Kafići (foto: Đorđe Đoković)
Kafići (foto: Đorđe Đoković)
15.07.2020, 07:12

Novo rešenje Gradskog veća: kafići mogu da rade do 23 časa

č: | fb:

Gradsko veće je donelo novo rešenje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u Valjevu po kome će kafići i restorani za vreme trajanja vanredne situacije moći da rade do 23 časa, umesto do 22 kako je bilo definisano u prethodnom rešenju koje je doneto 7. jula.

 

Kako nezvanično saznajemo, s obzirom na to da zvanična informacija nije objavljena niti dostavljena medijima, Gradsko veće je Rešenje o određivanju radnog vremena usvojilo u utorak, 14. jula oko 14.30 na telefonskoj sednici a na predlog Stručno operativnog tima (SOT), koji je na sednici, održanoj juče prepodne, razmatrao aktuelnu epidemiološku situacija u Valjevu za koju je rečeno da se "pogoršava" i da je "nepovoljna".

 

Međutim u izvešaju sa sednice SOT, dostavljenom medijima, među četiri zaključka nema predloga da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 23 časa. U izveštaju je čak napisano da "sve mere Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije, Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i Gradskog veća ostaju na snazi zbog aktuelne epidemiološke situacije".

 

Nekoliko čalnova SOT-a potvrdilo je za Kolubarske.rs da je veći deo sednice bio posvećen upravo radnom vremenu kafića, i da je većina članova, tačnije svi osim direktorke Zavoda za javno zdravlje dr Marije Gavrilović, podržala predlog predsednice SOT dr Branke Miholjčić da se rad ugostiteljskih objekata dozvoli do 23 časa.

 

Među onima koji su glasali za produžetak radnog vremena su zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković, zamenik direktora Opšte bolnice dr Zoran Milosavljević, direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić.

 

Kako kaže sagovornik Kolubraskih.rs, većina članova je smatrala da treba dozvoliti rad kafića do 23 časa uz striktno poštovanje mera "jer korona virus nema radno vreme".

 

"Važno je da se poštuju mere zaštite, nose maske, poštuje distanca, da ljudi budu odgovorni prema sebi i drugima, i da se tako ponašaju. Šta nam znači da ograničimo rad kafića na, recimo, osam uveče ako smo neodgovoni i ako se ne ponašamo u skladu sa situacijom i merama zaštite. Dakle možemo se zaraziti i u pet popodne", navodi član SOT sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Osim toga, prema rečima člana SOT, sve je više mladih koji prave žurke u večernjim časovima po stanovima i "to je veći problem nego to što će bašte kafića raditi do 23 časa".

 

Pojedini članovi SOT-a potvrdili su da je odluka doneta i zbog "velikog naboja ugostitelja". Ugostitelji sa kojima smo razgovarali imaju različito mišljenje, pa i motive, ali jedinstven stav. Naime, onima koji imaju tz. "dnevne bašte" sasvim je svejedno do koliko je radno vreme uveče, ali su solidarni i podržavaju kolege koji se zalažu za duže radno vreme. Ugostitelji, koji goste imaju u večernjim časovima, kažu da im u ovo vreme pandemije znači svaki sat rada i naglašavaju da im "nije najvažnija zarada, jer danas zarade nema, nego im ja važno da i oni i zaposleni opsatnu i nekako preguraju ovo vreme".

 

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović kaže da je njen stav, stav epidemiologa, i da zna koliko su javna mesta i masovna okupljanja opasna za širenje epidmeije, a osim toga proglašena je vanredna situacija. Objašnjava da je bila protiv toga da se dozvoli radno vreme kafića do 23 časa jer se šalje loša poruka građanima. "Imamo pogoršanu epidemiološku situaciju u gradu, sve više zaraženih koronavirusom i hospitalizovanih, u ponedeljak je u Domu zdravlja pregledano preko 200 ljudi, a ublažavamo mere. Očekujemo od građana odgovornost, a mi se ponašamo neodgovorno", kaže dr Gavrilović.

Kafići

Kafići (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, priča o radnom vremenu kafića u Valjevu traje sedam dana ili od dana kada im je ograničeno radno vreme do 22 časa. Ugostitelji su zapretili mirnim protestima pred gradskom kućom, nakon čega su pozvani na sastanak, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Sa ugostiteljima su na sastanku u petak 10. jula razgovarali gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, dr Branka Miholjčić, predsednica SOT, Milan Ninić Fazan, kako je rečeno, u funkciji predsednika Udruženja preduzetnika. Dogovoreno je da bašte kafića i restorana rade do 23 časa, dok je radno vreme u zatvorenom delu objekata do 22 časa. Tada je ugostiteljima rečeno da "dogvor već važi i da bašte slobodno, već od večeras, mogu da budu otvorene do 23 časa".

 

Međutim izgleda da dogovor ne važi, jer je Gradsko veće Rešenje donelo tek juče i novo radno vreme se odnosi ne samo na bašte, nego i za zatvoreni deo ugostiteljskog objekta.

 

Rešenje o određivanju radnog vremena, koje je Gradsko veća donelo 14. jula, treba da bude objavljeno u Službenom glasniku Valjeva.

Aktuelno