodovoda. Mi smo naš sami uradili 1993. godine, a oni ne uspevaju ni da ga kvalitetno održavaju. Za prethodne četiri godine 15 puta su raskopavali ulicu na istom mestu", kaže aktivista Lokalnog fronta.

 

Željko Trifunović je rekao i da Lokalni front Va od Grada zahteva da sva deca predškolskog i školskog uzrasta ove godne imaju besplatan ulaz na Petničke bazene, uzimajući u obzir narušenu finasijsku situaciju roditelja zbog korona virusa.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 11 sati 13 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 11 sati 13 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 6 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara