Bazen (foto: Đorđe Đoković)
Bazen (foto: Đorđe Đoković)
23.08.2014, 11:39

Uskoro postavljanje balona

č: | fb:

Radovi na postavljanju balona na olimpijski bazen u Petnici počinju prvih dana septembra, zbog čega će ovogodišnja letnja sezona na bazenima u Sportsko-rekreativnom centru biti kraća. Vrednost radova na postavljanju balona i mašinskoj instalaciji je oko 18 miliona dinara. Aleksandar Mijailović, v.d. direktora UFK „Valis“, naglašava da postavljanje balona neće ugroziti postojeći bazen.

- Radi se ankerisanje na betonskim pločama, balon prekriva ceo olimpijski bazen i tribine do četvrtog reda. Obezbeđeno je grejanje, mašinski deo će biti pri ulazu, tako da ništa neće naružiti ni uticati na olimpijski bazen. To je balon koji se za šest do osam sati spušta, pakuje na palete i odlaže, a isto toliko vremena treba da se ponovo podigne, što je po jedan dan s proleća i jeseni, kada se završi sezona. Održavanje neće biti problem i u snežnim uslovima jer se balon greje, ima svoje vazdušne komore, ima svoj pritisak. Identični su baloni na Tašmajdanu, Košutnjaku, Zaječaru i Kraljevu. Posle postavljanja balona moramo srediti prostorije koje se nalaze ispod tribina, jer ćemo ih prvi put koristiti. Preko zime nisu bile u upotrebi, ispuštali smo vodu da se ne bi ledila, a u aprili-martu smo počinjali sređivanje za sledeću sezonu. Tribine nisu u dobrom stanju, za razliku od kabina, ali moramo videti kako ih dovesti u funkciju tokom zime, pre svega zbog grejanja – objašnjava Aleksandar Mijailović.

Aleksandar Mijailović

Aleksandar Mijailović (Foto: Đorđe Đoković)

Ideja o balonu u Petnici potiče iz perioda DOS-ove vlasti (2000-2004), kada je valjevska delegacija išla u Suboticu, gde je videla da je  isplativ i u uslovima kada se olimpijski bazen puni vodom iz gradskog vodovoda, koju treba dodatno grejati. Potom je, od 2000. do 2004, koalicija sa Novom Srbijoim na čelu, uz pomoć ministra Velimira Ilića nastojala da taj projekat i realizuje. Nedostajalo je tri-četiri miliona dinara, a onda se odustalo i zbog toga što su najveći zagovornici balona u Petnici „okrenuli ploču“ i tvrdili kako bi njegovo postavljanje zapravo uništilo letnji olimpijski bazen!

Loša sezona

Prazne ležaljke na bazenima u Sportsko-rekreativnom centru Petnica uobičajena su slika ovog leta. Zbog lošeg vremena i obilnih padavina broj kupača bio je znatno manji.

- S obzirom na to kakve su bile prethodne sezone, ne mogu da budem zadovoljan. Najlošija sezona bila je 2005. godine, kada je bilo prodato 57.000 ulaznica, a ove sezone smo do sada prodali oko 42.000. Prošle nedelje, kada je bilo nekoliko lepih dana, imali smo značajniju posetu radnim danom, tokom leta su bila tri-četiri dobra vikenda, dok je sve ostalo kiša omela, pored toga što nam je pravila probleme sa ovim objektom. Šteta je što ovako lep bazen, nešto ozbiljnije uređen posle 30 godina, nije iskorišćen. Nadam se da će u prvoj nedelji školske godine biti lepo vreme, pa da mogu đaci da dođu, dok ne počnemo podizanje balona. Što pre počnemo radove, pre ćemo ga završiti i pre će olimpijski bazen biti u funkciji da primi decu koja treniraju vaterpolo i plivanje, a i posetioce koji žele da se okupaju i u zimskom periodu – rekao je Aleksandar Mijailović, v.d. direktora UFK „Valis“ i dodao da će sezona u Petnici biti skraćena, ali ne samo zbog postavljanja balona, nego i zbog loše sezone i „finansijskih ušteda, jer je nije bilo ozbiljnijeg broja kupača, a potrebno je obezbediti sredstva za radnike koji su angažovani preko agencije“. 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
U Domu zdravlja Pre 15 sati 59 minuta

Oko 250 sugrađana na preventivnim pregledima

Ultrazvučni pregled dojke za žene i PSA test za otkrivanje tumora prostate u ranoj fazi kod muškaraca ponovo su izazvali veliko interesovanje sugrađana. Ultrazvučni pregled dojke urađen je za 102...  · 1 komentar

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...  · 9 komentara