Aleksandar Vučić (17. 06.2020.) (foto: DjordjeDjokovic)
Aleksandar Vučić (17. 06.2020.) (foto: DjordjeDjokovic)
17.06.2020, 15:32

Vučić pripremne radove na putu Iverak-Lajkovac ne otvara zbog "nekog glasa više"

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, kako je rekao, "početak radova na izgradnji deonice Iverak-Lajkovac" i najavio da će ova saobraćajnica duga 18,3 kilometra biti završena do decembra 2022. godine, a vrednost radova je oko 150 miliona evra.

 

Međutim, ispostavilo se da nije "početak radova", nego je reč o pripremnim radovima, što je nakon našeg pitanja potvrdio i Aleksandar Vučić, s obzirom na to da za izgradnju te deonice puta još uvek nije urađen projekat, nije izdata građevinska dozvola niti je završena eksproprijacija.

 

Sudeći prema gradilišnoj tabli, za ove radove ne postoji odobrenje za gradnju, a danas su ozvaničeni, na tabli piše da je početak radova jun, međutim ne piše i rok za završetak radova.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs kada će biti završen projekat saobraćajnice Iverak-Lajkovac, kada će biti izdata građevinska dozvola, kada će biti završena eksproprijacija i kada će početi radovi, predsednik Aleksandar Vučić ni na jedno pitanje nije odgovorio konkretno, nego je rekao da će ceo projekat raditi fazno te da će tako fazno biti izdavane lokacijske dozvole.

 

"Nećete verovati, ali najveće probleme imaćemo sa regulacijom vodotokova i bolje je da počenemo što pre jer kada krenete fazno i lokalcijske dozvole će biti izdavane fazno. I ti pripremni radovi i zatim, što se eksproprijacije tiče, mislim da će ne mnogo problema da bude, a negde neće biti ni potrebno da se to obavlja, ali tamo gde će to biti potrebno mislim da će biti mnogo mnaje problema nego na drugim mestima. Ali mi krećemo odmah u posao jer ovi ljudi to moraju da završe, ne u predviđene tri godine, nego kako mi je obećano za 2,5 godine", rekao je predsednik Srbije.

 

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: DjordjeDjokovic)

Izgradnju deonice puta Iverak-Lajkovac, koja je od velikog značaja za Valjevo, obećavale su mnoge prethodne vlasti, ali je tek sada načinjen prvi korak i potpsan je komercijalni ugovor vredan 158 miliona evra o projektovanju i izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Na pitanje Kolubarskih.rs ako smo već čekali decenije na početak radova, zbog čega nismo sačekali još malo da bude završen projekat i izdata građevinska dozvola, bez kojih nema početka radova na izgradnji saobraćajnice Iverak-Valjevo, nego to činimo danas otvarajući neke pripremne radove, Vučić je odgovorio pitanjem - hoćete da kažete da to činimo zbog izbora?

 

"Ako mislite da mi je, a videćete po rezultatu u nedelju, potrebno da otvaram radove na auto-putevima da bismo dobili neki glas više, moram reći da nije! U narednih 100 godina niko za bilo čije vreme vladavine neće uraditi toliko auto-puteva koliko smo mi uradili", rekao je predsednik Srbije Aleksndar Vučić.

 

On je, bez obzira na pohvale i čestitke izrečene zbog toga što će Valjevo konačno biti spojeno sa "Milošem Velikim", iskoristio priliku da kaže da "neće uvek svi biti zadovoljni" i da "postoji deo ljudi, deset-petnaest-dvadeset posto, koji šta god da uradite nikad ne valja!".

 

Na lokaciju u blizini petlje kod Lajkovca, gde je postavljena bina iza koje su bageri kopali zemlju samo dok su bile uključene kamere, dovezeno je tridesetak teških kamiona, čini se kao scenografija, koji su odvezeni nakon završetka svečanosti.

Dovezeni teški kamioni

Dovezeni teški kamioni (Foto: Đorđe Đoković)

Odvezeni teški kamioni

Odvezeni teški kamioni (Foto: DjordjeDjokovic)

Dovezeni kamioni

Dovezeni kamioni (Foto: Đorđe Đoković)

Odvezeni kamioni

Odvezeni kamioni (Foto: Đorđe Đoković)

Pored bine bilo je pedesetak radnika, a neki od njih su nam rekli da su došli sa drugih gradilšta kako bi "prisustvovali današnjoj svečanosti". Pre dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i delegacija, radnici su čak, sa gospodinom iz protokola, uvežbavali i aplauz na njegov znak.

Radnici dočekali predsednika Vučića

Radnici dočekali predsednika Vučića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministri Vlade Srbije, ambasadorka NR Kine u Beogradu, predstavnici kineske kompanije "Čajna Šandong", koja će izvoditi radove, predstavnici investitora JP "Putevi Srbije", kao i brojni lokalni funkcioneri, direktori javnih preduzeća i ustanova iz Valjeva, Lajkovca i Uba. Nisu prisustvovali građani.

Bageri kopaju

Bageri kopaju (Foto: Đorđe Đoković)

Bageri kopali na livadi

Bageri kopali na livadi (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Mnogim kolegama nije bilo jasno na kojoj lokaciji se nalazimo, s obzirom na to da su bageri kopali nešto dalje od "Lajkovačke petlje". To mi je objasnio direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak koji je rekao da "bageri trasiraju put kojim će doći kamioni na buduće gradilište i da će na tom mestu biti kampus za radnike".

Zoran Drobnjak

Zoran Drobnjak (Foto: DjordjeDjokovic)

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 4 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 4 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...