Đorđe Milanović (foto: DjordjeDjokovic)
Đorđe Milanović (foto: DjordjeDjokovic)
18.06.2020, 11:58

Razgovor sa Đorđem Milanovićem kandidatom SPS za gradonačelnika

č: | fb:

Prvi na izbornoj listi SPS-JS za odbornike u Skuptini grada i kandidat za gradonačelnika Valjeva tridesetpetogodišnji Đorđe Milanović je inženjer mašinstva i master ekonomista.

 

Radnu karijeru je počeo kao komunalni inspektor u Gradskoj upravi, što mu je, kako kaže, pomoglo da sagleda probleme običnih ljudi, da se upozna sa komunalnim problemima u svim mesnim zajednicama.

 

Potom je bio načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove grada Valjeva, da bi 2014. godine postao direktor JKP Vidrak, a poslednje četiri godine je na čelu gradskog vodovoda.

 

Đorđe Milanović je 13 godina član SPS-a i, kako kaže, u partiju je ušao kada socijalisti nisu bili na vlasti. Danas je zamenik predsednika Gradskog odbora SPS-a.

 

Na prvu poziciju izborne liste i za funkciju gradonačelnika kandidovali su ga rezultati koje je ostvario u prethodnih nekoliko godina. Kaže da je taj put prirodan, stekao je radno iskustvo, zna kako funkcionišu javna preduzeća i Gradska uprava, tako da je kandidatura za gradonačelnika logičan sledeći stepenik.

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Radno iskustvo imate, pre svega u rukovodećem smislu s obzirom na to da ste šest godina direktor javnih preduzeća, ali da li imate životno iskustvo za funkciju gradonačelnika?

Milanović: Mislim da imam dovoljno i životnog iskustva. Mogu mnogo da pružim, imam volju, želju i entuzijazam da napravimo nešto od našeg grada. Sa timom, a to su savesni, posvećeni, sposobni i već dokazani mladi ljudi, možemo da realizujemo sve ono za šta se socijalisti zalažu.


Kolubarske.rs: Da li socijalisti, koji su prethodne četiri godine bili u gradskij vlasti kao koalicioni partner SNS, osećaju deo odgovornosti za ono što nije urađeno, a obećano je, i trebalo je dabude realizovano?

Milanović: Naravno da snosimo odgovornost kako za ono što nismo uradili tako i za sve ono što je realizovano u mandatu ove vlasti. Ali treba znati da su socijalisti odlučivali srazmerno broju glasova koje smo osvojili na prethodnim izborima. Tačno je da smo mogli da utičemo na neke odluke s obzirom na to da su naprednjaci imali 26 od 51 odbornika, tako da smo uvek mogli da ih uslovimo da nećemo obezbediti većinu. Ali mi nismo želeli da izazovemo krizu, uvek smo se zalagali za dogovor, kompromis i za sve ono što je u interesu grada. Najlakše je bilo uskratiti podršku koalicionom partneru, ali to otvara brojne probleme i uvodi nas u jednu vrstu krize i u privremene mere, a to nije dobro za građane Valjeva. Bilo je situacija kada smo vagali šta je manje zlo.

 


Kolubarske.rs: Da li mislite da je manje zlo i da je u interesu grada da se ništa ne radi ili da se pogrešno i loše radi?

Milanović: Slažem se da je u prethodnom periodu moglo da se uradi mnogo više, ali šanse su propuštene i ne vredi se vraćati na to, nego treba grabiti ka novim šansama i njih ne ispuštati lako. Ja sada, kao nosilac liste, imam veću odgovornost u odnosu na onu koju sam imao pre raspisivanja izbora. Ukoliko ne realizjemo sve ono što smo planirali naredne četiri godine, ja ću to smatrati ličnim neuspehom.

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Na konferenciji za novinare, na kojoj ste se građanima Valjeva prvi put predstavili kao kandidat za gradonačelnika, obećali ste rešavanje problema aerozagađenja, ali i nešto što do sada građani nisu čuli, a to je izgradnja četiri kružna toka.

Milanović: Aerozagađenje je veliki i ozbiljan problem, koji nažalost ne može brzo i lako da bude rešen. Ali ono što može i mora da se uradi jeste rasterećenje i regulisanje saobraćaja,a to može izgradnjom kružnog toka. Toplana je u prethodnom periodu uradila dosta toga, recimo promenjen je energent sa mazuta se prešlo na komprimovani gas, ali je za realizaciju njihovih projekata neophodna veća podrška gradskog rukovodstva. Potrebno je da se građanima obezbede besplatni priključci, a u okviru programa energetske efikasnosti treba napraviti fond i omogućiti građanima koji su vlasnici kuća da konkurišu projektima za koje će biti odobrena beskamatna sredstva na period od deset godina. Građani će na taj način moći da urade izolaciju svojih kuća, zamene stolariju, promene energent... i da na taj način smanjimo aerozagađenje. Jedan od važnih projekata koji mogu da realizuju Toplana i Vodovod jeste toplotna pumpa koja će biti ugrađena u postrojenje za preradu otpadnih voda. Radićemo i na širenju toplovodne mreže i na priključenju što većg broja korisnika.


Kolubarske.rs: Socijalisti su u vlasti 12 godina, prvo kao manjinski koalicioni partner DS, a poslednjih osam godina kao koalicioni partner SNS. Zbog čega niste realizovali makar deo tih planova za smanjenje aerozagađenja?

Milanović: Svi smo saglasni da je u prethodnom periodu trebalo posvetiti više vremena i pažnje aerozagađenju, ali nažalost nije. Ono što ja, kao nosilac liste SPS, mogu da obećam jeste da ćemo, moj tim i ja, u narednom periodu sigurno početi rešavanje tog problema. Sigurno nećemo sedeti četiri godine a da ne ostvarimo rezultate. Ako ih ne bude posle dve godine, ja ću se povući sam.


Kolubarske.rs: Kada govorite o realizaciji planova i projekata uvek govorite u množini, i naglašavate da ćete to uraditi sa timom koji čine mladi i u svojim profesijama dokazani ljudi. Ko će biti u Vašem timu?

Milanović: Biće dosta njih, recimo Đorđe Malešević inženjer u Eroziji, koji je veoma stručan i priznat, zatim Đorđe Pavlović, bio je direktor Vodovoda, danas je sekretar Skupštine grada, Darko Kosić, javni pravobranilac, Slavica Pavlović načelnik Odeljenja za porez..., ali moram da naglasim da će u timu biti stručni i dokazani, a nisu socijalisti nego su nestranačke ličnosti, koje su učestvovale u kreiranju našeg programa.

Đorđe Milanović i deo tima SPS

Đorđe Milanović i deo tima SPS (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: U budžetu Valjeva prethodne četiri godine bilo je skoro 13 miljardi dinara. Dovoljno novca za sve, ukoliko se troši u skladu sa Odlukom o budžetu. Da li ćete poštovati Olduku ili ćete trošiti, kao što je to činila aktuelna vlast u kojoj su bili i socijalisti, samovoljno a kasnijim odlukama to pokrivati?

 

Milanović: Važno je da budemo realni i u obećanjima i u planiranju. Ovih dana u kampanji, ali i kao direktor dva javna preduzeća, video sam da građani ne traže mnogo, narod razume da za sve nema novca, ali očekuju da im se ono osnovno uradi, a to je put, voda, kanalizacija. Budžet moramo realno planirati, nije realno da planirate prihod od 3,5 milijardi dinara, za Valjevo je realno od 2,6 do 2,7 milijardi dinara. Ali uz dobro i blagovremeno planiranje mnogo toga može da se uradi i da se promeni na bolje. Ono što je po mom mišljenju greška, jeste to što smo budžet i plan komunalne izgradnje usvajali krajem decembra, dok smo planove i programe poslovanja javno-komunalnih preduzeća usvajali krajem februara ili u martu. A to je kasno, jer dok usvojimo plan javnih nabavki, dok se raspišu tenderi, izgubimo pola godine. To ćemo sigurno menjati. Kad planirate budžet vama su poznati stalni troškovi, pravite projekciju sredstava koja će biti izdvojema za komunalnu izgradnju. Zalažem se da se, shodno broju stanovnika u mesnoj zajednici i zavsno od njihovih potreba, izdvajaju sredstva za rešavanje njihovih komunanih problema. Ali je važno da imamo projekte i da plan komunalne izgradnje usvojimo do 1. decembra, plan rada javnih preduzeća do kraja godine, a plan nabavki početkom januara, i u tom slučaju nema kašnjenja. Moram reći da su mesne zajednice izgubile svoj značaj.

 

Kolubarske.rs: Da li ćete vratiti mesnim zajednicama taj izgubljeni značaj?

Milanović: Obaveza gradonačelnika i njegovog tima je da u septembru i oktobru obiđe sve mesne zajednice na teritoriji grada, da razgovara sa građanima i da čuje koji su to problemi. Taj kontakt i razgovor sa građanima je važan, u to sam se uverio sada od kada sam direktor Vodovoda pa sam češće na terenu. Mnogo dobrih rešenja smo iznašli baš na terenu i ispostvailo se da nije baš onako kako vam predstavlja neko ko sedi u kancelariji. Kada govorim o radu javnih preduzeća moram reći da ne mora sve da košta kolika je predračunska vrednsot, jer u tim preduzećima postoji mehanizacija koju možemo da iskoristimo za naše radove, čime se smanjuju troškovi. Ne mora na tender da idu oni radovi koje mogu da obave naša javna preduzeća, a moram priznati da je bilo takvih situacija.

 

Kolubarske.rs: Bvši načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, član SPS, je hapšen zbog sumnje da je nameštao tendere. Taj slučaj još uvek nije dobio epilog. Ukoliko budete izabrani za gradonačelnika da li ćete pogledati, da ne kažem ispitati, kako je trošen novac, da li je bilo zloupotreba?

Milanović: Mi bismo voleli da se taj slučaj dovede do kraja i da konačno saznamo istinu, ko je kriv i ko je sve umešan u te poslove oko "nameštanja tendera". Milsim da bi isplivalo dosta interesantnih detalja. Što se tiče toga da li ću ispitati trošenje budžeta u prethodnih četiri godne, ja se zalažem za kontrolu svih budžetskih korisnika. Logično je da ćete kada dođete na čelo neke institucije sagledati i ispitati prethodno stanje.. Tako da ću se svakako pozabaviti trošenjem budžeta u prethodnom periodu. Znate, Vodovod je najkontrolsanije javno preduzeće u prethodnom periodu. Nama su i dan danas u kontroli državni revizor, budžetska inspekcija, lokalni revizor, inspektori za privredni kriminal...

 

Kolubarske.rs: Socijalisti jesu manjinski koalicioni partner, ali ste učestvovali u vlasti i donosili zajedno sa naprednjacima odluke. Da li ste se za pretodne četiri godine ikada pobunili protiv neke odluke ili usprotivili nekom nenamenskom trošenju novca?

Milanović: Valjevski socijalisti su jedinstveni i odluke donosimo jednoglasno na partijskim organima. Naravno da nismo uvek bili zadovoljni donetim odlukama, i tamo gde smo mogli da utičemo, mi smo uticali. Pitanje je šta bi bilo sa grejnom sezonom da smo, recimo, dozvolili da se sredstva smanje u onom iznosu koji je u tom trenutku predlagao koalicioni partner. Za neke poslove smo se izborili da se finansiraju iz budžeta, ali neki naši predlozi nisu prošli.

 

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Aktuelna vlast je milione dinara trošila na razne programe i projekte svojih prijatelja i partijskih drugova, često nije bio bitan kvalitet ili potreba za nekim programom, nego je bilo važno podeliti novac "svojima". Da li ćete nastaviti sa tom praksom?

Milanović: Narod traži samo pravdu i iskrenost, i mi se tako moramo ponašati. Kao što mnogi znaju, socijalisti nisu učestvovali u raspodeli sredstava za projekte i programe, ni za kulturu, ni za medije, ni za sport, ni za udruženja građana... Ako me sad pitate da li je to bilo pravedno, ja ću vam reći da nije, ali mi nismo imali uticaj na to. Pokušali smo da promenimo, ali nismo bili uključeni u rad tih komisija, tako da smo bili van toga. Ako me pitate da li će se to promeniti, odgovorno kažem da hoće i da će novac biti deljen po zakonu i to za projekte i programe koji su kvalitetni, koji će biti od značaja za grad.


Kolubarske.rs: Da li ćete nastaviti sa praksom da na čelo javnih preduzeća, bez obzira na njihovu stručnost i iskustvo, postavljate partijske drugove, kao što je to sada slučaj u nekim javnim preduzećima i ustanovama. Da li ćete prekinuti praksu "podele plena". Vaš slučaj je najbolji primer za to. Bili ste direktor Vidraka, ali ste sa tog mesta sklonjeni, i pored toga što ste bili uspešni, jer je to javno preduzeće "pripalo" naprednjacima, a Vi ste otišli u Vodovo jer je "pripao" socijalistima.

Milanović: Apsolutno sam protiv te, kako Vi kažete, "podele plena". Zalagaću se da zaista na čelna i ključna mesta dođu najbolji ljudi, najbolji kadrovi, a među njima treba da bude i onih koji su stručni, a nisu čalnovi partija, koji bi dali sve od sebe da Valjevo napravimo dobrim mestom za život. I da naš grad ima razvijenu privredu, da ojačamo naša komunalna preduzeća i zdravstvo, da usluge podignemo na viši nivo, da razvijamo kulturu i sport... Uz znanje, volju, želju i entuzijazam, potrebno je i dobro planiranje i dobra organizacija, ali i kontinuitet. Ako neko dobro radi treba da ostane na toj poziciji i da nastavi da pravi dobre rezultate. Jer ako je on uspešan, pa i ja sam uspešan.

 

Kolubarske.rs: Ukoliko budete gradonačelnik šta je to što ćete prvo uraditi?

Milanović: Mnogo toga treba uraditi. Ali, recimo među prvim odlukama će biti da otvorim sednice Gradskog veća. Dakle, javnost o našem radu treba da informišu novinari, a ne PR službe saopštenjima. Prvo bih sagledao finansijsku situaciju, obaveze koje ima Grad, čini mi se da Grad ima puno sporova koje moramo rešiti i da smanjimo te sudske troškove, koji su uvećani i za kamate kojih ne bi bilo da smo na vreme reagovali. Zatim bismo sanirali budžet kako bismo imali stabilne finansije i jasnu predstavu sa kojim novcem ćemo sačekati kraj godine i naravno videti šta je to najvažnije od programa koji treba da se realizuju. Gradonačelnik mora biti menadžer i mora da poznaje sistem. Ono što je važno jeste da poznajete ljude i da stvorite dobar ambijent za rad i pozitivnu atmosferu u kojoj će da vlada kolegijalni duh. Samo se u takvom okruženju postižu dobri rezultati. Tim se pravi međusobnim poštovanjem i uvažavanjem.

 

Kolubarske.rs: Rekli ste da će Vam među prvim poslovima biti da "sanirate budžet". Da li to znači da je valjevski budžet imao neku havariju?

Milanović: Ne mogu da tvrdim da li je baš imao, kako Vi kažete havariju, ali prihodi su smanjeni s obzirom i na epidemiju koronavirusa, i sigurno se kasa manje puni. Pazite, za zarade budžetskih korisnika potrebno je 75 miliona dinara mesečno, a od Republike imate oko 35 miliona dinara transfernih sredstava, imate 25 miliona dinara poreza na zarade, a ostatak obezbeđujete od lokalnih prihoda, koji su sve manji zbog trenutne situacije. Tako da je logično da je manje novca u budžetu. Ali manje novca, manje troškova, štednjom i racionalnim trošenem taj manjak može da se "ublaži.

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kaže da ima 35 godina, ukoliko ne bude radio dobro, odgovorno, časno i pošteno, vrlo brzo će završiti svoju političku karijeru, a to mu nije cilj. Cilj mu je da menja grad na bolje, ali da se i mi menjamo, jer su nam promene neophodne.

 

Veruje da će biti gradonačelnik Valjeva. Kaže da mu je to bio san od onoga trenutka kada je ušao u politiku i da 13 godina ide korak po korak ka tom cilju. Želi da bude, možda ne najbolji, ali dobar gradonačelnik, svakako.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 8 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara