Registracija Prijava preko FB
Policijski čas u Valjevu (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Policijski čas u Valjevu (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
08.07.2020, 10:45

Da li je u Valjevu uvedena vanredna situacija i da li se od danas primenjuju mere?

č: | fb:

Da li je u Valjevu uvedena vanredna situacija ili nije, da li se od danas primenjuju mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti, kako je to navedeno u Odluci i kako su obavešteni mediji, ili se čeka saglasnost Ministarstva zdravlja, kako to tvrde pojedini članovi Stručno-operativnog tima?

 

Prema zvaničnoj informaciji dostavljenoj medijima, Štab za vanredne situacije grada Valjeva je proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje, kako je navedeno u Odluci, važe od 7. jula.

 

Međutim, nijedna od donetih mera se još uvek ne primenjuje jer, kako je za Vujić televiziju sinoć izjavila direktor Doma zdravlja i član Štaba za vanredne situacije dr Branka Antić, "za vanrednu situaciju i mere treba nam zeleno svetlo Ministarstva zdravlja".

 

"Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, dr Branka Miholjčić i moja malenkost, smo seli i doneli smo, zajedno sa SOT-om kasnije a i sa Štabom, neke odluke koje moraju prvo u Beograd da se pošalju u Vladu i Ministarstvo zdravlja da dobijemo zeleno svetlo da bi od sutra (srede) važila vanredna situacija u Valjevu", objasnila je dr Antić.

 

Nakon ovih kontradiktornih informacija pokušali smo da pronađemo odgovor kod članova Štaba za vanredne situacije.

 

Naši sagovornici kažu da je za odluku o uvođenju vanredne situacije i donete mere neophodna saglasnost Ministarstva zdravlja, i objašnjavaju da je u pitanju član 52 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

"Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti, zabranu okupljanja na javnim mestima, ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom, zabranu ili ograničenje putovanja, zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda i vanrednu vakcinaciju", piše u članu 52.

 

Zamoljeni da pojasne kako su zaključili iz člana 52 da se u Valjevu ne može proglasiti vanredna situacija i ne mogu primenjivati donete mere bez saglasnosti Ministarstva, naši sagovornici su kratko rekli da "ne znaju da im je tako rečeno". 

 

Postavlja se pitanje, ukoliko je tačno da je za proglašenje vanredne sitiacije na teritoriji Valjeva i primenu mera potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja, kako je Štab mogao da donese odluku bez prethodno pribavljene saglasnosti, a ukoliko nije potrebna zbog čega se mere ne primenjuju od 7. jula nego se stvara konfuzija među građanima? I, konačno, pitanje kada stupa na snagu Odluka o proglašenju vanredne situacije i kada počinje primena donetih mera?

 

Ko i kako donosi odluke o proglašenju vanredne situacije?

 

Direktor Doma zdravlja dr Branka Antić, član Štaba za vanredne situaciju objasnila je za Vujić televiziju kako je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije u Valjevu.

 

"Prvo smo imali konsultacije sa gradonačelnikom, pa Stručno-operativni tim, pa nakon toga smo se ponovo konsultovali sa gradonačelnikom, dr Branka Miholjčić i ja, i na osnovu aktuelne epidemiološke situacije u Valjevu, odlučili smo da je vreme za uvođenje vanredne situacije", rekla je Antić.

 

Kako je Kolubarskim.rs potvrdilo nekoliko članova Štaba za vanredne situacije, sednica Štaba juče nije održana, nego su oko pola šest poslepodne pozvani telefonomm a to znači da je "održana telefonska sednica".

 

Oni kažu da im je preko telefona samo saopšteno da je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije i da su donete mere, i "da sa tim treba da se saglase, što su oni i učinili".

 

Dodaju da je sednica Stručno-operativnog tima na kojoj su predložene mere i na kojoj je "epidemiološka situacija ocenjena kao preteća" održana u utorak, 7. jula 11.30 časova, a da je telefonska sednica Štaba održana oko 17.30 kada su pojedini članovi pozvani telefonom.

 

Saopštenje da je u Valjevu proglašena vanredna situacija, kao i da su donete mere, medijima je prosleđeno u 17.26 časova.

 

Aktuelno

Palata pravde u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Pre 14 sati 39 minuta

Sudski izvršitelji pušteni na slobodu

Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za svih pet osumnjičenih, među njima četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva, koji su uhapšeni u utorak 4. avgusta ujutro, ukinuto je policijsko...  · 4 komentara

Radnja za kućne ljubimce Pet zona (foto: asmedia.rs/Nenad Živković)
PR tekst Pre 12 sati 30 minuta

Na usluzi životinjama i ljudima

U Valjevu je otvorena najveća radnja za kućne ljubimce pod nazivom Pet zona. Ovo je treći po redu prostor namenjen kućnim ljubimcima u našem kraju preduzeća Sano doo.

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 39 minuta

U Valjevu još devet osoba pozitivnih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 5. avgusta, u Valjevu je još devet osoba zaraženo koronavirusom, tako da je od početka pandemije ukupno 1081.