Registracija Prijava preko FB
Policijski čas u Valjevu (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Policijski čas u Valjevu (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
08.07.2020, 10:45

Da li je u Valjevu uvedena vanredna situacija i da li se od danas primenjuju mere?

č: | fb:

Da li je u Valjevu uvedena vanredna situacija ili nije, da li se od danas primenjuju mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti, kako je to navedeno u Odluci i kako su obavešteni mediji, ili se čeka saglasnost Ministarstva zdravlja, kako to tvrde pojedini članovi Stručno-operativnog tima?

 

Prema zvaničnoj informaciji dostavljenoj medijima, Štab za vanredne situacije grada Valjeva je proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje, kako je navedeno u Odluci, važe od 7. jula.

 

Međutim, nijedna od donetih mera se još uvek ne primenjuje jer, kako je za Vujić televiziju sinoć izjavila direktor Doma zdravlja i član Štaba za vanredne situacije dr Branka Antić, "za vanrednu situaciju i mere treba nam zeleno svetlo Ministarstva zdravlja".

 

"Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, dr Branka Miholjčić i moja malenkost, smo seli i doneli smo, zajedno sa SOT-om kasnije a i sa Štabom, neke odluke koje moraju prvo u Beograd da se pošalju u Vladu i Ministarstvo zdravlja da dobijemo zeleno svetlo da bi od sutra (srede) važila vanredna situacija u Valjevu", objasnila je dr Antić.

 

Nakon ovih kontradiktornih informacija pokušali smo da pronađemo odgovor kod članova Štaba za vanredne situacije.

 

Naši sagovornici kažu da je za odluku o uvođenju vanredne situacije i donete mere neophodna saglasnost Ministarstva zdravlja, i objašnjavaju da je u pitanju član 52 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

"Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti, zabranu okupljanja na javnim mestima, ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom, zabranu ili ograničenje putovanja, zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda i vanrednu vakcinaciju", piše u članu 52.

 

Zamoljeni da pojasne kako su zaključili iz člana 52 da se u Valjevu ne može proglasiti vanredna situacija i ne mogu primenjivati donete mere bez saglasnosti Ministarstva, naši sagovornici su kratko rekli da "ne znaju da im je tako rečeno". 

 

Postavlja se pitanje, ukoliko je tačno da je za proglašenje vanredne sitiacije na teritoriji Valjeva i primenu mera potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja, kako je Štab mogao da donese odluku bez prethodno pribavljene saglasnosti, a ukoliko nije potrebna zbog čega se mere ne primenjuju od 7. jula nego se stvara konfuzija među građanima? I, konačno, pitanje kada stupa na snagu Odluka o proglašenju vanredne situacije i kada počinje primena donetih mera?

 

Ko i kako donosi odluke o proglašenju vanredne situacije?

 

Direktor Doma zdravlja dr Branka Antić, član Štaba za vanredne situaciju objasnila je za Vujić televiziju kako je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije u Valjevu.

 

"Prvo smo imali konsultacije sa gradonačelnikom, pa Stručno-operativni tim, pa nakon toga smo se ponovo konsultovali sa gradonačelnikom, dr Branka Miholjčić i ja, i na osnovu aktuelne epidemiološke situacije u Valjevu, odlučili smo da je vreme za uvođenje vanredne situacije", rekla je Antić.

 

Kako je Kolubarskim.rs potvrdilo nekoliko članova Štaba za vanredne situacije, sednica Štaba juče nije održana, nego su oko pola šest poslepodne pozvani telefonomm a to znači da je "održana telefonska sednica".

 

Oni kažu da im je preko telefona samo saopšteno da je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije i da su donete mere, i "da sa tim treba da se saglase, što su oni i učinili".

 

Dodaju da je sednica Stručno-operativnog tima na kojoj su predložene mere i na kojoj je "epidemiološka situacija ocenjena kao preteća" održana u utorak, 7. jula 11.30 časova, a da je telefonska sednica Štaba održana oko 17.30 kada su pojedini članovi pozvani telefonom.

 

Saopštenje da je u Valjevu proglašena vanredna situacija, kao i da su donete mere, medijima je prosleđeno u 17.26 časova.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 16 sati 17 minuta

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 20 sati 40 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...