Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
16.07.2020, 10:58

Jedan dan u kovid ambulanti

č: | fb:

Ispred kovid ambulante u Novom naselju gužva. Čekaju na pregled i stari i mladi, sumnjaju na koronavirus. Nema onog uobičajenog razgovora kako bi se prekratilo vreme. Razmeni se tek po neka informacija i pitanje - kakve su tegobe, od kada, jesi li bio u kontaktu? Prepodne ispred ambulante desetine ljudi, u popordnevnom satima manje - desetak.

Ispred kovid ambulante

Ispred kovid ambulante (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pre nekoliko dana ispred kovid ambulante postavljen je dvorišni baldahin, klupe i kanister sa vodom kako bi se oni koji čekaju osvežili i na 30 stepeni utolili žeđ. Iz ambulante izađu lekari ili sestre u skafanderu. Samo se vide oči. Mutne, zbog vizira ili umora? Izađu da udahnu malo vazduha. Na kratko, odmah se vraćaju u "crvenu zonu". Nema pauze. Rade u tri smene, od sedam ujutro do devet uveče.

 

Dnevno se pregleda u proseku 200 građana. U utorak je pregledano 234, a testirano 139 pacijenata! Od 1. do 12. jula obavljeno je 1.899 pregleda.

 

Iz kovid ambulante izlaze otac i ćerka. Pita, da skinem masku? Nemoj, kaže otac. Ćuteći odlaze. Nakon desetak minuta, što mi ukazuje na to da se ne čeka predugo ili kako su mi neki tvrdili "ceo dan", izlazi devojka. Pitam šta su joj rekli, razočarano odgovara da je nisu testirali, a "trebalo je" jer "ima sve simptome korone". "Prepisali su mi samo antibiotike", kaže. Stariji muškarac pomalo ljut jer ga nisu uputili da snima pluća, niti da se testira, a "trebalo je".

 

Mnogi čitaoci su mi pisali i žalili se da nisu testirani, a "trebalo je", da ih "vraćaju kući uz savet da piju vitamine i antibiotike", pojedini tvrde da kovid ambulanta ne radi posle 19 časova... Otišla sam u Novo naselje da proverim koliko su tačne te priče i da ptam lekare, koji rade u kovid ambulanti, ko "treba" da se testira?

Ispred kovid ambulante

Ispred kovid ambulante (Foto: Đorđe Đoković)

 

Lekari mi kažu da smo zaboravili, što je donekle logično jer je epidemija pa smo svi u strahu i oprezni, da postoje još neke bolesti osim korone. Znanje i dugogodišnje iskustvo su najmoćnije oružje u proceni, a ne sme se pogrešiti. Objašnjavaju proceduru za testiranje.

 

Kada pacijenti dođu na pregled uzima se detaljna anamneza, uključujući epidemiološku. Pacijent kaže simptome, gde radi i da li je bio u kontaktu sa osobama koje su pozitivne na koronavirus. Nakon pregleda, koji podrazumeva pregled grla i slušanje pluća, ukoliko postoji sumnja, pacijent se upućuje da uradi laboratorijski nalaz, po potrebi i snimanje pluća.

 

Pacijenti koji imaju simptome povišenu temperaturu, viša od 37,1 stepen, znakove infekcije gornjih disajnih puteva, kašalj, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa, učestale retke stolice, upućuju se na testiranje. A osobe bez simptoma, iako su bile u kontaktu sa COVID pozitivnim pacijentima, ne upućuju se na testiranje, već u samoizolaciju od 14 dana koju im propisuje epidemiolog. Ako im se tih dana pojave simptomi, oni dolaze na pregled, prolaze već opisanu kompletnu proceduru i tek onda se upućuju na testiranje.

 

Pre nekoliko dana nabavljen je mobilni rendgen, koji će u velikoj meri olakšati i pacijentima i lekarima. Aparat će ovih dana biti u funkciji, početak rada zavisi od uspešnosti povezivanja sa Opštom bolnicom. Pacijenti koji treba da snime pluća neće morati da se "šetaju" od kovid ambulante do bolnice, pa ponovo ambulanta-bolnica, jer će se snimci internet vezom slati radiolozima u Opštoj bolnici na "čitanje".

 

Radno vreme kovid ambulante u Novom naselju je od 7 do 21 čas. Pregledi se istovremeno obavljaju u dve ordinacije, dakle u smeni rade dva tima lekar-sestra. Zbog otežanih uslova rada, odnosno nošenja kompletne zaštitne opreme, timovi rade u tri smene po četiri i po sata, s tim što tim "srednje smena" radi pet časova. Angažovani su svi lekari Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, sa Opšte medicine i Medicine rada, osim dva lekara koja su starija od 60 godina.

Crvena zona

Crvena zona (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kovid ambulanta je crvena zona. Građni ulaze, zadržavaju se desetak minuta, zavisi od pregleda, i odlaze. Većina sa zebnjom, a čekanje rezultata biće kao večnost. Poželela sam im da budu negativni i brz oporavak. U crvenoj zoni ostaju lekari, poželela sam im da skinu skafandere.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 5 sati 49 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 38 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.