Ispred Doma zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Ispred Doma zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
02.07.2020, 12:36

Štab usvojio 14 obavezujućih mera

č: | fb:

Ocenjujući aktuelnu epidemiološku situaciju kao nesigurnu, koja je pod kontrolom, a u cilju održavanja radne aktivnosti i ekonomske sigurnosti, Štab za vanredne situacije Valjevo je predložio nekoliko obavezujućih mera, koje će se primenjivati od 3. jula.

 

  • obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru javih ustanova, javnih preduzeća, privrednih društava, banaka, pošta, objekata za promet roba i pružanje usluga, tržnih objekata, kladionica i drugih poslovni objekata, kao i na otvorenom gde nije moguće obezbediti fizičku distancu od jednog metra. Broj osoba u objektu određuje fizička distanca od dva metra.
  • obavezno na ulazu u navedene objekte postaviti dezo-barijere. Objekte treba što češće čistiti, proveravati i dezinfikovati. U toaletima obavezno obezbediti sapun, papirne ubruse i dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola.
  • obavezno nošenje maski u javnom prevozu, licima bez maske neće biti dozvoljen ulaz u vozilo javnog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jedan metar.
  • obavezno je nošenje maski u taksi vozilu za putnike, a za vozače i rukavice, kao i stalno provetravanje i dezinfekcija vozila.
  • obavezno rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, izuzev porodica sa decom, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između stolova.
  • obavezuju se sve obrazovne ustanove (predškolske, školske i visokoškolske), da prijemne i druge ispite, kao i upis organizuju uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica) po preporukama nadležnih ministarstava.
  • obavezno rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness centara i teretane organizovati uz sprovođenje svih preporučenih mera zaštite koje se odnose na zaposlene i korisnike usluga.
  • obavezno na otvorenim bazenima obezbediti i sprovoditi sve mere zaštite po uputstvu i instrukcijama Krizbog štaba i Instituta za javno zdravlje Srbije.
  • obavezno u parkovima, dečjim i sportskim igralištima održavati fizičku distancu i gde za to ne postoje uslovi nositi masku.
  • obavezni čistiti i dezinfikovati zajedničke prostorije u stambenim zgradama dva puta dnevno.
  • obavezno čistiti, prati ulice i javne površine uz upotrebu dezinfikacionih sredstava.
  • obavezno je sprovođenje mera Kriznog štaba Republike Srbije.
  • obavezno je praćenje i ocenjivanje aktuelne epidemiološke situacije od nadležnih institucija i blagovremeno informisanje Štaba.
  • obavezno da gradske inspekcijske službe kontrolišu sprovođenje naloženih mera.

 

Za sprovođenje obavezujućih mera odgovorni su preduzetnici i odgovorna lica.

 

U saopštenju Štaba za vanredne situacije navodi se da je u novom talasu od 17. juna obolela 71 osoba, prosečne starosti 39 godina, a u poslednja 24 časa potvrđeno je 14 novoobolelih lica.

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 57 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 57 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara