Sala Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
Sala Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
09.07.2020, 06:35

Nova Skupština 18. avgusta, novi gradonačelnik početkom septembra

č: | fb:

Konstitutivna sednica Skupštine Valjeva biće održana 18. avgusta, dok će gradonačelnik i Gradsko veće biti izabrani na drugoj sednici, potvrdio je za Kolubarske.rs sekretar Skupštine grada iz prethodnog saziva Đorđe Pavlović.

 

Krajni rok da se Skupština grada obrazuje je dva meseca od objaljivanja konačnih rezultata, objavljeni su 22. juna, a potom u roku od mesec dana treba da se izabere gradonačelnik i Gradsko veće.

 

Na sednici Skupštine grada 18. avgusta, kojom će predsedavati najstariji odbornik, biće potvrđeni mandati odbornicima, izabrani predsednik i njegov zamenik, i postavljen sekretar Skupštine. Njihovim izborom i postavljanjem završava se proces konstituisanja Skupštine i stvaraju se uslovi za izbor gradonačelnika i Gradskog veća. Prema nezvaničnim najavama gradonačelnik Valjeva biće izabran na sednici Skupštine grada tek početkom septembra.

 

Na osnovu rezultata lokalnih izbora, održanih 21. juna, najviše 31 od 51 odborničkog mandata u Skupštini grada osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu". Listi "Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma" pripalo je 16 mandata, dva odbornička mesta imaće lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Valjevo", a po jedan odbornik biće sa lista "Za Kraljevinu Srbiju" i Grupa građana "Lokalni front Va - Slobodni ljudi".

 

Kako nam je rečeno u partijama koje su osvojile najviše odborničkih mandata, SNS i SPS i koje su u prethodnom mandatu bile u koaliciji, još uvek nije bilo reči niti dogovora o eventualnom nastavku koalicije. 

 

Nakon druge sednice Skupštine grada, sredinom septembra, očekuje se i treće redovno zasedanje lokalnog parlamenta, a na dnevnom redu trebalo bi da se nađu pojedine tačke koje su bile planirane za sednicu gradske Skupštine, koja je bila zakazana za 17. mart, ali je odložena zbog epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja.

 

Ove godine na novu vlast čekamo duže nego nakon izbora 2016

 

Skupština Valjeva biće konstituisana nakon skoro dva meseca od proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora održanih 21. juna, dok će gradonačelnik i Gradsko veće biti izabrani na drugoj sednici koja će biti održana početkom septembra ili skoro dva i po meseca od proglašenja konačnih rezultata izbora.

 

Podsećanja radi, konstitutivna sednica Skupštine grada prethodnog saziva započeta je 31. maja, ili 22 dana nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, na kojoj su verifikovani mandati 51. odbornika. Kada su došli na red izbor predsednika valjevskog parlamenta i njegovog zamenika, kao i postavljenje sekretara, sednica je prekinuta.

 

Na nastavak zasedanja i izbor skupštinskog i gradskog rukovodstva čekalo se više od dve nedelje, sve dok Predsedništvo SNS nije prihvatilo koalicioni sporazum naprednjaka i socijalista, koji su zajedno vladali i do 2016. godine. Na sednici 20. juna 2016. godine izabrano je rukovodstvo Skupštine grada, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i Gradsko veće.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara