Registracija Prijava preko FB
Zdravstveni radnici (foto: Đorđe Đoković)
Zdravstveni radnici (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2020, 09:09

Evropska unija finansira zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika

č: | fb:

Na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na šest meseci u svetlu porasta slučajeva obolelih od Covid-19 u Srbiji, navodi se u saopštenju EU info centra. 

 

Zdravstvene radnike će činiti lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje kao podrška institutima za javno zdravlje, centrima primarne zdravstvene nege, Covid klinikama i ključnim domaćim laboratorijama. Ovo kvalifikovano osoblje će biti angažovano kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020. po potrebi.

 

Ambasador Sem Fabrici je izjavio da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na Covid-19.

 

"EU je značajno pomagala Srbiji u krizi Covid-19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru", ponovio je Fabrici.

 

Kada je reč o Covid-19, EU je brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra u martu ove godine:15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

 

U proteklih 100 dana od početka krize Covid-19, od marta 2020. Evropska unija je  organizovaka 15 kargo aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla. Ti avioni su dovezli više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv korona virusa. U najvećoj meri se sastojala od opreme i uređaja iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su donirani Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 miliona evra za ukupno 15 kargo letova. Prvi avion je sleteo 26. marta, a poslednji 3. maja.

 

Pored transportnih troškova EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala za Srbiju, saopštio je EU info centar. 

Aktuelno

Izgradnja pešačkog mosta (foto: Đorđe Đoković)
Radovi do kraja septembra Pre 4 sati 21 minuta

Novi pešački most na Kolubari

Na mestu nekadašnjeg visećeg pešačkog mosta, koji je u majskim poplavama 2014. godine odnela Kolubara, biće izgrađen betonski most, od "Austroterma" do ulaza u Limsku ulicu.  · 2 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Naredba Štaba za vanredne situacije Pre 7 sati 8 minuta

Skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata u Mionici

Štab za vanredne situacije opštine Mionica doneo je naredbu o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata za vreme trajanja vanredne situacije, koja je proglašena zbog pogoršane epidemiološke...