Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
30.06.2020, 07:13

Trenutno 62 uzorka iz Valjeva “na čekanju” u Beogradu

č: | fb:

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 28. juna broj novoobolelih od COVOD-19 je 26 osoba. U izveštaju o broju testiranih i pozitivnih navedeno je da je od 50 uzetih uzoraka 26 pozitivnih na novi koronavirus.

 

Međutim, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović objašnjava da to nije broj obolelih u jednom danu, nego su u jednom danu stigli rezultati briseva koji su prethodnih desetak dana poslati u Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

 

Rezultati sa "Torlaka" kasne više od deset dana, a onima kojima je bris uzet pre dve nedelje, kućna izolacija ističe a još uvek nisu dobili rezultat.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, trenutno je 62 uzorka, uzetih u kovid ambulanti Doma zdravlja i u Zavodu za javno zdravlje, poslato na analizu u Beograd i dok ti rezultati ne stignu sve osobe koje su uzorkovane biće u kućnoj izolaciji, a broj novoobolelih u Valjevu biće nula.

 

Otuda, prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 29. juna u Valjevu nije registrovan nijedan novooboleo od COVID-19, tako da je broj nepromenjen u odnosu na izveštaj prethodnog dana, pa je ukupno 239 pozitivnih na koronavirus.

 

Za 12 dana potvrđena 43 pozitivna slučaja

 

Poslednji slučaj zaražavanja na teritoriji Valjeva u prvom talasu bio je 29. maj, i sve do 17. juna nije bilo pozitivnih na COVID-19 kada je infekcija registrovana kod jednog člana porodice, a potom i kod ostala četiri člana koja su bila u izolaciji. U istoj nedelji registrovana su i dva slučaja oboljevanja na Ubu, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga u tom periodu nije bilo pozitivnih na koronavirus.

 

U periodu od 22. do 28. juna obolelo je još 38 osoba iz Valjeva, i po dvoje iz Lajkovca, Mionice i Uba.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje za 12 dana u Valjevu je ukupno registrovano 43 pozitivnih na COVID-19, njih šestoro je hospitalizovano i nalazi se na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Valjevo, dok je 37 u kućnoj izolaciji. Kako saznajemo kod većine obolelih su poznati izvori i kontakti, dok je izvor nepoznat kod šestoro zaraženih.  

 

Epidemiološka situacija COVID-19 u Valjevu je ocenjena kao nesigurna, a ukoliko bude preteća, što podrazumeva povećan broj pozitivnih na novi koronavirus, Štab za vanredne situacije doneće neke nove, obavezujuće, mere, poput skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i, poput mere koja se odnosi na Beograd, obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, nezvanično saznaju Kolubarske.rs.

 

S obzirom na to da je u Valjevu još uvek na snazi vanredna situacija, koja je proglašena 25. juna zbog poplava na teritoriji grada, Štab za vanredne situacije može doneti neke obavezujuće mere i pred toga što ih nije doneo republički Krizbi štab, rečeno je Kolubarskim.rs.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 39 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara