Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
20.07.2020, 09:25

Radnici “Gorenja” nisu “masovno inficirani”

č: | fb:

Zaposleni u kompaniji "Gorenje aparati za domaćinstvo" Valjevo tvrde da su radnici "masovno inficirani", u kompaniji to dematuju, a prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje evidenirano je ukupno 12 pozitivnih na koronavirus.

 

Ovi podaci, koji demantuju sumnje zaposlenih, se odnose na period od 30. juna, kada su laboratorijski potvrđena prva dva slučaja infekcije COVID-19 u kompaniji "Gorenje". Trenutno je u kućnoj izolaciji 25 zaposlenih koji su bili u kontaktu sa obolelim ili u privatnim bliskim kontaktima sa drugim pozitivnim licima.

 

Pismo premijerki

 

Zaposleni u kompaniji "Gorenje aparati za domaćinstvo" Valjevo prošle nedelje uputili su pismo premijerki Vlade Srbije Ani Brnabić u kome je obaveštavaju o broju zaraženih radnika, očekujući "adekvatnu reakciju".

 

"Ovim putem želimo da Vam prijavimo masovnu infekciju 80 zaposlenih virusom COVID-19 u ovom preduzeću. U staroj hali 1 inficirano je 20 radnika, a u novoj hali 2 inficirano je 80 zaposlenih. U subotu 11. jula na bolovanju je bilo 120, od 1300 zaposlenih u preduzeću. Prijavu ove infekcije izvršili smo Zavodu za javno zdravlje Valjevo i Kriznom štabu grada Valjeva, ali je do sada izostala prava reakcija ovih činilaca. Očekujemo Vaše pravilno razumevanje i adekvatnu reakciju u cilju zaštite zdravlja zaposlenih", navode zaposleni "Gorenja" u pismi koje su uputili Ani Brnabić.

 

I u valjevski Zavod za javno zdravlje su se više puta telefonom anonimno javljala lica koja su se predstavljala kao zaposleni ili predstavnici sindikata navodeći da je broj lica sa tegobama veći i da su "radnici masovno inficirani".

 

Međutim, zvanični podaci, na osnovu rezultata uzetih briseva zaposlenih sa tegobama i sumnjom na koronavirus, pokazuju da je 12 radnika pozitivno o čemu je Zavod za javno zdravlje obavestio premijerku Anu Brnabić.

 

U "Gorenju" 120 radnika na bolovanju, ali ne zbog korone

 

U zvaničnom odgovoru kompanije "Gorenje aparati za domaćinstvo" Valjevo, koji je dostavljen Zavodu za javno zdravlje saopšteno je da je 120 lica na bolovanju po raznim osnovama.

 

"Kompanija Gorenje u ovom trenutku zapošljava 1.614 radnika, od kojih njih 1.381 trenutno radi. Od 233, koliko ih nije u fabrici, njih 122 je na bolovanju do 30 dana (iz različitih zdravstvenuh razloga), 56 je na bolovanju preko 30 dana (većinom su to trudnice i porodilje), 26 radnika je na odmoru ili plaćenom odsustvu i 29 radnika koji su u izolaciji zbog COVID-19 (devet pozitivnih i 20 kontakata sa pozitivnim)", navodi se u odgovoru koji je Zavodu za javno zdravlje upućen 15. jula.

 

U međuvremenu su stigli rezultati za još tri radnika "Gorenja" da su pozitivna na infekcije COVID-19.

 

Kompanije "Gorenje" je u odgovoru Zavodu za javno zdravlje još navela da se, u skladu sa preporučenim merama Vlade Srbije, od početka epidemije u fabrici preduzimaju sve propisane mere zaštite za prevenciju i kontrolu epidemije.

 

"Kako bi se smanjili kontakti među zaposlenima uvedene su zaštitne barijere na predmontažnoj proizvodnoj traci, kaoi u trpezariji između stolova, zaposleni u proizvodnji idu na pauze u manjim grupama... U fabrici se na koriste klima uređaji...".

 

Iz kompanije Gorenje navode da im je "zdravlje i bezbednost zaposlenih na prvom mestu".

  

"Zavod za javno zdravlje Valjevo je, na zahtev kompanije Gorenje, još pre otkrivanja prvog slučaja oboljevanja od COVID-19 infekcije u Valjevu prosledio tada važeća uputstva i preporuke u vezi mera prevencije - nošenja lične zaštitne opreme, održavanja higijene ruku i mera socijalne distance.

Od početka pandemije postoji stalna komunikacija sa nadležnim u vezi praćenja novih obolelih i detekcijenjihovih bliskih kontakata, insistiranju na merama socijalne distance, pooštrenim merama higijene prostora i ruku,  i kontroli zdravstvenog stanja zaposlenih", navodi se u dopisu koji je ZZJZ upitio premijerki Ani Brnabić.

 

 

Aktuelno

Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Lokalni odgovor Pre 59 minuta

Nemački red i kvalitet nisu za Valjevo?

Da li bi "Hansgrohe" mogao u Nemačkoj da gradi fabriku bez dozvole kao što to možda radi u Valjevu? To je pitanje koje možemo postaviti danas u Gradskoj upravi na javnoj prezentaciji studije o...

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 22 sati 40 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara