Boško Obradović (foto: Đorđe Đoković)
Boško Obradović (foto: Đorđe Đoković)
06.06.2020, 08:50

Obradović: Bojkotom do poštenih i slobodnih izbora

č: | fb:

Savez za Srbiju, kao najveća opoziciona politička grupacija u Srbiji, bojkotuje izbore na svim nivoima i ostaje verna potpisu na sporazum sa narodom.

 

"Nema nikakvog smisla učestvovati na izborima 21. juna, naprotiv svako ko izađe daje legitimitet vladajućem režimu i na neki način daje opravdanje da je sve normalno i ako svi znamo i vidimo da u Srbiji ništa nije normalno", poručio je biračima predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović

 

On je na konferenciji za novinare u Valjevu rekao da su izbori zakazani za 21. jun bili nedemokratski i pre izbijanja pandemije koronavirusa, a sada, nakon okončanja varednog stanja, postali su i rizični za građane jer još uvek ima novoobolelih

 

Dodao je da su postali, što je posebno dramatično, i protivustavni, jer je vlast 40 dana pred izbore promenila dva ključna izborna zakona što se apsolutno ne dešava u svetskim demokratijama da se usred izbornog procesa menjaju izborni zakoni.

 

"Došli smo do jednog neviđenog pravnog skandala da su izbori raspisani i, do pandemije, sprovođeni po jednim izbornim zakonima, a nakon okončanja vanrednog stanja nastavljen izborni proces po drugim izbornim zakonima i pravilima što je apsolutno dovoljan razlog da Ustavni sud Srbije poništi tekući izborni proces", rekao je Obradović.

 

Podsetio je da se Savez za Srbiju obratio Upravnom i Ustavnom sudu Srbije tražeći poništavanje nastavka izbornog procesa, ali nažalost najviše pravosudne institucije ćute i proglašavaju se nenadležnim. Prema njegovim rečima to je samo još jedna od slika koliko mi nemamo nezavisne institucije već je sve pod kontrolom izvršne vlasti i vladajućeg režima.

Boško Obradović

Boško Obradović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Obradović je istakao da je u Srbiji demoktratija zamrla i da se posle 30 godina od obnove višestranačja vraćamo na jednopartijski sistem.

 

"Ovde više nema normalne demokratije, normalnog parlamentarnog života, normalnih medija, mislim na televizije sa nacionalnom frekvencijom. Četiri godine nijedan lider opozicije nije gostovao ni na jednoj  televiziji sa nacionalnom frekvencijom i ne sećamo se kada smo gostovali na javnom servisu, ne pamtimo kada je bilo koji od lidera opozicije imao intervju u najtiražnijim dnevnim novinama..., jednom rečju Srbijom vlada totalni medijski mrak i medijska cenzura", rekao je lider Dveri.

 

Obradović smatra da su Valjevci najbolji svedoci jedne od najvećih afera u savremenoj Srbiji, a to je afera trgovine oružjem iz državne kompanije Krušik, koja se uništava na račun privatnih trgovaca oružjem, koji su u vezi sa najvišim državnim funkcionerima.

 

"Primer uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je ukazao na ovu kriminalnu trgovinu oružjem, je dovoljan da građani ne izađu na izbore, jer onaj koji je ukazao na kriminal i korupciju je završio u tajnom zatvoru, potom u kućnom pritvoru, a danas je na slobodi, ali ne može da se vrati na posao u Krušik, niti da se bilo gde zaposli, a policija, tužilaštvo i pravosuđe ćute, i to je slika u kakvoj Srbiji živimo", rekao je Obradović.

 

Naveo je da su krupne afere, korupcija i zloupotrebe aktuelne vlasti razlozi da Savez za Srbiju ne učestvuje u toj unapred režiranoj predstavi. "Izbori su neregularni, izborni rezultati se unapred znaju, Republička izborna komisija će saopštiti one rezultate koje dobije iz centrale Srpske napredne stranke i zato bojkot!", poručio je lider Dveri.


Vlast već devet godina generiše mržnju i podele među građanima, sve više je sukoba unutar našeg društva.

 

Mandat odbornika Skupštine Srbije istekao je 3. juna, samim tim i mandat zakonodavne i izvršne vlasti. Ko će "vladati Srbijom" narednih 18 dana, da li je to još jedan primer kršenja zakona i Ustava aktuelne vlasti, glasilo je pitanje Kolubarskih.rs.

 

Obradović je rekao da su poslanici Dveri u holu Skupštine Srbije održali "oproštajnu konferenciju za novinare" upravo zbog toga što im je 3. juna istekao četvorogodišnji mandat.

 

"Ostala je ustavna praznina i pitanje ko vodi državu i kako država može da funkcioniše bez vlasti? Ova Skupština i Vlada su u nekom tehničkom ili ne znam kakvom mandatu, i to je bio još jedan od razloga zbog čega sam tražio odlaganje izbora. Predlagao sam da sednemo za pregovarački sto i da dođemo do dogovora koji bi leks pecijalisom u Narodnoj skupštini potvrdile sve političke partije čime bi bio dogovoren novi izborni termin, što bi bilo u okviru Ustava i zakona. Međutim vlast je to odbila i nastavila sa ustavnim i pravnim nasiljem. Siguran sam da će im se to obiti o glavu", zaključio je Obradović.

 

Pitanje koje mnogi redovno postavlja Savezu za Srbiju jeste – a šta posle bojkota? Da li je to pitanje za one koji učestvuju i koji će pobediti na izborima?

 

"Uvek kada nam postave to pitanje - a šta dan posle bojkota, ja sam odgovarao kontra pitanjem - a šta posle izbora? Šta će se promeniti u naredne četiri godine? A što se tiče nas mi ćemo nastaviti sa svojim vanaprlamentarnim aktivnostima, nastavićemo borbu za poštene izbore, nećemo učestvovati u toj laži u Narodnoj Skupštini... Jasno vidim taj put u kome će se krnjiti legitimitet i autoritet vlasti, a rasti autoritet Saveza za Srbiju i poverenje građana u nas, i da će to voditi političkim promenama uSrbiji", rekao je Obradović.

Boško Obradović

Boško Obradović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje Kolubaraskih.rs da li, sudeći po blagoj i skoro neprimetnoj kampanji za bojkot izbora, Savez za Srbiju ne samo da bojkotuje izbore, nego bojkotuje i sam sebe, Obradović kaže da su lideri partija udružene opozicije, od trenutka kada su doneli odluku da će bojkotovati izbore, najmanje tri puta obišli Srbiju i stalno su na terenu i razgovaraju sa građanima.

 

"Ne mislim da postoji toliko velika politička neaktivnost opozicije koliko postoji velika medijska cenzura da se uopšte vidi i čuje to što mi na terenu sve vreme radimo. Sigurno je moglo više. Ja smatram da pasivni bojkot nije dobar, da je neophodno razgovarati direktno sa građanima. Na dušeku duvan pušeći ili tvitujući ne možemo mnogo da uradimo, zato moramo da uđemo u narod, u akciji obrazlaganja bojkota i na taj način nadoknaditi nedostatak slobodnih medija. Jer obilazak sto gradova vredi jedno gostovanje na RTS-u!, rekao je Boško Obradović.

 

Lider Dveri je, prilikom posete Valjevu, razgovarao sa građanima kojima je podelio, kao što to Savez za Srbiju čini u svim gradovima Srbije u okviru kampanje bojkota izbora, "jedine prave novine" u kojima je navedeno sve ono što se dešavalo u vreme pandemije, zloupotrebe vanrednog stanja, laži, prevara i medijske manipulacije...

 

"Obilazićemo Srbiju do izbora objašnjavajući ljudima zbog čega bojkot, ali i na sam dan izbora koje nećemo priznati, kao ni rezultate tih izbora. Nećemo priznati ni Skupštinu nastalu na tim lažnim izborima, niti novu Vladu koju će lažna Skupština izabrati, ali ni odluke te nove Vlade, što znači da ćemo ući u jednu i veliku političku krizu. Jedino rešenje su vanredni parlamentarni izbori koji će zaista biti slobodni i pošteni", zaključio je Boško Obradović.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 18 sati 25 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 23 sati 32 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 22 sati 40 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara