Miroljub Živković (foto: Đorđe Đoković)
Miroljub Živković (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2020, 06:10

Nije bilo prigovora, građani mogu da provere da li je neko glasao umesto njih

č: | fb:

Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nije predat nijedan prigovor na regularnost izbora, a takođe ni na jednom zapisniku sa 118 biračkih mesta na teritoriji Valjeva nisu evidentirane primedbe, rekao je za Kolubarske.rs predsednik GIK Miroljub Živković.

 

"Izborni dan je prošao bez većih problema, apsolutno nikakvih tenzija nije bilo. Jedino je bilo na početku malo nesnalaženja u pojedinim biračkim odborima, recimo na nekim mestima su pomešali listiće za parlamentarne i lokalne izbore kada su ih vadili iz džakova. Ali su ih brzo razvrstali tako da ni tu nije bilo problema", navodi Živković.

 

On dodaje da su predstavnici izborne liste Za Kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front ), koja je osvolila 1264 glasa ili jedan mandat, odmah nakon saopštenih preliminarnih rezultata, tražili od komisije objašnenje kako je njima pripao samo jedan mandat, a listi "Aleksandar Šapić-Pobeda za Valjevo", koja je osvojila 1267 glasova, dva mandata, s obzirom na to da je razlika samo tri glasa.

 

"Objasnili smo im da se mandati raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika, tzv. D`Ontov sistem, i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 51 što je broj mandata u Skupštini grada. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 51 najveći količnik", kaže predsednik GIK.

 

Da li je izlaznost u Valjevu "usklađivana" sa presekom RIK?

 

Gradska izborna komisija je u izbornom danu presek izlaznosti pravila na osnovu odziva birača na pet uzorkovanih biračkih mesta na svaka dva časa. Prvi presek trebalo je da napravi u deset časova, međutim procenat izlaznosti saopšten je tek oko pola dvanaest. Da li to znači da je bilo nekih problema na biračkim mestima, ili su se ti podaci i o izlaznosti u Valjevu, kako se sumnja, "usklađivali" sa presekom koji saopštava Republička izborna komisija, pitala sam Živkovića. Tvrdi da nikakvg "usklađivanja" nije bilo.

 

"Presek o izlaznosti je pravljen na osnovu rezultata sa pet biračkih mesta koje je odredila Republička izborma komisija kao reprezentativan uzorak za Valjevo, a to su u Tehničkoj i Prvoj školi, i tri biračka mesta u selima. Sa biračkog mesta u jednom selu su nam sporo pristizali podaci, a u prva dva časa su bili nedostupni, otuda to kašnjenje”, kaže Živković i dodaje da postoji "statistički" softver koji je ove godine urađen upravo za praćenje izlaznosti.

Gradska izborna komisija

Gradska izborna komisija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Što se tiče procedure vezane za republičke izbore, objašnjava da je u svim gradovima koordinaror republičkih izbora Radno telo Republičke izborne komisije koje, između ostalog, preuzima izborni materijal od biračkih odbora posle glasanja, ali ne broji glasove, nego se skeniraju kopije zapisnika sa biračkih mesta.

 

"Radno telo u Valjevu je dobilo moderan skener koji ima softver da skenira samo zapisnike i iste sekunde ti podaci stižu u Republičku izbornu komisiju. Znači njihov zadatak je bio samo da skeniraju zapisnike biračkih odbora, koji su prebrojali glasove, i da potpišu da su primili džakove sa listićima koje Radno telo ne otvara nego ih zapečaćene šalje u RIK u Beograd", objašnjava Miroljub Živanović.

 

Građani mogu da provere da li je neko glasao umesto njih

 

Građani imaju zakonsko pravo da provere da li je neko glasao u njihovo ime, tako što Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) podnesu Zahtev za ostvarivanje prava u vezi sa obradom podataka o ličnosti. Komisije imaju rok od 30 dana, od dana predaje Zahteva, da dostave kopiju izvoda iz biračkog spiska na kojem građani mogu da vide da li pored imena i prezimena postoji potpis u izvodu.

 

Predsednik Gradske izborne komisije Miroljub Živković kaže da do srede u podne to nije učinio niko, a ukoliko bude takvih zahteva biće rešeni u najkraćem roku.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 15 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 20 sati 52 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara