Trg vojvode Mišića (foto: DjordjeDjokovic)
Trg vojvode Mišića (foto: DjordjeDjokovic)
21.07.2020, 07:11

Osim poruke MMM i HDD građani očekuju odgovore na brojna pitanja

č: | fb:

Broj zaraženih od virusa korona u Valjevu raste, kod čak 392 osobe je laboratorijski potvrđena infekcija COVID-19 i to za samo 14 dana, od dana proglašenja vanredne situacije.

 

Istovremeno Štab za vanredne situacije Valjeva, od proglašenja vanredne situacije 7. jula do danas, sastao se samo jednom, i to da naloži upravnicim stambenih zgrada da obezbede dva puta nedeljno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija. I Stručno-opertivni tim (SOT) takođe se za 14 dana sastao samo jednom, na toj sednici najviše vremena je bilo posvećeno predlogu da se rad ugostiteljskih objekata produži sa 22 na 23 časa, što je prihvatilo Gradsko veće.

 

Štab za vanredne situacije, od početka pandemije, u Valjevu je prvi slučaj zabeležen 14. marta, do danas, nije održao nijednu konferenciju za novinare, niti je to učinio Stručno-operativni tim, izuzev dr Zorana Živkovića, koji je smenjen sa mesta predsednika SOT upravo zbog toga što je organizovao onlajn konferencije za novinare na kojoj je, pored zvaničnih podataka o epidemiološkoj situaciji u gardu, odgovarao i na pitanja novinara.

 

Na sajtu Grada, svakodnveno, se objavljuju zvanični podaci o broju pozitivnih, hospitalizovanih, izlečenih, umrlih, kao i o broju uzetih briseva, dok mnoga pitanja ostaju bez odgovora.

 

Poput, zbog čega Valjevci na rezultate čekaju više od deset dana, zbog čega su ponovo pozvani da daju bris, njih preko stotinu, koji su to učinili 6. i 7. jula; koliko ima pacijenata koji su hospitalizovani, a nisu pozitivni na virus korona? Da li nadležne inspekcije i komunalna milicija kontroliše poštovanje naloženih mera i kakvi su rezultati tih kontrola? Koliko zaraženih ima u Gradskoj upravi, i drugim javnim preduzećima i ustanovama, kao i u velikim privatnim firmama koje posluju u našem gradu...? Prema anketi kovid ambulante Doma zdravlja, koliko zaraženih osoba je bilo na protestima, a koliko na vašaru u Jovanji? Zašto načelnik Štaba za vanredne situacije nije predstavnik MUP-a, Sektora za vanredne situacije, kao to nalaže Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama?

 

Na sajtu Grada, u nedelju 19. jula je saopšteno da "analiza podataka iz prethodnog dana ukazuje da se broj pregleda, prijema u bolnicu, pacijenata na hospitalizaciji i laboratorijski potvrđrnih povećava, te je neophodno da pojedinci, pravna lica i preduzetnici u svim delatnostima  sprovode sve naložene i predložene mere...". Ali nije saopšteno šta je to što je "neophodno" da preduzmu Štab za vanredne situacije i SOT kako bi se broj pregleda, prijema u bolnicu, pacijenata na hospitalizaciji i laboratorijski potvrđrnih smanjio!?

 

Štab za vanredne situacije i Stručno operativni tim na sajtu Grada objavili su, kako su je naslovili poruku za danas, sutra, prekosutra... A poruka glasi: "MMM (maske, maske, maske), HDD (higijena, dezinfekcija, distanciranje) i dosledno sprovođenje mera kućne izolacije i samoizolacije".

 

Osim poruke MMM i HDD građani Valjeva očekuju i odgovore na mnoga pitanja, naročito odgovore na brojne spekulacije koje kruže gradom, a kruže u nedostatku pravovremenih i istinitih informacija.

Aktuelno

Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Lokalni odgovor Pre 59 minuta

Nemački red i kvalitet nisu za Valjevo?

Da li bi "Hansgrohe" mogao u Nemačkoj da gradi fabriku bez dozvole kao što to možda radi u Valjevu? To je pitanje koje možemo postaviti danas u Gradskoj upravi na javnoj prezentaciji studije o...

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 22 sati 40 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara