Dvorište Doma vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dvorište Doma vojske (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2020, 07:13

A ko vam je branio 12 godina da to uradite?

č: | fb:

Kandidati SNS i SPS za gradonačelnika Valjeva, u okviru predizborne kampanje, obilaze birače i posećuju razne lokacije, fotografišu se i šalju izborne poruke.

 

Ta obećanja i fotografije podsećaju na izbornu kampanju od pre četiri godine kada su sve to isto obećavali valjevski naprednjaci i socijalisti. I ne samo da su obećavali pred izbore nego su nastavili to da čine, da obećavaju, i kada su došli na vlast.

 

Zato, podsećanje na neka "čvrsta" obećanja za koje je gradsko rukovodstvo imalo "i podršku države". "Pitanje svih pitanja" - izgradnja i opremanje industrijske zone, završetak Doma za stara lica i sudbina "velelepnog" Doma vojske.

 

Industrijska zona


Industrijska zona (jun 2020.)

Industrijska zona (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva Lazar Gojković je pre pet dana rekao da je "uređenje privredne zone osnovni preduslov za dolazak investitora u Valjevo  jer je to prioritet Srpske napredne stranke". On je najavio da će radovi na izgradnji 2,5 kilometra ulice u industrijskoj zoni početi u julu.

 

Izgradnju 2,5 kilometra ulice i dolazak investitora je najavio, prvo u septembru 2018, a potom i u maju 2019. godine i aktuelni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. "Očekuje nas izgradnja saobraćajnice u dužini od oko 2,5 kilometra kroz privrednu zonu. U roku od dve-tri nedelje raspisaćemo tender za izvođenje radova. Očekujemo dolazak u Valjevo velikog nemačkog investitora do kraja godine, to smo i u Predsedništvu razgovarali sa odgovornim ljudima za ta pitanja".

 

O industrijskoj zoni kao "proiritetu svih prioriteta" govorio je pre sedam dana kandidat SPS za gradonačelnika Đorđe Milanović.

 

"Bolja putna povezanost i opremanje Industrijske zone glavni je adut da Valjevo postane atraktivno za ulaganje. Time stvaramo uslove za dolazak investitora koji će otvoriti nova radna mesta i zaposliti naše sugrađane", rekao je Đorđe Milanović.

Industrijska zona (jun 2020.)

Industrijska zona (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pitanje za oba kandidata i za njihove partije koje su ih kandidovale za gradonačelnika: zbog čega to niste uradili prethodne četiri godine vaše vladavine ili od 2017. godine kada ste "hitno jer je bitno" odlučili da kupite livadu da bi napravili privrednu zonu za investitore koji "žele da dođu u Valjevo i otvore nova radna mesta".

 

Da podsetim.

 

Grad je blizu 235 miliona dinara platio livade u Popučkama koje su bez puta, struje, vode, kanalizacije, u nameri da tu gradi industrijsku zonu.

 

Najpre je, 2017. godine za 195 miliona dinara kupljeno nešto manje od 20 hektara livada od biznismena Vidoja Vujića. Ispostavilo se da se između tih livada nalazi i nekoliko privatnih parcela. Kako bi se dobilo zemljište u komadu za nemačkog investitora kojeg, kako su tvrdile gradske vlasti, "obezbeđuje država", 2018. godine su dokupljena još četiri hektara za 39,3 miliona dinara. Inače, na parcelama koje su kupljene od Vujića  bila je hipoteka Poreske uprave zbog poreskog duga firme "Vujić Valjevo" od oko 140 miliona dinara.

 

Odluku da za 195 miliona dinara kupi parcele u Popučkama, valjevska vlast je obrazložila time da postoje  investitori "koji žele da dođu u Valjevo", ali Grad nema šta da im ponudi i zato treba što pre napraviti privrednu zonu.

Industrijska zona (jun 2020.)

Industrijska zona (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dakle za tri godine, niti privredne zone, niti investitora, niti novih radnih mesta, jedino je, na štetu građana Valjeva a na korist vlasnika parcela u Popučkama, potrošeno 235 miliona dinara, ili uloženo u livade koje su zarasale u korov. 

 

Prethodne tri godine gradsko rukovodstvo je obećavalo da će u Valjevo, uz pomoć države, dovesti najmanje jednog stranog investitora koji će otvoriti pogon u novoj industrijskoj zoni. 

 

Pozivajući se na izjave gradskog rukovodstva, Ekapija je prošle godine objavila tekst da su dve nemačke kompanije zainteresovane da grade fabriku u industrijskoj zoni u Valjevu.

 

Nemački "Colner" iz Canca, u istočnoj Bavarskoj bi u početku zapošljavao do 300 radnika čiji bi se broj u narednih nekoliko godina povećao na 3.000. Pored "Colnera" interesovanje za gradnju fabrike pokazala je i kompanija "Automative" iz Nirnberga. Njihov plan je da izgrade fabriku na površini od pet hektara i zaposle 600 radnika... U poseti Valjevu bila je i kompanija "Hjunšin" iz Južne Koreje koja se bavi proizvodnjom svih vrsta kablova za automobilsku industriju...

 

Ništa od ovoga do danas nije realizovano, ostalo je samo novinska vest i obećanje valjevske vlasti naprednjaka i socijalista kojoj 20. juna ističe četvorogodišnji mandat.

 

Grad i država nisu bili kadri da izgrade objekat za koji je druga država izdvojila 2,5 miliona evra - Gerontološki centar, niti su bili kadri da sačuvaju od propadanja i da pronađu namenu objektu koji su naši preci izgradili pre devedeset godina - Dom vojske! 

 

Gerontološki centar – Dom za stare

 

Gerontološki centar (jun 2020.)

Gerontološki centar (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jedan od prioriteta Srpske napredne stranke i Lazara Gojkovića biće završetak radova i stavljanje u funkciju Gerontološkog centra, saopštili su valjevski naprednjaci.

 

"Uz izuzetno veliku podršku Aleksandra Vučića, našeg predsednika, nakon više od deset godina propadanja, završićemo Gerontološki centar", rekao je Lazar Gojković, kandidat za gradonačelnika Valjeva. 

 

"Moramo istaći da Srpska napredna stranka vodi računa o svojim građanima, posebno o starijoj populaciji koja je gradila ovu zemlju, pomogla ekonomskom oporavku iste i kojoj to duguje", naglasio je Gojković

Gerontološki centar (jun 2020.)

Gerontološki centar (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izgradnja Gerontološkog centra počela je u proleće 2009. godine donacijom Vlade Japana od 2,5 miliona evra. U nekoliko navrata, zbog nedostatka novca, radovi su bili prekidani, a završetak izgradnje je desetine puta najavljivan, a u poslednje četiri godine, u veme vladavine SNS i SPS, čak tri puta.

 

Jedno od prvih obećanja novog valjevskog rukovodstva, samo mesec dana nakon dolaska na vlast u julu 2016. godine, bilo je da će zatražiti sastanak sa premijerom  Aleksandrom Vučićem sa kojim bi razgovaralo o završetku radova na Gerontološkom centru ili Domu za stare koji, kako su govorili, "propada i uništavaju ga huligani".

 

Četiri godine valjevska vlast nije ništa uradili da bar zaštiti Dom za stare od huligana, ali je krajem prošle godine ili šest meseci pred kraj četvorogodišnjeg mandata obećala da će Gerontološki centar biti završen 2020. godine, da će biti urađeno "preprojektovanje", a "novac za završetak radova obezbediće država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima".

 

Gerontološki centar (jun 2020.)

Gerontološki centar (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

Podsećamo na još jednu izjavu vezanu za Gerontološki centar. Kada je 2017. godine u Valjevu bio tadašnji ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da "postoji neki sudski spor vezan za Gerontološki centar i da je podneta krivična prijava", ali nije želeo da saopšti detalje rekavši da "o tome ne može da se izjašnjava". O sudskom sporu i krivičnoj prijavi ni do danas ni reči. To ne pominje niko ni u predizbornoj kampanji.

 

Dom vojske

 

Dom vojske (jun 2020.)

Dom vojske (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Dom Vojske postaće Dečji kulturni centar”, kazao je Đorđe Milanović, kandidat za gradonačelnika Valjeva. "Dom vojske pretvoriće se u prostor za kreativne, savremene i interaktivne dečje programe, koji su u skladu sa interesovanjima i potrebama najmlađih... Oživećemo sada zapostavljen prostor ...", rekao je Đorđe Milanović.

 

Dom vojske, zdanje koje ima status kulturnog dobra koje je građeno u periodu od 1926. do 1930. godine isključivo od ličnih sredstava aktivnih, penzionisanih i rezervnih oficira Drinske divizije, kao i uz pomoć imućnih Valjevaca, je tema gradske vlasti više od decenije.

 

Neodlučnost i bezidejnost aktuelne valjevske vlasti do izražaja je došla i na temu šta činiti sa Domom vojske. To je, čini se, najčešće i najprodavaniji gradski objekat koji nikako da nađe kupca.

Dvorište Doma vojske (jun 2020.)

Dvorište Doma vojske (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

U leto 2011. godine Grad je od Ministarstva odbrane kupio Dom Vojske po ceni od oko pola miliona evra, i to je, praktično, bio prvi korak ka zaustavljanju propadanja i daljeg ruiniranja jedne od najlepših i najstarije građevine u Valjevu.

 

Urađen je projekat rekonstrukcije, za radove je bilo potrebno 130 miliona, a uloženo je 32 miliona dinara. Nakon nekoliko godina radovi su prekinuti s obzirom na to da Grad nije imao dovoljno novca, a pritom nije bila određena namena, te je u julu 2015. godine doneta odluka da se Dom Vojske proda po ceni od 905.000 evra.

 

Skoro tri godine je Dom vojske nuđen na prodaju, svake godine su od te prodaje planirana sredstva u budžetu i svake godine ih, naravno, nije bilo, a za to vreme ni dinar nije uložen kako bi se zaustavilo propadanje građevine.

 

"U zdanje Doma vojske, jedno od najlepših u Valjevu, biće smeštena Matična biblioteka. Gradsko veće je usvojilo Odluku da se objekat Doma vojske, ukupne površine oko 2000 kvadrata, opredeli za potrebe biblioteke", glasila je vest objavljena u maju 2018. godine.

 

"U objektu Doma Vojske neće biti biblioteka nego će jedno od najlepših zdanja u Valjevu biti prodato "jer je to najcelishodnije", odlučili su članovi Gradskog veća", glasila je vest objavljena u oktobru 2019. godine.

 

Odluka valjevske SNS i SPS vlasti da u objektu Doma vojske bude biblioteka nije izdržala ni godinu i po dana. Sada, u okviru predizborne kampanje, ponovo slušamo o tome šta će biti sa zdanjem Doma vojske.

Dom vojske (jun 2020.)

Dom vojske (jun 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

Proteklih godina bilo je mnogo predloga na temu šta uraditi sa tim prelepim prostorom. Evropski kulturni centar, Gradska kuća, Gradska biblioteka, profesionalno pozorište ili neki multimedijalni kulturni centar, banka, univerzitet..., samo su neki od predloga. 

 

SPS na vlasti 12, a SNS osam godina

 

Valjevom već 12 godina vladaju naprednjaci i socijalisti, s tim što naprednjaci i socijalisti združeno vladaju gradom osam godina, dok su socijalsiti jedno vreme bili u koaliciji sa demokratama, tako da su na vlasti u Valjevu 12 godina u kontinuitetu.

 

Danas, kada je izborna kampanja u punom jeku, i naprednjaci i socijalisti se ponašaju kao da se tek ove 2020. godine "bore za vlast", kao da se tek ove 2020. godine kandiduju i po prvi put predstavljaju biračima od kojih očekuju podršku za svoje programe i projekte u naredne četiri godine.

 

Zaboravljaju ili se prave da ne znaju da već dugo vladaju Valjevom i da već dugo obećavaju, a malo toga ispunjavaju. Oni, nakon 12 godina vladavine, i ne pomišljaju da građanima polože račun, da objasne zbog čega nisu uradili sve ono ili bar deo kapitalnih investicija koje su obećavali u kampanji za lokalne izbore 2016. godine, nego sve isto ponovo obećavaju u ovogodišnjoj kampanji.

 

 

 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 24 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...